De Super Shadow Rap Glide is de nieuwste glidebait van Rapala. Een doordacht en innovatief stukje kunstaas waar je enorm mee kunt variëren en inspelen op verschillende omstandigheden. Fanatieke snoekvisser Mark Kuiper heeft deze glidebait afgelopen maanden aardig aan de tand gevoeld en deelt graag zijn bevindingen met enkele tips en vistechnieken om het maximale uit dit kunstaas te halen.
Door Mark Kuiper – Als het aankomt op het vissen op snoek, wordt het steeds belangrijker om veelzijdig te zijn en goed in te spelen op de omstandigheden. De snoek die alles pakt wat er voorbij komt, is helaas verleden tijd. Onze snoeken worden steeds slimmer en steeds vaker moet je zoeken naar wat er die dag werkt. ‘Snoeken is zoeken’ zeggen ze daarom vaak! Niet alleen stekken zoeken, maar ook zoeken naar welke actie van het kunstaas die dag vangt!
Eén van de meest veelzijdige en voor mijzelf effectieve kunstaasjes om snoeken te vangen zijn glidebaits. Deze kunstaasjes bootsen bijna perfect de zwembeweging van een prooi na en verleiden zelfs de meest sluwe snoek tot een aanval. Vooral de grote veelzijdigheid van binnen vissen bevalt mij enorm. Daarom stel ik graag de nieuwe Rapala Super Shadow Rap Glide aan jullie voor.
Wat zijn glidebaits?
Glidebaits zijn kunstaasjes die zijn ontworpen om met een perfecte links-rechtse beweging door het water te glijden als een levensechte imitatie van een gewonde of paniekerige prooivis. De Rapala Super Shadow Rap Glide heeft scharnierpunten in het midden, waardoor hij bij eenvoudig binnen draaien al meteen een realistische zwembeweging maakt.
Deze mooie natuurlijke zwembeweging, gecombineerd met de vangende Rapala kleuren, maakt deze glidebaits onweerstaanbaar voor roofvissen zoals snoek. Stop je met draaien, dan glijdt hij door naar een kant en blijft hij zwevend hangen. Let op! Dat zijn momenten om je aandacht erbij te houden. Gewoon draaien is dus in principe genoeg, maar die stop momenten zijn killing!
Waarom zijn glidebaits effectief?
Snoeken zijn opportunistische jagers die voornamelijk reageren op ongewone beweging van prooien. Door te variëren in snelheid en actie die je geeft, komt de Glide het beste tot zijn recht en kun je zelfs de meest kritische snoeken verleiden. De Super Shadow Rap Glide is er in een 16 cm (86 g) en een 11 cm (45 g) variant.
Beide kunnen prima toegepast worden op kleinere watersystemen zoals polders maar ook op het grote water vanuit de boot. Vooral als er ook snoekbaars te verwachten is, pak ik graag de kleinere versie om op zowel snoek als snoekbaars een kans te maken. Aan een medium zware jerkbait hengel of pittige spinhengel kun je ook de kleinste versie perfect vissen.
Een doordacht stukje kunstaas!
De Glide heeft een paar bijzondere eigenschappen, zo heb je de unieke mogelijkheid om in de buik een tungsten gewichtje te schroeven. Dan is de Glide gemakkelijk wat hoger of net wat dieper in het water te vissen. Simpel het gewichtje erin schroeven en je Glide loopt meteen dieper. Dit schroefsysteem noemt Rapala het ‘Screw-Diver System’ en de gewichtjes zijn bovendien apart verkrijgbaar in 5 g, 7.5 g, 10 g en 15 g.
De Glide is daarnaast ook voorzien van ingebouwde draaiende haakogen waardoor de dreggen kunnen draaien. Het kunstaas kan bijgevolg door de vis niet als hefboom gebruikt worden wat resulteert in minder lossers. Als laatste wordt iedere Glide geleverd met twee verschillende staarten: een staart in natuurlijke kleur én een felle contrasterende kleur. Kies zelf aan de hand van de waterkleur of je een extra opvallende staart gebruikt of juist de natuurlijke kleur.
Vistechnieken voor glidebaits
Met een Glide kun je dus veel technieken gebruiken. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen: de “slow Glide and Pause” techniek: Gooi je glidebait uit, laat hem een paar tellen hangen en begin met langzaam binnen draaien terwijl je af en toe pauzes neemt om het kunstaas te laten zweven en glijden. Langzaam vissen en pauzes bootsen de natuurlijke beweging van een zieke of gewonde vis na, waardoor snoeken worden verleid tot een aanval.
Ook kun je variëren met je snelheid: experimenteer met verschillende inhaalsnelheden. Soms reageren snoeken beter op een langzame, trage beweging, terwijl ze op andere dagen juist de voorkeur geven aan een snellere agressieve presentatie. Op snelheid kun je een Glide perfect als searchbait gebruiken. Tip! Wissel snel draaien en langzaam draaien om en om af. Zo weet je snel wat die dag het beste werkt! Als laatste de jerkbait style. Tik hem binnen met felle tikken als een jerkbait, of geef felle slingerslagen. Dit werkt perfect en bootst de plotselinge bewegingen van een wilde spastische prooivis na en kan snoeken verleiden tot een aanval uit puur instinct.
Mijn favoriete stek voor het vissen met glidebaits
Ik gebruik een Glide het liefst op plekken met veel vegetatie of obstakels. Hier vis ik de Glide graag langzaam dieper langs de randen van een plantbed of, zonder het schroefgewichtje lekker agressief óver hoge plantenbedden heen. Ik experimenteer met verschillende technieken totdat ik de vangende techniek gevonden heb. Ik ving er tijdens testen al een snoek van 127 cm op!
Het testen van de nieuwe Rapala glidebait gedurende afgelopen maanden bleek dus meer dan succesvol te zijn. Met een glidebait kan je enorm goed experimenteren in actie en snelheid om zo de sluwste snoeken te overtuigen tot een aanbeet. Rapala doet er nog een schepje bovenop met enkele unieke features zoals het “Screw-Diver System” waardoor je ook meerdere dieptes kan bevissen. Kortom, een innovatief stukje kunstaas waar je enorm mee kan variëren. Veel succes en strakke lijnen!
Wil je de Rapala Shadow Rap Glide ook eens proberen? Check dan DEZE link!