De winter komt er weer aan, tijd voor de Carolina Rig! In dit artikel legt Pieter-Bas Broeckx van de VisTechnische Dienst haarfijn uit wat je moet weten over deze effectieve rig. Wil je het ook eens in de praktijk zien? Dat kan! Pieter-Bas is ook visgids en is dé persoon om jou de C-Rig te laten zien.
Door Pieter-Bas Broeckx (visgids, klik HIER)
De Carolina Rig is in een afzienbare tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire technieken om die grote winterbaarzen aan de schubben te komen. Toch heerst er bij veel vissers nog onduidelijkheid over het hoe, wat en waarom van deze techniek. Daarom zet ik hieronder nog eens een aantal belangrijke zaken op een rij.
Punt 1>De lijn
Wanneer je met de C-Rig vist, dan bevindt een groot deel van je lijn zich bij of op de bodem. Het liefst op een mosselbank, daar zitten die baarzen namelijk het liefst. Dit betekent dat deze aan slijtage onderhavig is. Aangezien gevlochten lijn hier vaak niet goed tegen kan, gebruiken we een voorslag.
Deze is bij ons vaak 28/00 dik en heeft een lengte van anderhalve meter. Het deel van de C-Rig dat altijd op de bodem ligt (het glijstukje, waar het werpgewicht op zit) nemen we zelfs 40/00. Check tijdens het vissen ook om de zoveel tijd even of alles nog in orde is. Het is namelijk zonde als je eindelijk die langverwachte aanbeet hebt en dan je lijn doormidden slaat.
Punt 2> Het gewicht
Het werpgewicht van de Carolina rig bestaat uit een zogenaamde bullet weight, genoemd naar zijn vorm. Deze kan uit verschillende materialen bestaan: lood, nikkel, rvs, tungsten etc. Ik adviseer om altijd voor tungsten te kiezen. Allereerst heeft dit de hoogste dichtheid en dus het kleinste volume bij een bepaald gewicht. Hierdoor gooit en vist het beter. Daarnaast is tungsten ook beter voor het milieu. Tot slot is tungsten veel harder dan de andere materialen. Hierdoor voel je veel beter over wat voor bodemoppervlak je vist.
Wat betreft gewicht, ga niet te licht zitten. Het gewicht van je bullet weight heeft namelijk niet tot nauwelijks invloed op de actie van je kunstaas. Gebruik dus gewichten van 7 of 10 gram. Dit is het beste in evenwicht met het geviste aas. Mocht het nu een keer zeer hard waaien of je moet heel lange worpen maken, dan is 14 gram ook zeer geschikt.
Punt 3> De onderlijn
Hoe lang moet je nu je onderlijn kiezen. Het mooie is, dat is aan jou! Hoe korter je je onderlijn kiest, hoe directer de actie van je kunstaas is, aangezien het zich dichter bij het werpgewicht bevindt. Daarnaast voel je de aanbeten vaak sneller dan met een langere onderlijn. Maar dit werkt twee kanten op, aangezien de vis ook eerder weerstand voelt en daardoor sneller los kan laten. Maak je de onderlijn langer, dan werkt dit natuurlijk de andere kant op. Je hebt meer moeite de aanbeet goed te voelen, maar de vis heeft ook minder door.
Mijn ervaring is dat een onderlijn van 50 of 60 cm het meest optimaal is. In de warmere maanden wil ik nog wel eens korter gaan i.v.m. de gulzigheid van de vis. In andere gevallen, vaak zeer moeilijke en koude omstandigheden maak ik de onderlijn wel eens langer tot aan maximaal 90 cm. De dikte van de onderlijn houd ik meestal op 28/00.
Punt 4> Het aas
Welk aas is nu het beste voor de Carolina rig. Nou, eigenlijk degene die jij het mooist vindt! Daar heb je namelijk het meeste vertrouwen in en daar vis je dus ook het beste mee. Wat ik belangrijk vind in een aasje is dat deze ook beweegt als ie niet beweegt. Wat ik daarmee bedoel is dat, ook al ligt een aasje stil op de bodem, dat er dan toch nog aanhangsels pootjes, staartjes etc. nog een beetje bewegen. Dit kan vaak de doorslag geven voor een aanbeet.
Verder heb ik graag dat er wat trilt bij het zwemmen. Dit kunnen wapperende schaartjes (kreeft imitatie) zijn of twister achtige staartjes of pootjes die naar voren gericht staan. Dit zorgt namelijk voor trillingen in het water, iets waar de baarzen vaak goed op reageren. Verder kun je je aasjes variëren tussen de 5 en 15 cm. De ene keer willen ze groot, dan weer klein. Dat is altijd weer even uitvinden. Wat betreft kleur gebruiken ik het liefst natuurlijke kleuren met een contrasterende glitter erin.
Punt 5> De techniek
Het belangrijkste van het Carolina rig vissen is… LANGZAAAAAAAAAAM vissen!!! Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Hoe rustiger je deze rig vist en hoe meer pauzes je gebruikt tijdens het binnen vissen, hoe meer aanbeten je zult krijgen. Het is van belang dat je werpgewicht niet van de bodem af komt, maar er feitelijk doorheen sleept of eroverheen stuitert. Merk je dat het gewicht zich als een shadje gedraagt en telkens opnieuw afzinkt naar de bodem, dan vis je te snel.
Zelf vis ik het meest op mijn molen. Dan maak ik kwart tot halve slagen met mijn molen hendel (ook weer langzaam) en wacht 2 tot 5 seconden voor ik weer een nieuwe slag maak. Vis je op deze manier, dan zal er na verloop van tijd echt wel een aanbeet gaan volgen.
Tot slot
Hopelijk geven deze 5 tips je enig extra houvast om de Carolina rig effectief in te zetten voor die dikke baarzen. Natuurlijk is hetgeen hierboven slechts het topje van de ijsberg. Het wel of niet werken van een techniek en de fijne finesses hiervan zijn iets wat je zelf zult moeten ontdekken. Mocht je meer informatie willen hebben over deze techniek, kijk dan ook onze VisTD films over de Carolina rig. Hierin staat nog het nodige aan informatie.
Mocht je liever hands-on ervaring opdoen en deze techniek naar een hoger niveau willen tillen, dan kun je ook overwegen een dagje gidsen bij VisPB guiding te boeken. Tijdens deze dag zal ik je alle ins en outs van de C-rig, maar ook andere technieken als twitchbaiten bijbrengen terwijl we op de mooiste plekken voor grote baarzen ons geluk beproeven.
Heel veel succes en vang een dikke! Voor meer info, kijk dan op VisPB guiding en neem contact op met Pieter-Bas!