Geloof het of niet Roofmeisters, maar Nederland is wereldberoemd om zijn grote baarzen… Nou ja, in Europa dan ;-). Franse, Belgische en Duitse roofvissers overschrijden onze landsgrenzen maar wat graag om die XXL stekels achterna te zitten. Ook vanuit de UK een immer groeiende stroom met dezelfde missie.
Door Sjoerd Beljaars
We zijn er mee gezegend in Nederland, grote baarzen. Daar waar het vroeger meer bijvangsten waren, zijn er nu tal van specialisten die er gericht op vissen. Terecht, niks mooiers dan zo’n dikke 40 plusser! Hoe pak je het nu aan bij deze visserij. Het allerbelangrijkste, waar kun je deze rakkers aantreffen. Hierbij 5 tips!
TIP 1: Beschutting
Op baars kun je het jaar rond vissen, maar toch zouden we je aanraden om er in de winter echt werk van te maken. Van baars is bekend dat ze zich in de zomer verspreiden over het water. Dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op (lees hier).
Wat dat betreft hebben we op dit moment van schrijven te maken met prime time. Baars trekt nu havens en andere luwtes in om beschutting te zoeken tegen de gure omstandigheden. Dat maakt die stekken dus onwijs interessant, maar ook de plekken in de nabijheid, bijvoorbeeld havenmondingen… Met name op rivieren is dat echt een gegeven. Richt je pijlen niet op de hoofdstroming, maar zoek het juist net achter neringen.
TIP 2: Troebel of helder water?
Jazeker, ook al is baars een echte zichtjager, je kunt ze net zo goed op troebel water vangen. Ik zelf zou mijn gerichte zoektocht toch op helderder water plaats laten vinden met minimaal een halve meter doorzicht. Kraakhelder is geen must, in mijn optiek maakt dat de visserij alleen maar lastiger. Eigenlijk hetzelfde met snoek, is het water net kraanwater dan kunnen snoeken uiterst argwanend zijn, voor baars geldt hetzelfde. Feitelijk is een mooie middenweg tussen troebel en helder dus ideaal.
TIP 3: Baarsbergen
Zoek structuren op en inderdaad, dat is niet zo heel anders dan met snoekbaars. Denk aan taluds, geulen en richels, altijd goed! Toch is er een specifieke bodemstructuur die baars aantrekt als een magneet, bulten of plateaus op de bodem. Niet voor niet worden dat ook wel baarsbergen genoemd.
Voor de kantvissers wordt dat wat lastiger om te vinden, voor de (belly)bootvisser zeker iets om in het achterhoofd te houden. V Tot slot is het altijd goed om te weten dat er diep water in de buurt is, wat overigens niet wil zeggen dat grote baars zich daar ophoudt. Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
TIP 4: Groot water, grote baars?
Grote baars, groot water, zou je misschien denken. En zeker, daar zit een kern van waarheid in. Denk alleen al aan de gigantische deltawateren zoals het Volkerak, Haringvliet en Hollands Diep. 40’er baarzen zijn eerder regel dan uitzondering.
Toch moet je de talloze kleinere plassen in Nederland zeker niet afschrijven. Zeker die wateren met een relatief klein visbestand. Daar is de voedselconcurrentie beduidend minder en hebben baarzen nog meer mogelijkheid om uit te groeien tot formaat ballon.
Tip 5: harde bodem
Net als bij snoekbaars hebben baarzen met name een voorkeur voor een harde bodem. Goede stekken zijn sowieso stenen kanten. Hier bevindt zich tal van kleine aasvis, kreeftjes en ander gespuis dat hoog op het menu staat bij onze stekelridder. Zoals je wellicht weet is de grondel enorm in opmars op de Nederlandse wateren. Geloof maar dat dit visje een geliefkoosde prooi vormt voor baars en drie keer raden waar deze rakkers zich ophouden… Juist ja, tussen de stenen!
We hopen dat jij met deze 5 tips over stekjes voor grote baars binnenkort zo’n kneiter eruit kunt halen. Grote baars is stiekem toch wel één van onze favorieten… Succes!