Helaas Roofmeister, hier geen pin-point coördinaten van waar die dikke metersnoeken liggen, je moet zelf natuurlijk ook nog bergen verzetten 😛 Wel willen we je helpen bij je zoektocht naar goede stekken voor snoek. Zodoende enkele belangrijke criteria die als een magneet kunnen werken voor onze Esox lucius.
 Door team Roofmeister
Stek ingrediënt 1> Polder stek
Prachtig ons poldersysteem en uniek in Europa, maar waar moet je in vredesnaam beginnen? Sla voor de grap alleen al eens de polder van Capelle a/d IJssel open op Google Maps en het gaat je duizelen. Gaan wij zoeken naar die ideale stek, dan kijken we eerst of er onderbrekingen zijn in de poldersloot.
Zie je bruggetjes lopen, inhammetjes en duikers, hier moet je zijn. Heel eerlijk, misschien wel het meest voor onze eigen mind set. Wie gaat er uren langs een saaie, monotone lopen… Check gelijk ook even de bereikbaarheid, loopt er een weggetje langs, waar je over heen kunt struinen? Wel zo fijn natuurlijk.
Stek ingrediënt 2> Planten
Wij snoekvissers hebben een haat-liefde verhouding met waterplanten. Aan de ene kant hebben we geen zin om na elke worp al dat groen van de dreggen te plukken, anderzijds weten we donders goed dat onze groene vrienden, maar wat graag tussen die waterplanten zitten. Ofwel, de ene keer spring je een gat in de lucht als je ergens een plukje fonteinkruid in het water ziet staan, de andere keer vervloek je dat enorme wierbed waar je bijna op kunt lopen.
Feit blijft dat waterplanten een ideale ligplaats blijven voor snoek om in een hinderlaag te liggen. Perfect is een stek met planten waar je over heen kunt vissen of een niet al te dichte begroeiing waar je prima tussendoor kunt vissen. In dat laatste geval zijn spinnerbaits natuurlijk ideaal. Door hun aerodynamische vorm en de enkele haken (of haken) reduceer je het harken van waterplanten.
Heb je echt dichte begroeiing, dan ben je feitelijk aangewezen op de randen ervan. Groeit het net niet tot het oppervlak, dan raden we je topwaters aan. Ideaal om er over heen te vissen en spektakel gegarandeerd als je eenmaal die aanbeet krijgt. Vis je in de planten, doe dan geen concessies op je materiaal. Kies voor een stevige, strakke hengel en dikke hoofdlijn om ze te kunnen blokken en pareren.
Stek ingrediënt 3> De rivier
Riviersnoeken blijven de gemoederen bezig houden. Soms lijkt het wel om een andere soort te gaan, zo sterk zijn deze krachtpatsers. Waarschijnlijk heeft het allemaal te maken met het feit dat dit snoeken zijn van het stromende water, dus wat meer muscle guys, of mama’s natuurlijk. Maar waar vind je die oersterke riviersnoeken?
Net als bij snoekbaars kunnen kribben ook voor snoeken interessante ligplaatsen zijn, een worpje langs die stenen beschoeiing kan echt wel lucratief zijn. Maar vergeet vooral het kribvak zelf niet. Wie de rivier kent, weet dat er in een kribvak sprake is van zogenaamde neringen/ keerstromen. Eigenlijk stroomt het water hier het kribvak rond met in het midden nauwelijks tot geen stroming. Gevolg is dat bodemsediment zich hier in midden afzet en in de regel is het in het midden van het kribvak doorgaans ondieper. Vaak genoeg zie je hier dan ook waterplanten staan. Een ideale schuilplaats voor snoek om haar kansen af te wachten.
Stek ingrediënt 4> Helder water
Ja, inderdaad, snoek is een echte zichtjager, maar om nu meteen alleen in kraanwater te gaan vissen is ook wat vergezocht. Sterker nog, vaak zijn die kraakheldere wateren nog verdraaid lastig. Snoek kan nu alles zien, van de speld met je kunstaas tot aan jouw persoon aan de waterkant. Geregeld zijn snoeken op echt helder water juist een stuk schuwer. Ze zijn anders gezegd veel meer op hun hoede.
Nee, dan kunnen we beter het midden houden tussen troebel en helder water. Lastig in woorden uit te drukken, maar er wordt wel eens over ‘theewater’ als het ideale kleurtje gesproken. Laat je kunstaas maar eens voor je voeten in het water zakken.
Is het doorzicht tussen de 1 en 0,5 meter, dan zit je op rozen. Overigens, als het aan de troebele kant is, niet te snel opgeven. Snoek kan dan weliswaar wat minder zien, maar is voorzien van een doortastend zijlijnorgaan waarmee ze ook prima prooien kan lokaliseren.
Stek ingrediënt 5> Snoek houdt van ondiep water
Snoeken lijken wel geschapen te zijn voor de kantvisser. Wat houden ze zich graag op in de oeverlijn, met name de kleinere exemplaren. Zelfs op extreem groot water. Natuurlijk kun je snoek ook aantreffen op dieper water, maar 9 van de 10 keer zal de echt snoek crack ondieptes uitgooien. Dat is waar Esox zich het liefst bevindt.
Nu zijn wij niet de enige die dat weten, maar een heel leger aan kantvissers. Probeer eens letterlijk van de gebaande paden af te wijken. Zoek een lange sloot, zet je auto neer op de parkeerplek, maar loop extreem ver de sloot af om te beginnen.
Geheid dat hier minder hengeldruk zal zijn. De mens is nota bene van nature lui 😛 Of… schaf een waadpak, of nog beter, een waadbroek aan. Hiermee zul je op veel stekken onwijs in het voordeel zijn. Een stek die aanvankelijk onbereikbaar leek te zijn, is dat nu wel en je kunt er van uitgaan dat er nauwelijks gevist wordt.
Hopelijk hebben we je hiermee wat op weg kunnen helpen bij het zoeken naar goede stekken. Check ook andere artikelen op deze website of check ons YouTube kanaal voor tal van toffe snoekvideo’s met tips & tricks.