5 zaken die je moeten weten als je gaat verticaal vissen – Arend van der Heijden

12/03/2020
5 zaken die je moeten weten als je gaat verticaal vissen – Arend van der Heijden

Kun je je voorstellen voor wat revolutie het verticaal vissen gezorgd heeft tientallen jaren geleden. Snoekbaars werd opeens voor velen bereikbaar. En nog steeds is het een van de meest effectieve methoden om de zander te strikken. Hier 5 punten die je moet weten als je verticaal aan de slag gaat op snoekbaars door onze snoekbaarsmeister Arend van der Heijden.

Door Arend van der Heijden

Dressuur kan aan de orde van de dag zijn. Waar kies jij voor shads, of dode visjes?

Stel je voor: in je boot, mooie drift. Je shad of fireball hangt vlak boven de bodem op een meter of zeven diepte. Je kiest ervoor zo min mogelijk te bewegen. Af en toe zoek je kort contact met de bodem, even zeker weten… Je voelt wat mosseltjes en staat op scherp.

De aanbeten van deze agressieve rovers zijn knetterhard.

Plots: TOK! Daar is die! Die heerlijk verslavende, spijkerharde snoekbaarsaanbeet tijdens het verticaalvissen. Aanslaan, drillen en hopen op een mooie vis. De spanning, de focus en ontlading zijn voor mij de redenen waarom ik zo graag verticaal vis.

 


Wat is verticaal vissen?

Even heel kort: Wat is verticaalvissen? Uit een boot (belly, kayak of wat anders dat drijft) vis je met een shad of dood visje aan een loodkop verticaal onder je boot tegen de bodem. De boot heeft een snelheid vanwege de drift en je aas geef je met de hengel op regelmatige basis actie.


 

Verticaal vissen kan ook prima vanuit de bellyboat.

Verticaal op snoekbaars vissen is momenteel met afstand de meest toegepaste techniek om vriend glasoog te belagen vanuit een boot. Tijdens een NK Snoekbaarsvissen zie je wel 90% van de deelnemers verticaal vissen. Maar wie denkt dat verticalen een eenvoudige visserij is, waarbij het niet om kleine details gaat, heeft het mis. Hieronder vijf belangrijke aspecten.

 

PUNT 1> Snelheid en bootcontrole

Bootcontrole is alles.

Voor snoekbaarsvissen is de juiste diepte zoeken cruciaal. Dit kan met de watertemperatuur, de luchtdruk,  het getijde, de maanstand of het moment op de dag te maken hebben. De samenhang van deze omstandigheden is steeds weer anders, waardoor voor mij geldt: elke keer weer zoeken!  Als je op een talud begint is het zaak het talud in eerste instantie op en af te varen tot er aanbeten volgen. Kijk goed op je dieptemeter en probeer dan verder te vissen op die diepte.

Soms sneller, dan weer trager, het zijn en blijven nukkige vissen.

Het kan ook goed zijn dat je alleen aanbeten krijgt als je het talud af vist, of juist er tegen op! Een andere cruciaal iets is de snelheid waarmee je vaart. Verticaal vis ik een beetje tussen de 0,6 en 1,5 km/uur. Soms kan wat sneller of wat langzamer vissen net het verschil maken. Als je je bootcontrole zo voor elkaar hebt dat je diepte en snelheid optimaal kunt houden levert dit gegarandeerd meer vis op.

 

PUNT 2> Fireball of shad

Een echte favoriet heb ik niet. Grotere vissen hebben wellicht wat vaker een shad langs zien komen en ruiken het gevaar ervan. Maar ik heb genoeg dagen meegemaakt waarop een shadje het dik won van een aasvis en andersom! Ook de keuze tussen V-staarten, slugs of wapperstaarten is volgens mij een kwestie van uitproberen. Favorieten kleuren en modellen verschillen echt per water, seizoen en omstandigheid.

Kunstaas kan het verschil maken en het is elke dag weer opnieuw uitzoeken wat in de smaak valt.

Wat mij opvalt is dat ik veel verticaalvissers veel actie aan hun aas zie meegeven. Als de water temperaturen boven de ca. 12 graden komt is vis actiever en kun je actiever vissen. Maar in de wintermaanden is stilhouden mijn advies. Een wiebeltje door je hengeltop 5 cm naar beneden te tikken is vaak al ruim voldoende. Less is more!

In de winter is less more…

In de zomer mag je wat actiever vissen.

 

PUNT 3> Stekken (waypoints)

Navionics waterkaarten, bijna onmisbaar geworden. Klik HIER

Misschien wel het allerbelangrijkst voor het verticaalvissen is stekkenkennis. Eigenlijk zijn de Navionics waterkaarten nu al onmisbaar geworden. Klik HIER voor meer info. Bij benadering weten waar de vis zich ophoudt is gewoon super.  Op een onbekend water is het belangrijk de waterkaart goed te bestuderen.  Zoek naar taluds (plekken waar de dieptelijnen dicht bij elkaar lopen). En zoek daarna naar onregelmatigheden in de dieptelijnen. Een rare curve of bocht in het diepteverloop betekent een structuur waar snoekbaarzen dol op zijn.

Geloof maar dat dit hotspots zijn voor snoekbaars.

Een tip die voor mij heel veel extra vis heeft opgeleverd is het maken van waypoints (op je fishfinder een gps locatie vastleggen). Niet zozeer op plekken die er interessant uitzien, maar gewoon op iedere plek waar je een aanbeet krijgt. Op de meeste fishfinders kun je er duizenden kwijt, dus drukken maar! Niet na één of twee keer vissen, maar na verloop van tijd krijg je een heel goed beeld van de plekken waar je regelmatig beet hebt gehad. Om wat voor reden dan ook is de vis daar blijkbaar graag! Ik gebruik vier kleuren waypoints voor de vier seizoenen van het jaar.

 

PUNT 3> Gear

Zeker voor het vissen op taluds, waar de diepte snel verandert en je de bodem moet volgen, vind ik het vissen met een reel t.o.v. een molen effectiever. Mijn netto ‘scherpe’ vistijd is daarmee groter. Qua hengel is een kort stokje tussen de 1.80 en 2.00 meter fijn. Hoe lichter en gevoeliger des te beter. Je moet fors aan kunnen slaan dus een medium fast actie is wel vereist. Heel fijn als je je wijsvinger op de blank kunt leggen voor maximaal gevoel.

Natuurlijk loopt er baars tussendoor, maar dat is geen enkel probleem 😉

Ik kies er niet voor om zo licht mogelijk te vissen. De netto vistijd waarbij je maximaal kans op een aanbeet hebt vind ik belangrijker. Dus liever met 21 gram constant strak boven de bodem, ook als de boot wat harder gaat varen, dan met 14 gram steeds weer bodemcontact moeten zoeken. Gevlochten lijntje 08/00 of 10/00  met 30/00 fluorocarbon voorslag voldoet helemaal!

 

PUNT 5> Diagonaal met lange lijnen

Zeker in de zomermaanden, als de vissen zich meer verspreid en veelal wat ondieper ophouden, vallen de resultaten verticaal nog wel eens tegen. Werpend zijn de rovers dan echter vaak wel weer goed te verleiden. Zouden vissen dan toch argwaan hebben voor een overvarende boot met een tikkende sonar of suizende elektromotor?

Soms kan het de truc zijn om te gaan diagonalen, ofwel het vissen met lang schuine lijnen.

Probeer het dan eens met wat lichter, met langere lijnen ver achter de boot. Dit kan soms best twintig meter zijn! Optikken en afzinken. Belangrijk is dat je constant goed bodemcontact houdt. De boot is al lang voorbij en de kust lijkt weer helemaal veilig voor de snoekbaars… maar helaas!

 

Arend van der Heijden vist al jaren verticaal op snoekbaars en daarbij ook grote wedstrijden. Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij deze visserij, maar met deze basis principes kom je een heel eind. Succes!