7 veelgestelde vragen over boot trailers

02/12/2019
7 veelgestelde vragen over boot trailers

Het is iets waar vaak net te makkelijk over wordt gedacht, boot trailers. Toch zijn ze super belangrijk voor bootvissers. Niet alleen voor een vlotte gang van zaken voor en na de visdag, maar zeker ook voor de veiligheid tijdens het rijden naar het water. Wij schotelden het bedrijf Kalf Trailers 7 veelgestelde vragen voor. Kalf Trailers is gespecialiseerd in de ontwikkeling, constructie en assemblage van boottrailers en staat voor zekerheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Ga je het avontuur aan vanuit de boot en wil je meerdere wateren kunnen bevissen, dan is een goede trailer onontbeerlijk.

 

VRAAG 1 Waar dien je het eerst naar te kijken bij aanschaf van een trailer?

Belangrijk is, dat je het juiste gewicht en de juiste lengte hebt van de boot. Het gewicht van de boot wordt vaak te laag ingeschat. De motor, brandstof, accu’s en andere spullen hebben ook gewicht, maar die worden daar vaak bij vergeten.

Het gewicht van o.a. de motor wordt nogal eens vergeten.

Wanneer je  een trailer aanschaft met als voorbeeld een ‘enkel asser KALF 1500-62’ met een maximum toegestane massa van 1500 kg,  dan gaat het trailergewicht hier nog van af, dus dan houd je bij een trailer van 360 kg een netto laadvermogen van 1140 kg over. Vergeet ook het reserve wiel en andere opties niet, deze gaan ook van het laadvermogen af.

Voor sommigen is het daarnaast handig om rekening te houden met de afmetingen van garage en/of box, iets dat bepalend kan zijn voor de totale lengte van de trailer.

 

VRAAG 2 Wat is het verschil tussen geremde en ongeremde trailers?

Geremde trailers zijn kentekenhouder verplicht.

Het verschil is de aan- of afwezigheid van een remtrommel bij de wielnaaf van de as en een oplooprem bij de kogelkoppeling. Ongeremde trailers hebben altijd een maximum toegestane massa van 750 kg, dit is inclusief het gewicht van de trailer. Geremde trailers zijn verplicht vanaf 750 kg en gaan tot een maximum van 3.500 kg en zijn kentekenhouder verplicht. Controleer ook of de auto geschikt is als trekkend voortuig.

 

VRAAG 3 Wat wordt bedoeld met zogenaamde rollen?

 

De M 1500-57 met het Easy Roller Plus pakket.

Je hebt kim- en kielrollen, ter ondersteuning van de boot. Daarnaast hebben wij het Easy Rol pakket, met 32/40 of 48 kimrollen van 24 cm diameter, waardoor de boot er heel makkelijk op en af rolt. Ideaal voor de vissers, die voor gemak gaan en weinig tijd willen verliezen.

Rollers maken het leven een stuk gemakkelijker 😉

Bij de standaard kiel- en kimrollen uitvoering adviseren wij voor de aluminium boten de polyurethaan kielrollen, omdat deze sterker, slijt-en vormvaster zijn.

Veilig op het water, maar ook op de weg. Dat laatste wordt nog wel eens onderschat.

 

VRAAG 4 Kun je wat meer vertellen over kantelbare trailers?

De R 750-57 kanteltrailer.

Dit is met name op de wat kleinere ongeremde trailers handig en wanneer er geen helling is en je toch van de walkant wil traileren. Bij zwaardere boten boven de +/-600 kg adviseren wij een vaste trailer te nemen en van een normale helling gebruik te maken.

 

VRAAG 5 Hoe belangrijk is onderhoud van een trailer?

Onderhoud is zeer belangrijk en zeker aan te raden bij elke 10.000 km door een door Bovag erkend aanhangwagenbedrijf. Dit garandeert ook de garantie van 5 jaar die wij geven. Verder is het belangrijk regelmatig de bandenspanning te controleren en de  kogelkoppeling in te vetten.

Net als de boot heeft ook de trailer af en toe een goede onderhoudsbeurt nodig.

Bovendien raden we aan om draaipunten, de koppeling, handrem, en indien mogelijk wiellagers geregeld te voorzien van olie of vet. Bij geremde trailers is het regelmatig vervangen van de remkabels een must. Er kan vuil en zout in de kabels gaan vastzitten en hierdoor loopt de rem licht aan, krijg je extra slijtage en dus hogere kosten.

 

VRAAG 6 Wat is een veelgemaakte fout bij de aanschaf van een trailer?

De S 1800-62 met kim- en kielrollen.

Dat de boot niet goed past op de trailer, dus een te lichte trailer voor de boot. Belangrijk is de afstelling van de trailer, juiste positie van de as in verband met de kogeldruk, die tussen de 60 à 100 kg moet zijn, afhankelijk van de auto en snelheid. Tevens moeten alle rollen goed ondersteunend zijn.

 

VRAAG 7 Hoe lang gaat een goede trailer mee?

Een goede trailer gaat wel 20 jaar mee, mits er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd.

 

Heb je meer vragen, wil je meer weten over boot trailers of ben je voornemens een trailer aan te schaffen, klik HIER. Je kunt Kalf Trailers ook volgen op Facebook, klik HIER