Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Natuurlijk niet voordat je weer helemaal op de hoogte bent gebracht met de laatste roofvisnieuwtjes. Roofmeister Inside, at your service
Door Team Roofmeister
R.I.P. Rex Hunt of toch niet?
In alle onschuld aan het Facebooken en dan het bericht zien dat Rex Hunt is overleden. Daarmee een stukje jeugd. Rex was absoluut mijn visheld in de jaren voor het millennium. Toch houd ik een flinke slag om de arm, want om nu te zeggen dat het www volstaat met deze berichtgeving… Niet dus. Rex zal niet de eerste zijn die onterecht dood is verklaard, laten we hopen dat alles pico bello in orde is met dit Australische hengelsporticoon.
Dagelijks zat ik voor de buis voor ‘Rex Hunt Fishing Adventures’ op Discovery Channel. Zo rond de klok van vier in de middag meen ik mij te herinneren. Verstand op nul en kijken hoe Rex een half uur vulde met 100% entertainment. Een aanbeet en dan het drillen van een of andere vissoort aan de andere kant van de wereld, ondertussen sprak hij honderduit. Ik hing aan zijn lippen.
Toen, plotseling, ergens in 2006, richtte hij zijn vizier op de Lage Landen. De toenmalige hoofdredacteur van Beet, Pierre Bronsgeest, haalde Rex naar Nederland om onze visserijen onder de loep te nemen. Hij ging aan boord bij Bennie Muizelaar om samen met globetrotter Arnout Terlouw op zeebaars te gaan vissen. Ook het karpervissen werd hem voorgeschotelde, verticalen op snoekbaars en ik dacht ook het methodvissen op brasem.
Ik was sinds 2005 werkzaam bij Beet als stagiair/redacteur en ik kon niet wachten om mijn held te ontmoeten, al was het maar om hem de hand te drukken. Het mocht niet zo zijn. Ach, daarmee blijft Rex voor mij misschien nog wel meer zijn iconische status behouden. Hopelijk gaat het Rex goed, hier of hiernamaals…
Door Sjoerd Beljaars
Jullie afsluiters
De gesloten tijd is een feit. Begin deze week vroegen we jullie om de vissen die je eind maart gevangen hebt. Goed jullie best gedaan zo te zien?! Het slotoffensief liegt er niet om. Check it out!
To worm or not to worm
Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag is het verboden om met kunstaas, aasvis of slachtproducten te vissen. Het vissen op roofvis op zoet water wordt ons zodoende bijna onmogelijk gemaakt. BIJNA. Want sinds 2012 mag je met wormen blijven doorvissen. En geloof maar dat dat mogelijkheden biedt voor met name baars en snoekbaars. En sinds datzelfde jaar ook voor meerval (in 2012 werd de meerval van de Rode Lijst afgehaald).
De vraag is of je dat wel wilt. Immers is de gesloten tijd er nier voor niets en bedoeld om roofvis in alle rust te kunnen laten paaien. Het blijft een lastige discussie. Neem bijvoorbeeld snoek, van de groenjas weten we dat het wel erg lastig wordt om ze te vangen als de liefdeshormonen de overhand hebben. Je kan smijten wat je wilt, vangen zul je ze toch niet. Lukt het je toch, dan is het eigenlijk wel erg sneu dat je het paaiproces hebt gedwarsboomd.
Bij snoekbaars ligt dat toch anders. Na ‘de daad’ is hun paairitueel lang nog niet klaar. Eenmaal de eitjes afgezet, blijven de mannetjes het snoekbaarsnest bewaken. Alles en iedereen wat in de buurt komt van de eitjes kan een fikse knauw verwachten. Ook die worm die je C- of T, dropshot of op een jigkop aanbiedt. Hier is totaal geen sprake van aasdrang, maar van agressie.
Hoe anders is dat bijvoorbeeld met de dobber op baars of met een dot wormen op meerval? Met name statisch aangeboden zal er bij aasopname louter sprake zijn van aasdrang. Zijn deze soorten aan paaien, dan zullen ze in dezelfde modus verkeren als snoek. Sex, geen eten. Al met al een oneindige discussie. Een mooi streven is het om in ieder geval niet het paaiproces te verstoren (ook voor en na de gesloten tijd overigens).
Geknipt voor jou
Tijd voor wat extreem mooie vangsten, grappies en luchtig roofvisnieuws. We hebben er weer een week speuren op social media op zitten
JULLIE OGEN EN OREN
Elke zondag Roofmeister Inside om jou te voorzien van inspiratie, dromen en het laatste nieuws en dat lekker luchtig Wij zijn jullie ogen en oren in de scene, maar kunnen net zo goed jullie hulp gebruiken. Heb je zelf een vette vangst of een bizar nieuwtje, je kunt ons altijd tippen via info@roofmeister.nl.