Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Natuurlijk niet voordat je weer helemaal op de hoogte bent gebracht met de laatste roofvisnieuwtjes. Roofmeister Inside, at your service
Door Team Roofmeister
Frustrerende meerval
Pak je meest frustrerende vismoment, gooi er een factor drie over heen, vermenigvuldig het met zeven en dan nog een kwadraatje of tien. Dan kom je wel in de buurt van wat meervalvissen voor zenuwslopende bezigheid kan zijn.
Afgelopen week waren we aan boord bij meervalmeister Roy Noom MadCat. Meer dan 10 jaar heeft hij het meervalvirus te pakken en niet zo’n klein beetje ook. Met name in Frankrijk heeft hij regelrechte giganten gevangen. In 2012 mochten we eindelijk legaal op meerval vissen in Nederland. Het startschot voor Roy om los te gaan in ons kikkerlandje!
Waar gingen wij vissen? De Waal bij Tiel of de Maas in Limburg? Nope! In de regio van Rotterdam! Jawel, daar zwemt meerval en niet de kleintjes! Gewoon vissen van gemakkelijk over de 150 cm. Tja, dan gaat je hart sneller kloppen en al helemaal als je dat van dichtbij mag filmen.
Op de boot zelf met een expert als Roy kom je er dan achter dat deze visserij geen makkie is en bloedstollend spannend. Bizar hoe je in no time verandert in een eerste klas neuroot. Turen op die fishfinder, klonken met kwakhout, triggeren door korte tikjes te geven met de hengels.
Dan opeens een stijger op het display van de fishfinder. Voor het mooie zouden we op de achtergrond een horrormuziekie moeten horen. Een vis van weten wij veel hoe lang die onder de tros wormen hangt. Gaat ie ‘m pakken? De hamvraag! Of peert ie hem weer, ons achterlatend met een hartverzakking. Het is in een notendop het verhaal achter deze krankzinnige visserij. More to come Roofmeisters!
Wat gevangen?
Gelukkig geen zomer als vorig jaar, maar wat meer wispelturig. Zon afgewisseld met bewolking en buitjes tot regenachtige dagdelen. Hmmm voor het vissen alleen maar goed?! Check jullie vangsten hieronder!
De geheimzinnige roofblei
De roofblei, zo’n beetje de meest geheimzinnige vis die ons land rondzwemt. Deze rover is omhult met mysteries en vaak genoeg dat je ze ziet jagen, maar ze er niet op krijgt. Wanneer azen ze? Alleen in de vroege ochtend? Hoe moet je vissen? Moet je je kunstaas nou echt als speedy Gonzalez binnenharken? En… waar zijn die rotzakken in de winter? Dan lijken ze spoorloos verdwenen te zijn, zelfs als bijvangst laten ze zich dan niet zien.
Multi-tasker Mehmet Buyukyilmaz van Cinnetic hielp ons om de zilveren sprinter wat meer te kunnen doorgronden. In Rotterdam. Jawel, midden in de stad bij de oude Hefbrug. Hier pompt de Nieuwe Maas haar water in een bloedsnelheid doorheen met als gevolg tal van stroomversnellingen en neringen. Inderdaad, dat zijn de plekken waar je roofblei moet zoeken!
Dan nog is het hier niet 1,2,3 roofblei vangen. Kom hier lukraak even langswippen en een poging wagen op roofblei, je zult negentig procent zeker van een koude kermis terugkomen. Alles hangt af van het juiste getijde. Echt, hier moet je zijn op het juiste moment. Waarom is nog onduidelijk, maar het luistert nauw!
Daarnaast zijn de juiste worpen belangrijk. Gooi je 3 meter naast de hotspot, dan kun je het shaken. En geloof maar dat accuraat werpen hier lastig is, aangezien je verre worpen moet maken. 70 meter is niks. Soms wijzen de talloze visdiefjes je de weg, meestal moet je het wiel zelf uitvinden. Gelukkig hebben wij Mehmet die hier al aardig wat uurtjes heeft op zitten. Binnenkort een uitgebreide video, waarbij hij waardevolle tips prijsgeeft.
Geknipt voor jou
Tijd voor wat extreme vangsten, grappies en luchtig roofvisnieuws. We hebben er weer een week speuren op social media op zitten.
Cadeautjes van de rivier
Wat zijn we in Nederland gezegend met veel en visrijk water. Met name de rivieren zijn en blijven prachtige waterwegen die vol zitten met verrassingen. Gisteren gingen we op stap met Roofmeister Robert Noorland, een liefhebber van stromend water en dat is nog zwak uitgedrukt.
Van Dordrecht tot en met Spijkenisse strekt zich de Oude Maas uit, een getijdenrivier met tal van gezichten. Vis je nabij Dordrecht-Zwijndrecht dan waan je je in een stedelijk-industriële omgeving, kies je voor het stuk Barendrecht-Rhoon dan begeef je je in een prachtige, natuurlijke omgeving. De Biesbosch in het klein zeg maar.
Wij kozen voor de tweede optie. Met name werpend met shadjes zouden we talloze kribben, damwanden en andere structuren afvissen. Verticalend zouden we ‘vangende’ stekken dan nog wat meer uitkammen. Verder niks geen ingewikkeld gedoe. We hadden eens sessie van de ochtend tot de middag gepland en dat was al fingerlicking.
Het begon meteen al met actieve baars bij een strekdam die in het verlengde van de rivier ligt. 4 worpen en we hadden al 4 aanbeten, waarvan er eentje bleef plakken. De snoekbaars was een stuk lastiger, lees nukkiger, maar crack Roberto kwam ook dat goed. Geen grote exemplaren, maar wel maats en lekker hard er op knallend!
Vrijwel bij elke stroomversnelling zagen we ook klappen midden in het schuimende water. Roofblei! Natuurlijk werd er dan een plugje doorheen gedraaid, maar aanbeten vielen uit. Later in de ochtend zelfs een vreetfestijn door visdiefjes die stuk voor stuk in het water doken. Robert zag er zelfs roofblei uitkomen. Helaas, helaas, geen aanbeten. Hoe dan ook onderstreept het het verrassingseffect dat de rivier altijd weer in petto heeft. Snel een video over deze bijzondere ochtend. Stay tuned 😉
JULLIE OGEN EN OREN
Elke zondag Roofmeister Inside om jou te voorzien van inspiratie, dromen en het laatste nieuws en dat lekker luchtig. Wij zijn jullie ogen en oren in de scene, maar kunnen net zo goed jullie hulp gebruiken. Heb je zelf een vette vangst of een bizar nieuwtje, je kunt ons altijd tippen via info@roofmeister.nl.