Onze wateren worden helderder. Zichtjagers als snoek profiteren hier duidelijk van. Zelfs de typische snoekbaarswateren van weleer leveren nu meer en meer snoek op… En vaak grote ook! Volledig terecht dus dat steeds meer roofvissers kritisch kijken naar hun onderlijnenmateriaal, of je nu snoekvisser bent of niet.
Door Yvo Bindels
Zelf zet ik steeds vaker staaldraad in. Om de simpele reden dat ik de kans op snoek niet uitsluit als ik vis op bijvoorbeeld baars of snoekbaars. Uiteraard is ook dik fluorocarbon een goede keuze als je gericht op snoek vist met groot aas. Echter, bij de subtielere visserijen en bij de inzet van kleiner kunstaas wordt de actie nadelig beïnvloed door de stijfheid en dikte van het fluorocarbon.
Juist in die situaties zet ik graag de SPRO 7×7 Supreme Steelwire in. Dit hoge kwaliteit staaldraad voldoet exact aan de gestelde vereisten. Het is namelijk dun, soepel, sterk en slijtvast! Dat laatste is, zeker op de rivieren, een groot bijkomend voordeel. Mijn onderlijnen maak ik dan ook graag iets langer, tot zo’n 50 à 60 cm, zodat de Steelwire mijn hoofdlijn beschermt bij steenstort, mosselbanken of andere obstakels.
Een andere vereiste is uiteraard dat de lijn verkrijgbaar is in de juiste trekkracht. En dat is bij de 7×7 Supreme Steelwire het geval. De dunst verkrijgbare diameter is slechts 28/00 dik en deze heeft nog steeds een trekkracht van 20lb. Ideaal dus voor bijvoorbeeld de subtiele snoekbaarsvisserij. Zo lopen de trekkrachten op van 20 naar 26, 40 en 65lb. Ook de rasechte snoekvissers komen zodoende aan hun trekken.
Dankzij de souplesse en het relatief dunne materiaal maak ik naast de onderlijnen nu ook mijn stingers met het Supreme Steelwire. De rolletjes met elk 4 meter staaldraad zijn daarbij handig in gebruik en geven op de achterzijde ook duidelijk aan welke diameter sleeve benodigd is. Het 7×7 staaldraad knip je het beste met een zeer scherp schaartje zodat de strak gevlochten 49 staalvezels mooi bijeen blijven, wat het verwerken ervan vereenvoudigt.
In onderstaand filmpje wat door SPRO zelf gemaakt is, krijg je een prima beeld bij hoe je het best onderlijnen van dit materiaal kunt maken!
Zo verwerk je dit materiaal tot subtiele, soepele, maar razend sterke onderlijnen!