Zo vind je de beste werpmolen – Een 5-stappenplan

12/12/2019
Zo vind je de beste werpmolen – Een 5-stappenplan

Daar sta je dan in de winkel, grootse plannen om een super de luxe nieuwe werpmolen aan te schaffen met de allerbeste prijs-kwaliteitsverhouding. Met de hete adem van een winkelier in de nek draai je aan de slinger van een model dat de winkelier je aanbeveelt. Je draait wat onwennig aan de slip en bekijkt de features, maar twijfel voert de boventoon. Met ons 5 stappenplan niet meer 🙂

Door Team Roofmeister

 

Stap 1>  Waar ga je hem voor gebruiken?

Ga je op monstermeerval vissen of…

Het allerbelangrijkste. Ben je van plan te pielen op kleine baarsjes of ga je meervallen van 2 meter lang belagen? Een wereld van verschil en ook wat betreft molen zodoende. Klinkt logisch, maar dit is een wezenlijke overweging voor als je tot aanschaf over gaat. Qua maat molen, maar ook qua prestaties.

…ga je pielen op kleine stekelrovers.

 

Stap 2> Niet op internet

Natuurlijk staat het internet vol met werpmolens en vaak ook lekker afgeprijsd. Wil je een duurder model molen hebben, dan raden wij zeker aan om hem in een fysieke winkel aan te schaffen. In de intro schetsten we de winkelier als iemand met alleen maar dollartekens in de ogen. Niet is minder waar, in de meeste gevallen is er expertise en (praktijk)ervaring en kan hij je van deskundig advies voorzien. Het enige wat de winkelier wil is jou weer terug zien in de zaak en dat zal niet gebeuren als hij jou met troep naar de waterkant stuurt.

Voor goed advies, service en nuttige aftersales raden we je een fysieke winkel aan!

Daarnaast krijg je veel meer service en weet je waar je moet zij, mocht er na verloop van tijd iets mankeren aan de werpmolen. Vraag ook naar de after sales van een bepaald merk. Heb je garantie en als er iets kapot gaat, wat zijn de ervaringen bij het opsturen van een molen ter reparatie?

 

Stap 3> De eerste indruk

We gaan meteen voorbij aan de looks. Hoe vet de molen er ook uit ziet, het zegt werkelijk niks over de kwaliteit. Eentje voor op een tegeltje in de visschuur: “Je betaalt feitelijk voor hetgeen je niet kunt zien!”

Met looks kun je onmogelijk bepalen of je kwaliteit in handen hebt, ook al wil het oog ook wat.

Het eerste dat iedereen doet is draaien aan de molenslinger. Niks mis mee, ook vooral doen. Voel of het soepel loopt. Voel je tandwieltjes of hoor je iets ‘raspen’, leg het betreffende model meteen weer terug. Hetzelfde met de draaiende onderdelen. Zit hier speling op, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen dure werpmolen in je hand.

Feitelijk betaal je voor iets wat je niet kunt zien 😛

Het tweede wat iedereen doet is aan de slip draaien. Ook niets mis mee, echter met de hand kun je niet of nauwelijks een kwaliteitsslip beoordelen. Met de hand oefen je teveel en op een verkeerde manier kracht uit. Hoe je dit het best kunt doen? Met lijn op de spoel en het er dan af trekken. Belangrijk is nu of de slip gelijkmatig of met horten en stoten lijn afgeeft. In het laatste geval is er iets mis.

 

 

Stap 4> Gebruikte materialen

Waar is de molen van gemaakt? Erg belangrijk om te weten en met name op het gebied van duurzaamheid. Vanzelfsprekend maakt het een groot verschil of de molen van plastic onderdelen is gemaakt of van aluminium. En natuurlijk niet alleen de behuizing, maar ook de onderdelen.

Check waar we vandaan komen met spinmolens 😉

Wat is er gebruikt? Aluminium, magnesium, zink, koper, misschien wel carbonfiber? Zijn de tandwielen gegoten of gefreesd(betere kwaliteit!)? Helaas kan niet ieder molenmerk antwoord geven op deze vragen, omdat niet ieder merk de molens volledig zelf laat produceren. Toch zijn er merken die je exact kunnen vertellen wat er in de behuizing zit.

 

Stap 5> Specificaties

Op de verpakking natuurlijk een hele verzameling features van de molen, waarvan de een relevanter is dan de ander. De grote vraag altijd weer? Hoeveel kogellagers heeft de molen? Is dat belangrijk? Nee niet bepaald. LET OP! Het aantal kogellagers zegt weinig over de kwaliteit van de molen.

Relatief licht vissen en toch te maken kunnen krijgen met bakken van rovers… Dan moet je gevechtsslip subliem werk verrichten… Foto: Marcel Asbroek

Dat zal elke molenproducent beamen. Veel belangrijker is de kwaliteit van de kogellagers. Bij sommige molens worden zo lagers gebruikt die ook in vliegtuigen worden gebruikt. Probleem is dat het lastig te achterhalen is welke kwaliteit de lagers hebben, maar vaak zie je het al aan het prijskaartje. Kwaliteitslagers zijn relatief prijzig en dat wordt vanzelfsprekend doorgerekend in de prijs van de molen.

Het aantal kogellagers is helemaal niet zoveel zeggend.

Ander belangrijke specificaties zijn de lijncapaciteit en slipdruk, zaken die belangrijk zijn  om af te stemmen op de visserij die je van plan bent. Er bestaat nogal eens verwarring om het gegeven inhaalsnelheid, bijvoorbeeld 1:4,8. Wat moet we met deze getallen? Simpel, het cijfer achter de dubbele punt geeft aan hoeveel omwentelingen de beugel heeft bij één volledige draai van de molenslinger.

Een hoge inhaalsnelheid kan een voordeel zijn bij snelle aanbiedingen zoals bij roofbleivissen.

Dus, hoe hoger dit getal, des te meer lijn draai je op je molen bij één draai van de molenslinger. Ook weer iets wat belangrijk is om te weten als je een bepaalde visserij in gedachten hebt. Snel vissen op roofblei of het maken van verre worpen, laat zich raden… Liefst een hogere inhaalsnelheid. Bij finesse visserijen speelt dit niet zo’n nadrukkelijke rol.

Hoe hoog de inhaalsnelheid moet zijn is met name afhankelijk voor de visserij die je er mee voor ogen hebt.

Tot slot wordt er nogal wat gestrooid met ingewikkelde termen, benamingen voor allerlei aanvullende features. Toch zijn er wel degelijk specificaties van ontzettende meerwaarde zijn. Denk alleen al aan beschermingsystemen voor de behuizing zodat er geen vuil tussen de onderdelen kan komen. Vaak zie je dit terug bij molens in het midden- en hoogsegment qua prijs.

 

Stap 5> Jijzelf

Jawel, jijzelf speelt ook een rol bij een goede molen en dan vooral eenmaal als je hem in je bezit hebt. Hoe goed en duur de molen ook is, met regelmatig onderhoud en goede omgang ermee zorg je voor een veel langere levensduur. Bij intensief gebruik raden we aan duurdere modellen zo nu en dan een service beurt te geven, ofwel de binnenkant goed schoon maken en oude vet en olie vervangen voor nieuw. Vis je op zee, spoel na iedereen sessie je molen goed af met zoet water. Logisch toch dat je juweeltjes van molens in de watten legt 😉

Een stukje eigen verantwoording en huisvlijt draagt bij aan een veel grotere levensduur.

De aanschaf raden we niet aan via internet te doen bij duurdere modellen, natuurlijk is het www wel een uitstekende bron van informatie. Kijk eens rond bij de producten en wie weet kun je reviews of fieldtests vinden van een molen die je op het oog hebt.

Raden wij je goedkopere molens af? Zeker niet! Soms sta je versteld van hoeveel een goedkoper model in huis heeft. Het prijskaartje is anders gezegd zeker niet allesbepalend.

Daarnaast is het niet slim om een heel dure molen te kopen als je nauwelijks vist… Zonde van het geld, dan is een goedkoper model veel meer op zijn plek. Vis je intensief, dan zit er niets anders op dan wat dieper in de buidel te tasten.