De geniale fluorocarbon knoop van Luc Coppens – Geen spelden of sleeves meer nodig

13/02/2020
De geniale fluorocarbon knoop van Luc Coppens – Geen spelden of sleeves meer nodig

Het zal de fanatieke snoekvisser niet ontgaan zijn dat fluorocarbon steeds meer groeit aan populariteit en jawel… ook als onderlijnenmateriaal. Mits dik genoeg natuurlijk voor die 700 vlijmscherpe snoekentandjes. Knopen met dit dikke materiaal is niet heel eenvoudig, maar roofvisspecialist Luc Coppens heeft hiervoor een geniale oplossing.

Vissen zijn niet achterlijk en snoeken zijn geen uitzondering. Dat wil zeggen, bij het karpervissen kennen ze het begrip dressuur al heel lang, bij het roofvissen is dat besef pas de laatste jaren echt goed doorgedrongen. Het besef dat ook roofvissen bepaalde zaken met ‘gevangen-worden’ kunnen associëren.

Een knoop die het bevestigingsoog van het kunstaas ook nog eens bewegingsvrijheid geeft.

Een van die zaken bij het vissen op snoek is het gebruik van staaldraad of titanium. Zeer goed bestand tegen snoekentandjes. Echter, de theorie volgens sommigen is dat snoeken zichtjagers zijn en dit materiaal kunnen waarnemen, met als resultaat dat ze op druk bevist water argwanend worden. Aldus de voornaamste reden om voor fluorocarbon te gaan.

Het zijn en blijven zichtjagers.

Fluorocarbon is  slijtvaster dan nylon en kies je het minimaal 1 mm dik qua diameter, dan hoef je niet bang te zijn dat snoekentandjes hier door heen gaan. Het grootste voordeel van fluorocarbon is de hoge brekingsindex van licht onder water, waardoor het nagenoeg onzichtbaar is. Nadeel is dan het knopen met dit stugge materiaal, maar nu niet meer dankzij Luc! 🙂