De prille liefde voor het jerkbaitvissen – Gliders & hybrides

16/04/2020
De prille liefde voor het jerkbaitvissen – Gliders & hybrides

Je moet alles een keer geprobeerd hebben. Aldus het cliché dat de ronde gaat. Nu is het slim om daar enigszins nuance in aan te brengen, maar het jerkbaitvissen… Ja Roofmeisters, dat moet je als roofvisser simpelweg eens gedaan hebben. Let op, het kan liefde op het eerste gezicht zijn!

Door Jens Lambrechts

De jongens die mij kennen weten dat ik graag allround bezig ben met een lichte voorkeur voor de visserij op snoekbaars. Toch ben ik stiekem wel verliefd op het werpend vissen op snoek. Echter een ‘diehard jerkbaitvisser’ ben ik nooit geweest.

Ik was niet de enige met een plotselinge voorliefde voor dit kunstaas 😉

Als ik een uitstap maakte op snoek kon je merken dat shads en spinnerbaits de bovenhand hadden. Ik had wel wat jerkbaits, maar ze kwamen zelden aan de speld. Na wat gesprekken met de vismaten ging hier toch verandering in komen! Ik had me voorgenomen om vanaf de opening met jerkbaits te vissen. Met name de Rozemeijer Tracker voor de ondieptes en de Tybrid voor de iets diepere randen.

 

Twee types jerkbaits

De Tracker is een echte zogenaamde glider. Dit wil zeggen dat deze bij elke tik die je geeft met de hengel de jerkbait links of rechts gaat en een zigzaggende beweging heeft. Met een 17 cm bij 75 gram gaat hij tot een kleine meter diep. Zelf zet ik hem in boven en tussen de planten tot een diepte van 3 meter.

Ik een op de Tracker, vismaat Thijs snoek op de Tybrid. Het leven kan zo mooi zijn 🙂

Het klopt dat je de Tracker even moet leren kennen. Maar als je hem eenmaal door hebt is het een super aasje. Zelf vind ik het absoluut geen probleem als hij een keertje rechtdoor of een andere kant uit gaat! Net deze verandering kan misschien die twijfelende snoek over de streep trekken!

Dit zijn natuurlijk de absolute bonusvissen!

De Tybrid is in tegenstelling tot de Tracker een echte hybride jerkbait. Dit wil zeggen dat deze een onvoorspelbare actie heeft. Onder, boven, links, rechts. Alles doet deze Tybrid. Daarom dien je een hybride met enige regelmaat te pauzeren. Laat hem een paar seconden suspenderen. Vaak dan komen die aanbeten! Door deze onvoorspelbare actie komt hier amper of geen dressuur op. Spijtig genoeg is de Tybrid sinds kort amper of niet meer te verkrijgen! Al een geluk, nog steeds kun je ze relatief makkelijk in de schappen zien liggen.

Met een lengte van om en nabij de 2 meter en een werpgewicht van circa 80 gram zit je vaak al goed. Ook overigens voor vanaf de kant.

Voor deze jerkbait visserij gebruik ik een niet te zware jerkbaithengel in dit geval de Rozemeijer Allure Bone Crusher. Een hengel van 2 meter met een werpgewicht tot 80 gram. Hierop staat een snelle reel met een 30/00 PE lijn. Als onderlijn neem ik graag titanium. Met titanium heb ik het gevoel dat ik net iets fijner kan vissen en meer actie krijg in mijn kunstaas.

 

Hotspots voor snoek

Over de stekken die we bevissen kan ik redelijk kort zijn. Ondiep water waarbij we alle dieptes tussen de 0 tot 3 meter meepakken. Ondieptes, onderwatereilanden, richels,… alles met waterplanten, grenzend aan dieper water zijn echt hotspots. Met de Tracker kunnen we boven de planten vissen en met een tybrid/hybride kun je mooi de rand naar dieper water meepakken.

In hoofdzaak richt je je met jerkbaits op snoek, maar sta niet gek te kijken als je een snoekbaars of baars vangt. Wel mag dat als je er een roofblei mee vangt. Check onderstaande video 🙂

Welnu Roofmeisters, mag ik zeggen dat ik er spijt van heb dat ik dit niet meer gedaan heb? Wat een prachtige visserij is dit! Zelf de actie aan je kunstaas geven. Mijn redhead Tracker is nu vaak de eerste die aan de speld gaat en de laatste die eraf komt. Rustig binnentikken met even dat rust moment.

Sommige aanbeten die ik heb gehad voel ik nog steeds! Doe er daar je voordeel mee wanneer we weer het water op mogen!