De W.A.L. hengel van Michael Stalenhoef Penvissen op snoekbaars

04/05/2020
De W.A.L. hengel van Michael Stalenhoef Penvissen op snoekbaars

Hoe mooi zijn die soms echt klassieke visserijen en niet voor niets nog steeds razend populair. Neem nu het vissen met de dobber, ofwel pen op snoekbaars met dode aasvisjes. Visgids Michael Stalenhoef van Quantum heeft het tot een ware kunst verheven. Het meest elementaire onderdeel van de uitrusting, een goede hengel. Michael geeft aan waar je op moet letten.

Door Michael Stalenhoef

W.A.L. Deze afkorting goed in het geheugen opslaan en je komt een heel eind in de juiste richting bij het aanschaffen van je nieuwe penhengel.

 

WERPGEWICHT

Kind aan huis op de Zaan en soms is het vissen met de pen onverslaanbaar…

Werpgewicht: We gebruiken geen brasems en geen super grote voorns van 35 cm als aasvis bij het vissen op snoekbaars met de pen. Een spiering, alver, bliek of voorn van een cm of 15 is bij het snoekbaars vissen met doodaas al gauw groot te noemen. Daarom heeft je nieuwe penhengel die op je verlanglijstje staat een werpgewicht nodig tot een gram of 20. That’s more than enough!

 

ACTIE

Actie: Tijdens de aanbeet willen we graag alles zien en voelen wat er op dat moment op de bodem afspeelt. Gaat de snoekbaars er plotseling als een speer vandoor met ons verse spiering, dan zal de gevoelige hengel dit moeten kunnen opvangen zonder dat de snoekbaars dit merkt. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij zijn prooi, in dit geval ons komkommer visje, direct loslaat zodra hij ook maar iets van onraad voelt.

De hengel als buffer om de klappen van de zander op te vangen.

Maar is de snoekbaars traag en zo voorzichtig als het maar kan zijn, dan moeten we ook dit kunnen constateren. Elke beweging die vanaf de bodem wordt doorgegeven moeten we op de top kunnen zien. Juist daarom is het aan te bevelen dat de nieuwe doodaas hengel een parabolische actie heeft. Er moet gevoel in de blank zitten vanaf het topoog tot in het lange, liefst kurken, handvat.

 

LENGTE

Lengte: Voor wat betreft de lengte van een pen hengel maakt het niet uit of we vanaf de kant vissen of vanuit een bootje. Als je met doodaas achter de snoekbaars aan wilt gaan kun je het beste een hengel gebruiken van 2,70 of 3 meter. Kleiner zou ik echt niet gaan. Waarom zo’n  lange hengel? Omdat we toch wel op een afstand kunnen gaan vissen van een meter of 10 à 15 meter. Met een zachte hengel voorkomen we dat het dode aas tijdens het inwerpen van de haak vliegt. Een andere reden is dat bij het zetten van de haak de lengte van de hengel goed gebruikt kan worden. De hefboom van een 1,80 meter hengel is natuurlijk een stuk minder dan die van een 3 meter hengel. Om de hengel goed zijn werkt te laten doen tijdens de dril is het verstandig als deze is voorzien van een 8-tal ogen. Hierdoor wordt de spanning mooi verdeeld over het grootste gedeelte van de blank.

Natuurlijk ongekend drilplezier.

Nu we het toch nog even over de dril hebben, snoekbaars heeft zijn eigen aparte manier van ‘vechten’.  De pen-hengel moet zware klappen en bonken van onze snoekbaars kunnen opvangen. Daarom is het heel verstandig om te kiezen voor een lang handvat van minimaal 50 cm. Waarom? Tijdens het drillen van de vis plaatsen we het handvat onder de onderarm, zodat de nieuwe doodaas hengel prima zijn werk kan gaan doen.

 

Succes bij je hengelkeuze en geniet van deze visserij. Eenmaal een vis er aan, dan is dat een genot op zich! Michael vist graag met hengels uit de Mr.  Pike range. Klik HIER