Sinds een paar jaar is de Albie Snax vooral in de UK en Ierland een hit. Dit aparte kunstaasje komt uit Amerika en wordt gebruikt voor het vissen op diverse vissoorten zoals striped bass, false albacore(tonijnsoort) en nog diverse andere vissoorten. In Nederland is het nog nauwelijks echt bekend.
Door Mourat Akkouh
Voor mij is de Albie Snax een van de bijzonderste kunstaasje die ik ken. Simpel en effectief. Het is dan ook een blijvertje voor mij. Ik vis zelf nu 3 jaar met deze softbait, in het begin ving ik er nauwelijks mee. Ik stopte hem na een paar worpen snel terug in mijn kunstaasdoosje. Toch moest ik er wat mee vangen, dus ik besloot hem vaker in te zetten.
Nadat ik het kunstaas beter begon te begrijpen werden de vangsten steeds beter en waren ze altijd groter van formaat. Ik leerde van dit kunstaas wanneer en waar ik het moet inzetten. Vooral in het donker is dit kunstaas heel succesvol. Het gaf de zeebaarsvisserij voor mij een heel andere dimensie.
Op het eerste gezicht is de Albie Snax een simpel stug, langwerpig (12,5 cm) stuk plastic, maar het is geen slug en ook geen worm. Wat moet het dan voorstellen? Het komt het meest in de buurt van een needlestick (geepimmitatie). De meeste needlesticks zijn van hard plastic gemaakt. De Albie Snax is veel zachter en belangrijker, heeft een hele grote aantrekkingskracht op de zeebaars en vooral de wat grotere.
De aerodynamische vorm en het gewicht (14 gram) van dit kunstaas zorgt voor verre worpen met een in het water gewichtloze softbait. De actie van de Albie snax is heel simpel, licht flankend en hij zwemt minimaal van links naar rechts. Nauwelijks actie dus, maar dat mag de pret kennelijk totaal niet drukken.
Ik gebruik de Albie snax vooral in het donker. Dan is hij het meest effectief en vooral op de ondiep gedeeltes. Met of zonder stroming het maakt eigenlijk niet uit. Als er een zeebaars zit zal hij zeker toeslaan. Het vissen met deze softbait is heel simpel; gewoon langzaam binnen halen met kleine pauzes ertussen. De meest gangbare haak is een 5/0 spring offset hook. Door de weedless haak kun je hem makkelijk laten zakken naar de bodem, vissen boven een dichte plantenbegroeiing of langs de kant vissen. Een ander heel belangrijk pluspunt van dit kunstaasje is dat je er heel veel baars mee kunt vangen zonder dat ie kapot gaat.
De meeste aanbeten krijg je als je subwater gaat vissen. Waarom? Omdat je daar ook de jonge gepen zult aantreffen. Als je het subwater gaat vissen, houd dan je lijn strak. De aanbeten zijn bloedstollend met explosies in het oppervlakte. Het scheelt weinig of we hebben hier met een zacht stuk oppevlakte kunstaas van doen.
Natuurlijk zijn er tal van goede softbaits voor zeebaars, maar de Albie Snax heeft bij mij een vaste plek gekregen in de kunstaasbox. Een aanrader dus voor iedereen die achter de zoute rovers aan gaat.