Het werpend vissen op snoekbaars is geen makkelijke visserij. Oefening is vereist, maar als je het spelletje doorkrijgt en de eerste snoeiharde aanbeten dienen zich aan, dan is het hek van de dam. Hier 7 veelgemaakte fouten. Ben je die de baas, dan gaat er een wereld voor je open 😛
Door Team Roofmeister
Beginnersfout 1> Beugel dicht
Inwerpen en de beugel open laten. Laten we er niet een enorme halszaak van maken, maar beter is het om de shad na de worp naar de bodem te laten zakken met de beugel dicht. Nu heeft ook de hoofdlijn kans om door het water te snijden en heb je dus minimale last van een bocht in de lijn, ofwel optimaal contact met je kunstaas. Laat je de shad zakken met de beugel open dan heb je sowieso meer lijn uitstaan en zit er meer slack in.
Beginnersfout 2> Al je shads proberen
Staar je niet blind op alle types shads en softbaits die je wel niet kunt inzetten. Er wordt wel eens gezegd dat de shad alleen ter versiering is van de loodkop, ofwel die loodkop is belangrijker. Ietwat genuanceerd, een bepaalde kleur, vorm, grootte en actie kan wel degelijk verschil maken, maar het heeft geen zin om een stek met heel je arsenaal te bestoken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er gewoon geen vis zit of dat ze totaal niet actief zijn. Een paar verschillende shadjes proberen… prima, maar dan lekker verkassen.
Beginnersfout 3> Staartdreggen
Voor de verticaalvisserij zijn ze echt van toegevoegde waarde, staartdregjes. Al helemaal als je voor wat grotere shads kiest. En jawel, snoekbaarzen kunnen echte staartenbijters zijn en zo zou je er veel kunnen missen. Toch raden we het af om ze te gebruiken bij het werpend vissen op snoekbaars.
Het risico op vastzitters bij het werpen is veel groter bij het verticaalvissen en met staartdregjes doe je de daar nog een schepje boven op. Krijg je veel aanbeten, maar blijven ze niet hangen, ga dan met kleinere shads aan de slag of, indien mogelijk, lichtere loodkopjes.
Beginnersfout 4> Donkere, gedekte hoofdlijn
Velen willen die doffe tik voelen zodra de shad de bodem aantikt. Inderdaad, dat geeft vertrouwen en dan weet je dat je in de strike zone zit van snoekbaars. Ga je met lichtere loodkopjes aan de slag, dan wordt dat echter een probleem. Veel beter is het om goed naar je lijn te kijken. Raakt de shad de bodem dan zie je dat duidelijk op de lijn. Kies daarom ook niet voor een hoofdlijn met gedekte kleur, maar liever een fluo, fel gekleurde dyneema. Oranje, geel, felgroen en roze zijn prima opties die bijna in alle lichtomstandigheden goed te zien blijven.
Beginnersfout 5> Verkeerde hengel
De juiste hengel is van cruciaal belang bij deze visserij. Ga je met een soepele, parabolische hengel aan de slag, dan ga je gegarandeerd een belabberde vissessie tegemoet. Ideaal qua actie is een hengel die strak is met een ietwat soepele topactie.
Verder moet de blank voldoende ruggengraat hebben om krachtig de haak te kunnen zetten in de harde snoekbaarsbek. 7-28 gram is een prima richtlijn voor het werpgewicht. Lichter kan ook, maar dan kom je al snel terecht bij de echte finesse visserij en dat is voor beginners nog een stapje te ver. Vis je vanaf de kant, kies dan voor een hengel van ronde de 2,70 meter, vanaf de boot kan dat makkelijk 2,40 meter zijn of nog korter tot 2 meter.
Beginnersfout 6> Te licht aanslaan
Het is al gezegd, snoekbaarzen hebben een harde bek. Daarbij kunnen ze een shad muurvast in hun bek vasthouden, zonder dat de haak geprikt is. Bij een aanbeet lichtjes aanslaan is vragen om een losser. Simpelweg knoerthard aanslaan zodra je die aanbeet voelt. Die haakpunt moet penetreren en het kunstaas zal hoe dan ook in de bek moeten verplaatsen om de jighaak vlees te laten pakken.
Beginnersfout 7> Te licht
Alles valt of staat met het wel of niet in de strike zone zijn met je shad. Laten we zeggen tot maximaal een halve meter boven de bodem. Met name de wind of stroming kunnen er voor zorgen dat jij belemmerd wordt in het aanbieden van je shad in deze zone. Vis je te licht dan zul je daar niet geraken. Beginners raden we dan ook aan om net wat zwaarder te vissen dan de gevorderden.
Stel, een crack kan ergens met 10 gram voeling houden met de bodem, kies dan als beginner voor 14 gram. Zo weet je in ieder geval zeker dat je in de aasstrook van snoekbaars vist. Maar let op, ga ook niet te zwaar vissen, want hoe zwaarder, des te onnatuurlijker de actie van de shad en des te korter de zwevende afzinkfase van de shad. Dat is nu net het moment waarop snoekbaars de shad meestal grijpt.
Vanaf de kant vang je alleen de kleintjes? Onzin, check bovenstaande video! Nog een tip, snoekbaars is op haar actiefst in de schemering, zelfs in het donker. Zet je je eerste stappen, waag dan eens een poging in de vroege ochtend of de late zomeravond.Â