Met hardbaits aan de slag op stekels en roofblei

29/09/2020
Met hardbaits aan de slag op stekels en roofblei

Als de watertemperaturen rond de 20 graden komen te liggen, is het hardbait tijd! Nu blijven softbaits in de box, want baars, roofblei en snoekbaars houden van snel en agressief gevist kunstaas.

Door Steffen Schulz

Warm water en hardvechtende vissen zijn de droom van elke visser. Met watertemperaturen van rond de 20 graden kun je tot in de herfst echt leuk vissen op baars, roofblei en snoekbaars. De populaire softbaits blijven dan in de box, want nu staan de rovers op scherp en vallen ze graag snel gevist kunstaas aan. Het is tijd voor hardbaits!

Vismaten Dirk, Tobi en ik (Steffen) van  team Berkley hebben afgesproken voor een sessie vissen met hardbaits. Zo kun je  veel testen, veel water uitkammen met de toch al snelle vistechniek en double hookups zijn praktisch gegarandeerd als je een goede dag hebt waarop de vis wil . Bovendien gaat er niets boven een gezellig potje vissen met meerderen

Steffen met een schitterende baars die zijn popper van het opppervlak kwam halen.

Voor het vissen met hardbaits kies ik graag middelgrote wateren uit. Zandafgravingen met veel structuur, waterdieptes van ongeveer 20 meter en een gevarieerde oever; overhangende struiken, wierranden, landtongen, steenstort, steile taluds en ondiepe plateaus vlakbij de oever zijn ideaal. De oeverzone mag niet te ondiep zijn, anders blijven grote vissen het liefst in het open water. Dieptes van tussen de twee en zes meter zijn optimaal voor twitchbaits en poppers. Het is logisch dat helder water ook een voordeel is. Dit geldt vooral als we specifiek op baars willen vissen.

 

Hardbait tactieken

Als we met zijn drieën vanuit de boot een deel van de oever uitkammen, vist degene in de punt altijd vooruit. De kans is dan ook groot dat hij een vis vangt,  hij gooit zijn kunstaas namelijk altijd in maagdelijk water.  Dat betekent dat de rovers die hij aanwerpt nog geen aas hebben gezien. Om de kansen min of meer gelijkmatig te verdelen, rouleren we na elke betere vis.

De Berkley Bullet Pop… Nog steeds is men een beetje terughoudend voor oppervlakte kunstaas in de Benelux. Eeuwig zonde, je mist zoveel spektakel. Wil jij hem ook eens proberen? klik HIER

De laatste wordt bijna gedwongen om  iets heel anders doen. De twee vooraan twitchen een natuurlijke bait met een flink ratel, de derde aan boord zou bijvoorbeeld zijn aas in de oppervlakte kunnen aanbieden. Wanneer de eerste een vis in de boot heeft, moet de tweede meteen in dezelfde richting gooien om eventuele volgers te kunnen haken, de derde kan dan een schepnet pakken en een foto maken. Zodra een school is gevonden, ligt de boot voor anker en kan en zal iedereen vangen. Het kan niet effectiever of leuker zijn.

 

Welke materialen

Ik geef de voorkeur aan kunstaas dat zo’n drie tot vier meter diep loopt. Op die diepte acht ik de aanwezigheid van grote roofvissen waarschijnlijker. Als je de hengeltop omhoog brengt, kun je ditzelfde kunstaas veel ondieper presenteren. Natuurlijke kleuren en patronen zijn geweldig, maar vaak vang ik ook met helderdere kleuren. Bij het vissen aan de oppervlakte kan ik niet zeggen of poppers of juist stickbaits beter zijn. Dat verschilt simpelweg per water.

De drils zijn soms erg intens en een hele grote vis kan op elk moment aanbijten. Een 1,80 tot 2 meter lange baitcaster combo is ideaal. De hengels moeten strak zijn, anders kan het kunstaas niet voldoende van actie worden voorzien. Bij de juiste actie kan sommige kunstaas met een paar goede tikken volop actie geven en toch zo goed als op dezelfde plek blijven.

Dirk en Tobi hebben gelijktijdig succes. En dat is geen uitzondering bij deze visserij. 

Precies op de eerste plek, een landtong die zakt tot zes meter diepte, krijg ik een felle aanbeet. Ik kan een mooie baars landen die meer dan 40 cm lang is. We ankeren direct, want waar een baars bijt, zijn er vaak meer. Een paar worpen later knalt er weer een baars op mijn aas en een hoge veertiger glijdt in het net. Wauw, wat een begin!!! Ik wissel naar de plek achterin de boot, nu zijn de anderen aan de beurt. Even later krijgt Tobi een stevige aanbeet en belandt er een baars van 45 cm in de boot. In vergelijking met de winter zijn de vissen veel slanker, maar ze vechten drie keer zo hard in warmer water.  Dirk heeft nog geen succes gehad, maar hij geniet net zo hard mee. Hij weet dat de dag nog lang is en dat de vissen los zijn.

We besluiten van stek te wisselen. Een zeer goede beslissing, want als snel is er de eerste double hookup. Dirk vangt een baars en Tobi een roofblei. Vrijwel direct daarna vang ik weer een grote baars. Dirk vangt een kleinere. Het gaat nu slag na slag. De wind is wat frisser geworden; zon en wolken wisselen elkaar af. Dit zijn dagen waarop de lunchtijd vaak erg goed kan zijn.

Het is inmiddels bekend dat baars gek is op oppervlakte kunstaas.

De volgende vis vecht zo nodig nog harder. Die kenmerkende kopstoten. Precies, het is een mooie snoekbaars die mijn twitchbait wilde hebben. Dirk en Tobi vangen daarna twee roofbleien tegelijk. De zilveren kogels worden vanaf dat moment  actief om ons heen, wat een gave visserij. De baars, roofblei, snoekbaars mix gaat door en er lijkt geen einde aan te komen. De Berkley hardbaits zijn ontworpen om spectaculaire oppervlakte actie te leveren, daarbij is de Berkley Bullet Pop vandaag favoriet.

 

Dan, terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, zijn we terug op onze eerste stek van deze visdag. En weer is het een grote baars die mijn aas neemt. Wat een droomdag. Dit is de tijd voor hardbaits en wauw, wat bieden die een spectaculaire visserij!