De skirted jig, In de USA en vele andere landen om ons heel al jaren een ouwe vertrouwde in de tackleboxen en veelal de ‘go-to’ jig van bass tournament vissers. In Nederland lijken we nu ook steeds meer vertrouwen te krijgen in die gekke jigkoppen met ‘siliconen draadjes’, oftewel de rok.
Door Freek Schoonderwaldt
Zoals gezegd komt de skirted jig (zoals ik ze verder zal blijf noemen) vanuit de bass tournament visserij in de USA. De introductie hiervan zorgde voor een revolutie, omdat de vissers die ze gebruikten duidelijk meer vingen dan de vissers die met de traditionele jigs visten. Hoewel dus initieel bedacht voor de bassvisserij, zal het je niet verbazen dat ook onze roofvissen in Nederland ze zeer de moeite waard vinden!
In basis is de jig net zo eenvoudig als de naam, letterlijk vertaald betekent, skirt, lees ‘rok’. Hiermee wordt de om de haaksteel gebonden, siliconen rok bedoeld. Veelal zijn deze uitgerust met een, al dan niet afneembare, ‘weedguard’. Dit is een bundeltje dun staal of in sommige gevallen fluorcarbon die er voor zorgt dat je de jig makkelijk door begroeiing en andere obstakels (weedless) kunt vissen.
Skirted jigs zijn er in werkelijk 100-en variaties van vormen, gewichten, kleuren, haken etc, etc. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om een rivierkreeft of ander schaaldier op de bodem te imiteren. Door verschillende technieken toe te passen kun je er bijvoorbeeld perfect een zwemmende kreeft mee nabootsen.
Door het slepen over de bodem, eventueel met een imitatiekreeft op de haak (de zogenaamde trailer) imiteer je op een geweldige manier een lopend kreeftje. Natuurlijk kun je ze op alle gewenste manieren binnen vissen van rechttoe rechtaan binnenspinnend tot vertikalend vanuit de (belly)boot. De skirt zorgt voor extreem veel vibratie en aantrekkingskracht!
De juiste rig
Het kiezen van de juiste rig kun je zo moeilijk maken als jezelf wilt… Ik houd graag van eenvoud en zal hieronder een aantal tips geven. Is je targetvis (kleine) baars, kies dan een jig met een kleinere haak, bijvoorbeeld de Z Man Micro Finesse Jig, deze heeft een haakmaat 1 en is super voor (ultra)light visserij op baars.
Wil je gericht op grote baars of snoek(baars) dan kan het echt geen kwaad om een grotere en eventueel zwaardere jig te pakken. De Missile Baits Ike’s Headbanger Jig is dan een prima keuze. Deze heeft een haakmaat 5/0… en nu niet meteen denken dat dat veel te groot is, want zet nog een mooie trailer op de haak, bijvoorbeeld een kreeft of shad, en je zult zien dat deze haakmaat echt niks te groot is. Baars, maar zeker ook snoekbaars pakken ze vol overgave!
De volgende stap is het goed nadenken over hoe je precies je jig wilt vissen. Er zijn veel verschillende vormen jigheads op de markt; elk afgestemd op een specifieke situatie. De football jig is gevormd precies zoals je denkt, maar dan niet als een ronde voetbal maar als een American football. Deze heeft dus een ovale vorm. Dit zorgt ervoor dat de jig makkelijker rechtop blijft staan. Deze jigs zijn veelal zwaarder en beter geschikt voor dieper water. Je kunt hem goed gebruiken in water met een modderige bodem; door de vorm van de jig zakt deze hier minder in weg en trek je hem er makkelijk uit. Ideaal dus!
Een jig met een kegelvormige kop is weer beter geschikt voor begroeid water en water met veel obstakels. Door de vorm van de kopt trek je hem hier makkelijk door- en overheen. Last but not least heeft Z Man de al eerder genoemde Micro Finesse Jig in haar assortiment. Deze is perfect afgestemd op de Ned rig techniek, door de afgeplatte jigkop i.c.m. een drijven Ned rig aasje staat deze perfect rechtop. Dit is echt een finesse visserij.
Welk gewicht?
Dan is het nog zaak het juiste gewicht te kiezen. Als standaard richtlijn gebruik ik altijd de stelregel dat ik nog bodemcontact moet kunnen houden maar, bij een zachte bodem, mag de jig er niet diep in zakken. Je kunt onderstaande stelregel zo’n beetje aanhouden
– plusminus 7 gram voor water tot een meter of 3;
– plusminus 10 gram voor water tot een meter of 4,5;
– plusminus 14 gram voor water tot een meter of 6
Uiteraard is alles afhankelijk van stroming, bodemgesteldheid en eventueel het gebruik van een trailer. Trailers met veel actie, bijvoorbeeld een behoorlijke kreeft imitatie, vertragen de val enorm en kunnen er voor zorgen dat je een ander gewicht jig zal moeten kiezen. Veel proberen en voelen en dan kom je vanzelf tot een voor jouw situatie juiste keuze.
Tussen begroeiing
Wat de skirted jig zo anders maakt t.o.v. andere jigs is het feit dat ze door de weedguard veelal weedless te vissen zijn. Hierdoor kun je ze gebruiken op plekken waar je met een normale/traditionele jighead niet kunt vissen. Door de skirted jig héél langzaam tussen de begroeiing en over de bodem te vissen, heb je een vele malen grotere kans vissen te haken. De roofvissen zwemmen voor bescherming en camouflage tussen de planten en dat is ook precies de reden waarom de aasvis en andere waterdieren daar zitten. Vis daar waar de aasvis zit en het zal niet lang duren voordat je een roofvis vangt!
Sommige mensen hoor ik nog wel eens vertwijfeld zeggen dat die weedguard zo groot is dat dat de inhakingskans verkleint. Bij de wat zwaardere jigs is het inderdaad zo dat de weedguard vrij fors is, dit heeft alles te maken met het feit dat de jig van origine dus ontworpen is voor de bassvisserij in de USA.
Deze vissen hebben een veel grotere bek en geen probleem met een wat forsere weedguard. Vind je de weedguard nu wat te fors voor jouw visserij, dan kan je natuurlijk altijd wat draden wegknippen. Maar weet dat dat niet nodig is, zelf baars heeft er echt geen probleem mee! Vis je nu voornamelijk in obstakelvrij water dan kun je ze er natuurlijk ook helemaal afknippen of jigs gebruiken met een afneembare weedguard…
De technieken
Ook als het op het binnenvissen aankomt hou ik het graag simpel. Werp je jig in en laat hem onder een semi slappe lijn afzinken naar de bodem. Hou contact met je jig of houd je lijn in de gaten, want de aanbeet kan ook tijdens het zakken komen. Als je bijvoorbeeld een rivierkreeft wilt nabootsen, laat dan je jig zakken tot de bodem en sleep hem als het ware binnen. Af en toe versnellen levert vaak ook verrassende aanbeten op, maar focus je vooral op langzaam vissen. Het mooie van deze techniek is dat je werkelijk alles waar je jig onderwater tegenaan botst, voelt. Zo krijg je snel een idee van de bodemgesteldheid en uiteindelijk is dat het allerbelangrijkst!
Het rechttoe rechtaan binnenspinnen is natuurlijk ook een optie, maar laat dan de jig af en toe vallen en vis hem dan weer binnen. De bekende spinstop levert vaak de meeste aanbeten op. Vis je met de Finesse jig van Z Man dan kun je alle bekende Ned rig technieken gebruiken (daar kom ik in een ander artikel op terug).
Wanneer het komt op aanslaan is het belangrijk dat je weet, of beter; voelt, wanneer de vis je aasje echt heeft ‘opgegeten’. Dit is vergelijkbaar met de Carolina rig. Je voelt de vis je aasje wegwerken, wegzwemmen en dán zet je de haak. Dit is het moeilijkst aan het vissen met een skirted jig, wéten wanneer je moet aanslaan. Je zal in het begin vissen missen, maar blijf volhouden, dit gaat 100% goedkomen! Een ander moment knalt de vis er vol boven op en dan is het natuurlijk gewoon meteen rammen en die haak zetten!
De set up
Het is belangrijk dat je een set up (hengel, reel/molen, lijn) kiest waarmee je maximaal actie aan je aasje kunt meegeven zónder het gevoel te verliezen. Het gebruik van een reel of molen maakt niet zo heel veel uit. Met een reel kun je over het algemeen wat nauwkeuriger werpen en met een molen werp je vaak weer wat verder.
De lengte van je hengel is een beetje afhankelijk of je vanaf de kant of vanuit bijvoorbeeld de (belly)boot vist. Over het algemeen zal een hengel tot zo’n 220 cm voldoen in de meeste situaties. Kies een hengel met een fast actie in de top en een wat stevigere backbone in de rest van de hengel, zodat je goed gevoel hebt met wat je jig onder water doet en ook voldoende kracht hebt om de haak te zetten
Voor wat betreft de molen/reel, deze moet goed in balans zijn met je hengel, meestal voldoet een 1000-2500 serie molen. Kies wel een molen/reel met wat hogere inhaalsnelheid. je zult verbaasd zijn over hoe snel een vis ver weg zwemt zodra hij je aas heeft genomen. Een snelle molen/reel is dan wel prettig.
Als hoofdlijn adviseer ik een Momoi gevlochten lijn met een trekkracht van zo’n 10 kilo, lijkt wat zwaar maar je vist waarschijnlijk veel in water met obstakels en dan is een 10/00 of 12/00 hoofdlijn net even wat zekerder. Hetzelfde geldt voor je fluorocarbon leader, ook deze gebruik ik van Momoi en altijd met diameter 40/00, klik HIER. Better be safe than sorry!
Om je set up compleet te maken kun je natuurlijk een trailer op de haak zetten om zo extra aantrekkingskracht te genereren door een langer valmoment van je jig. Je kunt het zo gek maken als je wilt, zolang alles maar in verhouding is. Ten aanzien van kleur houd ik altijd de stelregel aan: in donker water felle kleuren en in helder water natuurlijke kleuren, maar blijf vooral experimenteren, dat maakt vissen leuk!
Ik hoop dat ik je wat meer inzichten heb kunnen geven in het vissen met skirted jigs, écht een heel leuke visserij en omdat dit nog relatief weinig gedaan wordt érg effectief! Probeer het eens uit!