Het voorjaar, misschien wel de mooiste tijd van het jaar! En dan zeker voor het roofvissen, helaas hebben we niet zo lang vanwege de gesloten tijd, maar de spectacualire aanbeten maken alles goed. Wat te denken van snoekbaars op extreem ondiep water? Roofvis legend Jouke Jansma van Daiwa kan er over mee praten 🙂
Door Jouke Jansma
Het vinden van de juiste stekken voor met name grote snoekbaars vergt de nodige waterkennis. Het is niet zo, dat je maar lukraak overal je kunstaas kunt laten zakken en grote vissen mag verwachten.
Daarnaast is het seizoen waarin wordt gevist van groot belang voor de keuze van je stek, evenals die van het te gebruiken aas. Met name die laatste weken van het roofvisseizoen lenen zich er voor om echt gericht te vissen op de grotere exemplaren. Het vraagt het nodige van al je skills en je doorzettingsvermogen, maar als de beloning komt, ben je dat harde werken snel vergeten.
Aftellen
De laatste weken van ons roofvisseizoen in februari/maart leveren ieder jaar weer de nodige kriebels op. Spanning of ze er zijn en natuurlijk of ze het doen, die grote stekelridders.
Traditioneel zoeken we de wat grotere uitlopers van groot water op, waarvan we weten dat er schelpenbanken zijn en ondieptes die grenzen aan diep water zijn. Natuurlijk kun je daar je dieptekaart van je dieptemeter voor gebruiken, maar uit ervaring weten we inmiddels dat alle grote vissen soms van enkel een klein plateautje of schelpenbankje komen. Waar die liggen kom je alleen te weten als je veel meters maakt.
Nog koud?
Zeker als het water nog koud is, is de vis veel in beweging en moet je ook een beetje mazzel hebben. We vissen dan vaak langs de bovenkant van een talud dat naar dieper water loopt.
In veel gevallen is dat een meter of zes. We schuiven dan over de rand en vissen tussen de anderhalf en drie meter diep. Daarbij maken we altijd wel wat meer snelheid, omdat we er van overtuigd zijn dat het met name agressie zal zijn die tot een aanbeet zal moeten leiden.
Agressief tot in de vinstralen
Om die agressie op te wekken werken we vaak met forse shads en met felle kleuren. Lange slanke shads van 15 tot 18 cm en shads met een felle kleur doen het vaak opvallend goed. Zeker als het water nog troebel is door regen en evt. afstromen kan dat echt het verschil maken.
Bovendien houden we vaak ook een stevig tempo aan. Dit ligt meestal net onder de twee kilometer per uur. Vissen moeten meteen reageren, anders zijn ze te laat en de aanbeten zijn dan ook vaak fel en meestal heel erg hard. Als het water helder is, is de keuze voor een kantelende shad in een natuurkleur soms de sleutel tot succes.
Power hengels
De hengel mag best een beetje ruggengraat hebben, zodat je de haak ook echt goed kunt zetten. De kaken van grote snoekbaarzen bestaan eigenlijk alleen maar uit harde delen. Scherpe haken zijn onontbeerlijk, dus controleer regelmatig of ze nog scherp zijn. Je wilt een topvis natuurlijk niet missen, omdat je haak niet scherp genoeg is.
Daarnaast moet je hengel ook weer soepel genoeg zijn om de harde klappen van een vechtende snoekbaars op te vangen. Je vist relatief ondiep en de hengel zal toch de meeste klappen moeten opvangen. Geloof maar dat de dril met zander nu anders is dan als tijdens verticalen op een meter of 8.
Dat houdt tevens in dat je molen, of als je dat liever hebt reel, moet beschikken over een uitstekende slip. De Daiwa molens waar ik mee vis zijn uitgerust met een ATD slipsysteem, dat bij een plotseling vluchtpoging automatisch de eerste klap opvangt door eerst iets gemakkelijker lijn af te geven, voordat de slip echt vol zijn werk gaat doen.
Geniaal toch?! Het heeft mij al verschillen heftige drils succesvol laten afronden, want we vergissen ons nogal eens in de felle uithalen van snoekbaars en al helemaal op de ondieptes.
Keuze onderlijn
In principe vis ik op snoekbaars altijd met een niet te dikke fluorocarbon onderlijn. Als er veel obstakels liggen op de stek, ga ik vaak tot 45/00. Dat is bestand tegen scherpe mosselbankjes en kan vaak ook een dril van een forse snoek nog wel aan, als heb je natuurlijk nooit de garantie dat er niks misgaat. Er zijn echter wateren waar je even vaak snoek haakt als snoekbaars en dan gebruik ik ALTIJD een dunne, soepele stalen onderlijn.
Echt mensen, ze hebben het over een fantastische visserij op snoek nu in het voorjaar op de ondieptes, maar die snoekbaars….!!! Die is nu minstens net zo vet. Het mooie, nu is de tijd, dus waar wacht je nog op?! Succes 🙂