Verticalen, diagonalen, pelagic vissen, of hoe je het ook wilt noemen, als er één effectieve manier is van snel grote vis vangen, dan is het wel het gericht rond de bodem op zoek van de groenjas! Waar we veelal door het seizoen heen in verschillende waterlagen opzoek gaan naar een mooie vis, zijn er elk jaar ook perioden dat de roofvis vast ligt op de bodem, en niet achter ons kunstaas aan wil zwemmen. Juist voor die omstandigheden kiest Christian Drost dan voor een andere aanpak. Hij gaat naar de vis toe, en wel met zware loodkoppen en grote shads!
Door Christian Drost
Verticaal vissen is misschien wel de meest effectieve manier van roofvissen die er bestaat. Niet voor niets is deze techniek enorm effectief. Het maakt niet uit welke predator het betreft, roofvis is van nature compleet ingesteld op het onderscheppen van een gewonde aasvis. De ‘rise & fall methode’ zoals we die kennen van het verticalen werkt daarom ook zo goed. Het is een natuurlijke aanbieding die steeds weer opnieuw triggert tot een aanbeet. Zelfs als de omstandigheden zo slecht zijn dat alle hoop verloren lijkt, dan biedt een verticaal geviste softbait vrijwel altijd de oplossing.
Misschien wel het grootste voordeel met de heden ten daagse techniek is dat je precies boven de vis kunt komen. Of dit nu met Garmin Livescope gebeurt of met een gewone 2D sonar, dat maakt niet zoveel uit.
Set up & shads
Gaan we vissen op snoek, dan is het zaak dat de aangeboden softbait in het blikveld van de snoek rond blijft spoken. Met voor langere tijd het kunstaas in de strike zone (bijv. t.o.v. werpend vissen) is de kans groter dat je er een dreun op krijgt. Voor deze visserij gebruik ik steevast grote shads. Natuurlijk kan het ook kleiner, maar ik wil groot vangen, en een grotere shad valt direct op, dus die overgang is snel gemaakt.
Omdat er dus gevist word op groot wild, gebruik ik geen kinderachtig verticaal materiaal. De aanbeet komt vaak direct onder de top, en kan variëren van een zeer flauw doorbuigende hengel, tot een knetterharde dreun, en dan moet de vis wel hangen. Door de jaren heen heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende soorten hengels, curves en blank acties, maar eigenlijk is de Air Rod van Berkley in 2,13 meter een absolute favoriet. Deze hengel met een werp gewicht van 20-80 gram is perfect voor dit spelletje.
De hengel heeft namelijk genoeg backbone voor het drillen van een grote snoek, maar ook nog een vergevende topactie, en dat laatste is niet geheel onbelangrijk. Eigenlijk begint direct na het zetten van de haak de vis met kopschudden, en zeker omdat dit spektakel zich direct onder de hengeltop bevindt, kan een vis zich zo heel snel en eenvoudig van de haak ontdoen. En dat willen we natuurlijk niet! Overigens gebruik ik dezelfde hengel ook voor het verticaal vissen met grote shads op snoekbaars, maar dat is voor een ander artikel.
Ga je echter pelagisch aan de slag, dan kan er gekozen worden voor een hengel die nog zwaarder is qua actie. Echter, omdat het hier over verticalen gaat wil ik nog wel aan het einde van de dag mijn pols kunnen bewegen. De bovengenoemde hengel is uitgerust met een Abu Garcia Revo STX 30, en 40lb Whiplash 8 gevlochten lijn. Een uitgebalanceerde setup die mij al heel wat grote vis heeft opgeleverd. Als onderlijn gebruik ik 40lb 49 strand. Alles mooi in verhouding dus. Ik heb geëxperimenteerd met dunnere en dikkere gevlochten lijnen, maar deze combinatie werkt voor mij persoonlijk het mooist.
Voor het verticaal vissen op snoek vis ik met shads die zo rond de 20 cm lang zijn. Kleiner kan, groter ook, maar is niet aan te raden. Een grote shad heeft namelijk veel weerstand onderwater en aangezien we de hengel constant op en neer heffen, zal die weerstand zich ook uitstralen naar onze onderarm. Je begrijpt wel, dat dat geen prettige vorm van visserij is, en daarom gebruik ik dus ook shads met deze lengte maat.
Ook moet de shad niet te breed zijn, maar wel het juiste profiel bezitten. Daarom gebruik ik voor een visserij als deze steevast de shads van Zeck, en dat met name de Finch, die precies 20 cm betreft, uitermate geschikt voor deze vorm van visserij. Deze shad heeft een prachtig mooi body profiel, alsmede de juiste dikte van voor naar achter, en een grote staart die zorgt voor een rollende en flankende actie onderwater. Dit laatste is van groot belang, het hele handeltje moet immers wel opvallen!
Ga je verticaal vissen op snoek, dan weet je misschien dat een shad van dergelijk formaat niet vrolijk naar beneden huppelt met 20 gram. Neen, voor deze visserij gebruik ik grove gewichten. En, misschien niet geheel onbelangrijk, ook de juiste haakmaat. Dat laatste was de afgelopen jaren echt een crime om te vinden. 50 grams koppen met een 10/0 of zelfs 12/0 haak waren tot voorheen niet of nauwelijks in de handel verkrijgbaar. Ja, ze waren er wel, maar dan vaak met een haak waar je direct mee kon afreizen naar de Noordpool om mee op Heilbot te vissen. Nee, echt een goede haak voor de snoek was er niet.
Eindelijk de geschikte haak
Gelukkig is dat probleem nu ook weer verholpen want BKK Hooks heeft namelijk ook voor de groot wild jagers onder ons een pracht van een loodkop op de markt gezet! Net als de BKK Jighead Round die ik gebruik in de gewichten 25 en 30 gram voor Snoekbaars, is deze nu ook verkrijgbaar in 50 gram met een 10/0 en 12/0 haak voor de grootste shads. Een absolute verademing en uitermate geschikt voor het verticaal vissen op Snoek!
Zoals we inmiddels gewend zijn van BKK, is deze Jighead Round ook weer van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De afwerking van de loodkop is gewoon top, en de haakbocht super mooi voor de grootste shads. Maar laten we ook de haakdraad niet vergeten, deze is heel sterk, buigt niet uit op een vis, roest niet, en komt uit in een vlijmscherpe haakpunt, met micro weerhaak. De haakpunt is scherp en blijft scherp. Ook na tientallen grote vissen, en, niet geheel onbelangrijk, het lood komt niet los van de haak bij het drillen van grote vis.
Omdat er verticaal word gevist, en de Zeck Finch van 20 cm een redelijk formaat heeft kies ik wel voor een extra staartdreg die halverwege de shad word gemonteerd voor eventuele subtiele aanbeten. Want geloof het of niet, verticaal geviste snoek kan soms heel subtiel eraan gaan hangen.
Meestal wordt de shad in z’n geheel geïnhaleerd, maar meermaals komt het voor dat ze alleen de staart grijpen, en die vis wil je natuurlijk dan ook vangen. Voor de staartdreg gebruik ik ook weer een dreg van BKK, en in dit geval de BT621-SS 2/0. Deze dreg heeft een superslide coating, dus direct de haak zetten behoort tot de mogelijkheden. Overigens zijn deze dreggen ook perfect voor het vissen van allerhande jerkbaits, daar deze mooi licht van gewicht zijn. Daarom gebruik ik een dreg als deze ook voor het verticaal vissen met grote shads, ik wil zo min mogelijk de actie beïnvloeden.
Zoals beschreven kun je met een jigkop en stinger systeem vele kanten op. De BKK Jighead Round in de grotere maten zijn perfect voor allerlei soorten shads, en dankzij de topkwaliteit componenten die dit merk levert, kan de hengelsporter er ook topvissen op vangen, zonder zich zorgen te maken om in te leveren in kwaliteit.