Zo vis je met oppervlakte kunstaas op zeebaars – Sander Paans

05/08/2021
Zo vis je met oppervlakte kunstaas op zeebaars – Sander Paans

Het zeebaarsseizoen is begonnen en dat is echt iets om vrolijk over te zijn. Overal langs onze kust zien we de meest mooie vangsten voorbij komen. Ook roofvisser Sander Paans van Rozemeijer heeft de smaak weer te pakken en wil jullie in een meerdelige serie vertellen hoe hij te werk gaat met verschillende technieken. In deel I het werpen met shads, klik HIER. In deel II het vissen met pluggen, klik HIER. 

 

Door Sander Paans

 

Het mooiste moment tijdens het zeebaarzen zijn voor mij de sessies dat de baarzen op de topwaters duiken, dit gaat vaak gepaard met veel agressie en spektakel. De vissen volgen het kunstaas met de rugvin uit het water of er ontstaan ware explosies in het water bij een aanbeet. Zo vet om te zien als dat water ineens opspat met een harde klap op de hengel als gevolg.

Alleen de zeebaars er onder ontbreekt nog 😉

En daar komen we direct bij de eerste ‘let op’ van deze post. Bij het zien van een oppervlakte aanbeet is het verleidelijk om gelijk aan te slaan, maar dit moet je juist
niet doen! Vaak trek je het kunstaas weg bij de vis of uit de bek en haak je niets. Nee, wacht totdat je de vis daadwerkelijk op de hengel voelt. Zeker in het begin een
zenuwslopend spelletje, want ze missen het kunstaas nog wel eens. Vis het rustig door of laat het na een paar tikken even stil vallen om de aandacht van de baars te
trekken en vaak pakken ze het nog een tweede keer. Echt zo verslavend!

Wacht tot je de aanbeet voelt en het is vaak hangen!

Ook nu gebruik ik weer dezelfde setup die ik ook bij het vissen met pluggen en shads gebruik, een stevige 270 cm hengel met een werpgewicht tot zo’n 40 gram. Denk aan de
Rozemeijer Urban Sense 270 cm, 15-40 gram of de Westin W3 Powershad, ook in 270 cm, 15-40gram. Twee hengels die beiden in hetzelfde betaalbare segment liggen en waar je echt een hele leuke en vooral goede hengel aan hebt.

Betaalbare hengel die uitstekend geschikt is voor dit werk!

50 gram verschil met mijn vorige molen. Klinkt misschien niet veel, maar dat geldt dus bij elke worp weer en dat ga je absoluut merken.

Ik heb inmiddels mijn eerste sessies gevist met mijn nieuwe molen, de Shimano Twinpower 4000XD en wat een verademing zeg. Dat scheelt gewoon 50 gram met mijn vorige molen, de Penn Spinfisher 3500 en dat voel je wel na een dag smijten. Vul de molens met een goede 12/00 dyneema en minimaal 40/00 fluorocarbon onderlijn.

Het palet met topwaters

Ook topwaters zijn er in allerlei verschijningen, maar toch doen ze allemaal hetzelfde. Op het oppervlak bootsen ze een vluchtend aasvisje na dat alle kanten op schiet.
Wanneer je topwaters goed bekijkt zie je dat ze er aan de voorkant verschillend uit zien. De bekendste hebben een sigaar model, een ronde kop die naar achteren toe meestal
spits af loopt. Mijn favoriete model hierbij is de Illex Chatterbeast 110 in de roze kleur, een topwater die wat prijziger is, maar wel goed verkrijgbaar.

V.l.n.r. de Illex Chatterbeast, Lucky Craft Sammy en Rapala Maxrap Walk’N Roll.

Een model wat hierop lijkt, is het banaanvormige model. Ongeveer dezelfde vorm als het sigaarmodel, maar bij deze topwater zit er een kromming in waardoor de kop een
beetje omhoog staat. Een heel bekend model onder kunstaasvissers die dit graag gebruiken is de Lucky Craft Sammy. Net als het sigaarmodel scheert deze topwater van links naar rechts bij iedere tik. Vis hem snel of juist wat langzamer, soms is een bepaalde snelheid nodig om de baars te triggeren.

Met welke techniek dan ook, die zeebaars laat het bloed sneller stromen. Guaranteed!

Wanneer er een kabbeltje staat vis ik graag met een topwater die wat meer rumoer in het water brengt. Eentje die naast de links-rechts actie ook water laat opspatten. Dit doen ze door de afgeplatte of ietwat geholde kop aan de voorzijde van het kunstaas. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar de Illex Chatterer, een wat oudere topwater die nog steeds te verkrijgen is. Zeker wat sneller gevist maakt deze een berg kabaal, iets wat zeker gewaardeerd wordt.

Wordt niet meer geproduceerd, maar nog steeds goed verkrijgbaar.

Een nieuwkomer die ook al vis op heeft geleverd is de Rapala Maxrap Walk’N Roll, ik heb de 13 cm variant. Deze heeft een iets kleinere kop, maar door zijn aparte vorm met het gewicht richting de kont weet hij wel een hoop turbulentie te creëren op het oppervlak. Nog een bekende en zeer gewaardeerde topwater onder de zeebaarsvissers is de Xorus Patchinko, zelf nog geen ervaring mee, maar het schijnt wel een toppertje te zijn.

Die Xorus Patchinko. Goeie verhalen gaan de ronde.

Het laatste model, waar ik nog niet mee op zeebaars heb gevist, is de popper. De popper valt vooral op door zijn holle kop, waarmee hij veel water naar voren spuugt en een ploppend geluid maakt. In tegenstelling tot bovenstaande topwaters gaat de popper rechtdoor, bij een tik duikt bij een stukje onder water, spuugt wat water naar voren en komt weer boven drijven. Gewone baarzen reageren hier op, dus waarom de zeebaars niet? Iets om in de toekomst eens te proberen.

De popper, de enige in de reeks die lineair loopt.

Bijna elke topwater komt niet tot leven als je het kunstaas niet bewerkt. In een rechte lijn binnen vissen zal niet het gewenste resultaat opleveren, topwaters moet je zelf leven in blazen. Door korte tikjes te geven met de hengeltop aan een strakke lijn zorg je ervoor dat de juiste actie in het kunstaas komt. Het zal van links naar rechts over het water gaan scheren.
Afsluitend wil ik nog benoemen dat de omschreven visstijlen en gebruikte materialen voor op het strand zijn. Ik hoef geen vissen te blocken en heb alle ruimte! In gebieden als de Europoort mag het soms echt wel wat zwaarder, bijv al met de fluorcarbon. Een lijn van 60/00 is hier niet gek.

Sander Paans is een groot liefhebber van onderbrekingen op het strand.

Wanneer je met topwaters gaat vissen, houd dan de omgeving ook goed in de gaten. Meeuwen en sterntjes zien het verschil niet en duiken ook zonder aarzelen op je topwater. Zorg dat deze watervogels er niet vandoor gaan met je aasje. Zonde voor de vogel en je portemonnee.
Heel veel succes in deze mega verslavende visserij. Eenmaal een oppervlakte aanbeet en je wilt niet anders meer!