Zijn topwaters beter voor zeebaars dan shads?

23/09/2021
Zijn topwaters beter voor zeebaars dan shads?

Topwaters voor zeebaars, dat is toch alleen voor als je ze ziet jagen of als je simpelweg spektakel wilt hebben? Niks van dat! Wij trokken met Tijs Peeters en Jurjen Wijnstroom van Ultimate Fishing de Europoort in en ondervonden dat aan den lijve.

Door Sjoerd Beljaars

De Europoort, voor zover ik weet misschien wel de allerbeste regio voor het vangen van aantallen en grote zeebaars. Fransen zullen meteen in de bres springen en ons Bretagne voor de voeten gooien. Maar… been there, done that (klik HIER). Ik heb daar een dag of drie gevist, met mensen gesproken en ook visgidsen. Daarnaast was ik er met Mehmet Buyukyilmaz, onze eigen zeebaars eindbaas. Ons oordeel was keihard. Bretagne mag nog niet in de schaduw staan van onze Europoort, waarvan akte.

We vingen zeebaars in Bretagne, maar om nu te zeggen dat het wild was… Verder, mooie vangstverhalen daaro, maar ze haalden het niet bij de onze… Dommage les bleus 😛

Enige nadeel is dat de stekken er niet voor het oprapen liggen en door de ongekende bedrijvigheid op met name de Maasvlakte in aantal afnemen. Daarnaast is het gebied verre van gemakkelijk te bevissen. De meeste stekken zijn obstakelrijk, vastzitten hoort er hoe dan ook bij en… het meest wezenlijke… Je moet weten waar je moet zijn op welk moment in verband met getijde en windrichting. Met Roofmeister waagden we ons in dit walhalla met bovenstaande kanttekening, maar niet met de minsten.

De visserij is allesbehalve makkelijk in de Europoort.

En die stenen lopen nog een stuk door onder water…

Namelijk Tijs Peters en Jurjen Wijnstroom van Ultimate Fishing. Jurjen is met name heer en meester in een ander, nog zo’n zeebaarsparadijs in Nederland; de kust nabij de pieren van IJmuiden. Maar ook de Europoort kent weinig geheimen voor hem. Tijs, verder landinwaarts woonachtig, heeft maar wat vaak koste noch moeite bespaard om in de Europoort sessies te draaien en mag zich ook gerust specialist noemen.

Op zoek naar wat werkt langs het Hartelkanaal. Een echte shad stek? Hmmm…

In den beginne, vis op de Hazedong Shad van Megabass. 

We zouden deze dag meerdere technieken proberen voor het vangen van zeebaars en ik was een en al oor voor de beide heren. Zeebaars is stiekem een torenhoog favoriet van mij en ik kan er nog heul veul van leren. Uiteraard kwam ook het werpen met shads aan de orde, maar dat was een taaie bedoeling. Hier en daar een visje en een aanbeet. Met name filmmaker Bo Staartjes zegevierde. Eenmaal op een stenen kant was het de eerste worp al raak. Smijten naar de horizon, shad naar de bodem laten en… KEBENG!!! Bo was de slack nog uit zijn lijn aan het draaien. Dat was niet meer nodig, want binnen een fractie van een seconde een gierende slip. In alle consternatie kon Bo niet eens meer aanslaan. LOS. Kut! Klote! Weg vis. Dit was echt een bak, daar waar we het allen over eens.

De Stenen Glooiing, waar het kan vriezen en dooien, maar op welke zeebaarsstek niet.

Een van de Tenryu hengels van Jurjen. Verfijnd tot in het topoog en dat is wel zo fijn als je honderden uren maakt met het zeebaars vissen…

Eenmaal van de schrik bekomen zag Bo opeens baarzen tussen de stenen zwemmen. Een stuk of drie en gewoon mooie maatjes. Een kort worpje voor de kant leverde dan ook meteen succes op en Bo kon trots nice zilver voor de lens toveren. In ieder geval enigszins zalf op de wonde…

Zilver goud voor BoMeisters! Hiervoor een bak van een vis gelost helaas…

Daarna viel het stil op de shads, maar kwam voor mij de grote eye opener van de dag. Het had alles van doen met topwaters. Natuurlijk weet ik dat je zeebaars kunt vangen op topwaters. Echter, ik was altijd in de veronderstelling dat je deze alleen gebruikt als je zeebaars ziet jagen aan de oppervlakte of als je gewoon verlegen zit om wat spektakel. Niks mooiers natuurlijk dan een aanbeet in de waterspiegel. Maar zat ik bij de heren Wijnstroom en Peeters toch echt maximaal fout. “Vaak genoeg maakt oppervlaktekunstaas het verschil, daar waar het met softbaits op een houtje bijten is.” Aldus Tijs en Jurjen. Ik kon mijn oren niet geloven, maar hun uitleg horende werd het me steeds duidelijker en logischer.

Tijs met een zeebaarsje op toch een shad, maar veruit het meeste actie kwam op topwaters.

De schoen wringt bij het feit dat wij bij zeebaars teveel snoekbaarsstijl denken. Die zeebaars is net als onze zander. Bijna altijd vlak boven de bodem jagend. Toch? Nee! Wat dat betreft kunnen we beter een parallel trekken met baars op het zoete die meer geneigd is om de andere waterlagen ook te bezoeken. Denk alleen maar aan de twitchbaits waarop de grote rakkers prima gevangen worden. Als ik het goed begrepen heb kunnen we zelfs een gelijkenis maken met snoek, die een uithaal kan maken van meerdere meters. Ofwel, snoek komt het kunstaas echt halen. Datzelfde geldt voor zeebaars. Van een meter of 2 à 3 eronder kunnen zeebaarzen gerust naar die stickbait aan de oppervakte schieten. Verder, ligt zeebaars op half water, wat zomaar zo zou kunnen zijn, dan vis je er met shads kansloos onder door.

Enkele top toppers van Jurjen en Tijs. De Zenith Zclaw. Mooi alltound in te zetten walk the dog aasje, dat robuust genoeg is om grote zeebaars te kunnen weerstaan.

De Xorus Patchinko, met name bekend om zijn werpeigenschappen. Smijt ‘m maar eens naar de horizon 😉

De Xorus Asturie, een oppervlakte plug die je razendsnel over het oppervlak kunt vissen. Perfect als de baars er echt zin in heeft.

Praatjes vullen geen gaatjes en die dag kwam het goed aan de orde op de Stenen Glooiing op de Maasvlakte. Daar waar shads het volledig lieten afweten, kregen Tijs en Jurjen de ene aanbeet na de andere op oppervlakte kunstaas. Bizar!!! Ook mooie vissen.

Mooie vissen op de topwaters. Helaas net na deze vis een bak van een zeebaars die Jurjen vlak voor zijn voeten loste.

De mooiste werd helaas vlak voor de voeten van Jurjen gelost, maar voor mij werd een hoop duidelijk. Bonus bij deze visserij, het is een stuk makkelijker dan het gepiel met een shadje tussen de talloze stenen. Zaligmakend? Nee, dat zeker niet. Vaak genoeg zijn shads juist weer aan de winnende hand. Enfin, mooi om te weten dat topwaters een geducht wapen zijn en soms zelfs het verschil kunnen maken, nietwaar?!

 

De film ligt prio op de edittafel en gaat zaterdag live Roofmeisters. Stay tuned!