We willen in de hengelsport nog wel eens zeggen dat bepaalde zaken makkelijk zijn. Nou, het vissen op snoekbaars vanaf de kant is dat niet. Daar komt net wat meer bij kijken dan bijvoorbeeld het vissen op snoek. Maar no worries, Roofmeiser is coming to the rescue.
Tip 1> De juiste stekken
Alles valt of staat natuurlijk met de juiste stekken. Je kunt hemel en aarde bewegen, maar als ze er niet zitten, dan vang je ze niet. Wat zijn nu de ingrediënten voor goede snoekbaarsstekken? Snoekbaars houdt over algemeen niet van helder water en zoekt graag donkere plekken op, zeker overdag. Snoekbaars wordt ook wel een lichtschuwe vis genoemd.
Daarnaast zwemmen ze graag op wat dieper water, denk aan minimaal 2 meter en zul je ze het meest op harde bodems aan treffen. Bovenal is het een roofvissoort die gek is op stroming, dus rivieren zijn sowieso aan te raden en dan met name op de onderbrekingen met stenen kribben als beste voorbeeld.
Tip 2> Bodemvis
De laatste jaren worden er enorme snoekbaarzen gevangen in de middenlaag van het water, met het zogenaamde pelagisch vissen. Vergeet dit als beginner, concentreer je volledig op het feit dat snoekbaars op en meest net boven de bodem op visjes jaagt. Denk hierbij aan een strikezone van 0 tot 30 cm van de bodem. Hier maak jij veruit de meeste kans om de zander te strikken.
Tip 3> Welke techniek?
Er zijn tal van succesvolle vistechieken om snoekbaars te vangen, maar voor de beginner raden we met name het jiggen en het vissen onder de dobber (pen) met een klein dood visje aan. Last but not least het vissen met de dropshot rig. Eigenlijk is dit de perfecte manier om kennis te maken met het vissen op snoekbaars, HIER lees je alles over die techniek.
Ga je jiggen, ofwel werpen met een shadje die je op een loodkop prikt. Even heel basic, werp je shadje uit en laat hem met de beugel dicht en aan een strakke lijn naar de bodem zinken. Eenmaal op de bodem kun je dat voelen op de hengeltop en zelfs zien aan de lijn. Dan geef je een tik met de hengel en/of draai je twee keer aan de molenslinger. De shad komt nu even van de bodem, laat hem vervolgens weer aan een strakke lijn zinken/zweven. Vaak is dit het moment dat snoekbaars er boven duikt. Dit proces van optikken en laten zweven herhaal je tot je het kunstaas weer binnen hebt.
Tip 4> Geen finesse
Zoals je boven kunt lezen is dat zweefmoment van het shadje heel belangrijk. Een snoekbaars specialist zal altijd met een zo licht mogelijk loodkopje vissen. Dit is afhankelijk van de wind en stroming. Ga je te zwaar, dan valt de shad als een baksteen naar de bodem en komt dat niet bepaald natuurlijk over. Weinig kans van slagen zeg maar. Ga je te licht, dan zal door de druk/weerstand van de wind of stroming je shadje niet of nauwelijks in de strike zone komen.
Tegen de beginner zouden we zeggen, ga in het begin absoluut niet heel verfijnd vissen. Zorg bovenal dat je goed contact houdt met de bodem. Anders gezegd, probeer je shadje zo goed mogelijk in die strikezone van 0 tot 30 cm boven de bodem aan te bieden. Vis je met een loodkopje van 10 gram, maar krijg je geen goede voeling met de bodem, schakel meteen over naar een loodkop van 14 of zelfs 18 gram. Beter iets te zwaar dan iets te licht zeg maar. Heb je het spelletje eenmaal goed door, dan kun je altijd nog voor echte finesse gaan.
Tip 5> De hengel en andere materialen
Misschien wel je allerbelangrijkste tool is de hengel. Een mooi uitgangspunt is een werpgewicht van 7 tot 21 gram en een lengte van 2,40 tot 2,70 cm. Verder heel belangrijk dat de hengel strak is. Het tegenovergestelde is parabolisch, oftewel een hengel waarvan de blank bij het minste of geringste doorbuigt. Dat willen we niet met deze visserij. We willen zo’n beetje alles voelen wat er met het shadje gebeurt en dan is een strakke blank een absolute must. Laat je hierover informeren bij een hengelsportwinkel. Laatste tip, ga niet meteen een peperdure hengel aanschaffen, maar kijk naar een lagere prijsklasse. Upgraden kan altijd nog.
Uiteraard geen grote zeemolen op de hengel, maar een spinmolen uit de 2000-3000 klasse, opgespoeld met een gevlochten lijn met een diameter van 10/00 tot 12/00. Aan deze hoofdlijn knoop je een fluorocarbon onderlijn van minimaal 30/00 en 50 cm lang. Het shadje op de loodkop knoop je direct aan de onderlijn of daarvoor gebuik je een speld. Is de kans op snoek aanwezig, gebruik altijd een dun staaldraadje.
Qua kunstaas zul je door de bomen het bos niet zien. Voor de beginner raden we aan het vooral simpel te houden met zogezegd standaard shads. Denk hierbij aan slanke softbaits, met schoepstaart van 8 tot max 15 cm. Qua kleur. Opvallend vaak zijn fluo kleuren (geel/groen) goed. Voor helder water kun je wellicht beter kijken naar de natuurlijkere, gedekte kleuren.
Natuurlijk is er veel meer te zeggen over de visserij vanaf de kant op snoekbaars, maar met bovenstaande helpen we je al een eind op weg. Kijk eens rond op deze website voor meer informatie of check ons YouTube kanaal, klik HIER, waar tal van video’s staan over deze visserij. Succes!