Veel onderdelen van de visserij op zeebaars zijn van cruciaal belang, maar over de juiste hengel, bestaan nogal de nodige twijfels. Hoe lang moet deze zijn, welk werpgewicht en welke actie moet ie hebben? Wij vroegen het een op-en-top specialist, Jaimy Posthumus van HTO en BKK.
Door Jaimy Posthumus
Het zeebaarsseizoen staat weer voor de deur! Op het moment van schrijven tikt de zeewatertemperatuur zo nu en dan al de 10 graden aan. Als het een beetje meezit zal het niet heel lang meer duren voordat de eerste zeebaarzen zich zullen melden.
De zeebaars is een geweldige sportvis die op verschillende manieren te belagen is! Hardbaits, softbaits, oppervlaktekunstaas het kan allemaal. Maarrr… welke hengel is nu geschikt? De keuze voor de juiste hengel is voor iedere visserij, dus ook voor het zeebaarsvissen, iets persoonlijks en sterk afhankelijk van jouw visserijen, stekkeuze en uiteraard persoonlijke voorkeur.
Zeebaarshengel> De lengte
Om maar even te beginnen over de lengte. Deze is uiteraard afhankelijk van de type visserij, maar varieert ergens tussen de 270 en 330 cm. Over het algemeen vissen we op zeebaars op obstakelrijke plekken zoals, steenstort, taluds, kleiranden, etc. Hier is het een must om een wat langere hengel te kiezen en hiermee de zeebaars te kunnen sturen.
Vis je veel met oppervlakte pluggen dan is een kortere hengel van rond de 270 cm vaak ideaal, omdat met een langere hengel het geven van de juiste actie wat lastiger is. Een niet te lange achterkant is in dit geval ook aan te raden. Korter zou ik zelf niet gaan, omdat je op veel stekken te maken hebt met (steile) taluds en de lengte van je hengel o.a. verantwoordelijk is voor de hoek van je hengeltop naar je kunstaas.
Ook voor het vissen vanuit de boot prefereer ik een lengte van ongeveer 270 cm. Een langere hengel zit dan vooral in de weg en gooit niet echt lekker vanuit de boot. Ik doel hierbij wel vooral op het vissen in de Europoort, waar je vaak stekken moet aanwerpen. Vis je onder de boot, dan zou een kortere hengel in mijn ogen ook volstaan.
“In de meeste gevallen kiezen we onze hengel toch zwaarder voor zeebaars dan de loodgewichten voor shads waar we mee vissen.”
Vis je veel met shads en hardbaits, dan zou ik al snel voor een hengel van rond de 300 cm gaan. Ik heb de voorkeur voor deze lengte om verschillende redenen. Vis je met hardbaits dan kun je met een langere hengel makkelijker uit de steenstort vissen. Vis je met shads, dan zal dat waarschijnlijk vaak met loodkopen zijn variërend tussen de 7 en 20 gram. In de meeste gevallen kiezen we onze hengel toch zwaarder voor zeebaars en is extra lengte mooi meegenomen voor verdere worpen.
Jaren geleden werden er veel zeebaarshengels op de markt gebracht met een lengte van 330 cm. Naar mijn idee is dit in veel gevallen niet nodig. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zoals het einde van de pier van Hoek van Holland, waar een dergelijke hengel een must kan zijn. Verre worpen in combinatie met een goede ruggengraat zijn hier vaak noodzaak!
Zeebaarshengel> Het gewicht
Het werpgewicht van de hengel heeft uiteraard te maken met het gewicht van het kunstaas wat je gebruikt, maar ook vooral met de body van de hengel die een stevige zeebaars moet kunnen mannen. Het maximum van veel zeebaarshengels ligt ergens tussen de 35 en 60 gram. Gewichten die er bij mij nagenoeg nooit aan zullen hangen, maar dus wel noodzakelijk zijn wat betreft de body of ruggengraat van de hengel.
De keuze voor het maximumgewicht van een hengel is iets wat heel persoonlijk kan zijn. De een kiest ervoor om met licht materiaal aan de slag te gaan en de ander kiest weer voor wat zwaarder. Voor mij gaat het vooral om het vangen van die ene dikke! Haak ik zo’n dergelijk exemplaar, dan wil ik deze vis vangen ook. Ik kan mijzelf wel voor mijn kop slaan als ik door te licht materiaal een grote zeebaars verspeel. Maar er zijn ook zat mensen die graag veel sport willen beleven aan de toch wat talrijkere scholenbaarzen. De keuze is aan jou.
Ook zijn de verschillende minimum en maximumgewichten die ze voorschrijven per merk en type hengel in mijn ogen wat discutabel. Het is vooral zaak om de hengel even aan de tand te voelen bij je lokale winkelier.
Zeebaarshengel> De actie
Qua actie zou ik in alle gevallen voor een strakke hengel kiezen met een progressieve actie. Een progressieve actie houdt in dat de hengel meer actie heeft, naarmate je meer richting het topoog komt. Een strakke hengel met een progressieve actie zorgt ervoor dat je door de gevoelige top ieder steentje of aanbeet kunt registreren. Naarmate je verder richting startoog gaat zal de hengel steeds strakker worden, wat zorgt dat de hengel body heeft. Deze stevige ruggengraat is noodzakelijk om de explosieve zeebaarzen de baas te kunnen zijn.
Een te zachte hengel zorgt ervoor dat de hengel al snel flink kromgetrokken wordt. Je moet je voorstellen dat als je een mooie baars haakt, deze je hengel flink krom zal trekken en dat je hierdoor behoorlijk wat lengte inlevert. Hierdoor zal de hoek van de hengeltop naar de lijn een stuk flauwer worden en zal je lijn ook dichter in de buurt komen van eventuele scherpe obstakels zoals stenen, mosselen, oesters met alle nare gevolgen van doen.
Bestaat de allround zeebaarshengel?
Zoals je hierboven gelezen hebt bestaat er eigenlijk geen allround hengel en is de hengelkeuze dus sterk afhankelijk van verschillende factoren. Ik hanteer zelf voor de diverse visserijen verschillende hengels. Mocht je deze luxe niet hebben en toch zoekende zijn naar één zeebaarshengel dan zou ik i.i.g. voor een hengel gaan met een lengte van 300 cm en een maximaal werpgewicht tot 40 á 50 gram. Hiermee kun je in een hoop uiteenlopende situaties uit de voeten.
Zelf ben ik bevoordeeld doordat ik als prostaffer voor het merk HTO mag vissen. Een merk met tal van zeebaarshengels op de markt, met de HTO Nebula als toch wel de bekendste hengel in hun uitgebreide range hengels. De HTO Nebula voldoet in mijn ogen aan alles wat ik hierboven heb omschreven en is in tal van lengtes en gewichten te verkrijgen. Een serie hengels die zich in de afgelopen jaren al voor menig zeebaarsvisser heeft bewezen. Te verkrijgen bij o.a. Wesdijk en Wout van Leeuwen.
Zelf vis ik veel met een HTO N70 Labrax Special van 297 cm tot 44 gram. De broer van de wat zachter geprijsde HTO Nebula serie. Een echte finesse stok met de body om de dikste baarzen te kunnen dirigeren. O.a. te verkrijgen bij Wesdijk en Wout van Leeuwen.
Mocht je naar aanleiding van bovenstaande toch nog met vragen zitten over een geschikte zeebaarshengel of heb je andere vragen over de zeebaarsvisserij? Dan kan je mij altijd benaderen via Facebook of Instagram! Veel succes het komende zeebaarsseizoen en wie weet tot aan de waterkant!