Roofmeister INSIDE – Meerval vanaf de kant & de allermooiste baarzen!

24/04/2022
Roofmeister INSIDE – Meerval vanaf de kant & de allermooiste baarzen!

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


***GEEN RM ZATERDAG MIDDAG VIDEO***

Helaas geen video gisteren Roofmeisters! We hoopten voor de gesloten tijd een reserve op te kunnen bouwen, maar als de vis niet meewerkt…


 

Meerval vanaf de kant

Die maffe meerval blijft de gemoederen bezig houden en ook ons. Een bijna prehistorisch uiterlijk, gedragingen die met geen enkele andere soort te vergelijken zijn en natuurlijk de enorme afmetingen die deze vis kan aannemen. 2 meter en meer, er wordt over vissen gesproken van ruim 2,5 meter plus en ja, gewoon in Nederland.

Onder onze ziekste meervalvideo tot nu toe.

Wij hebben nu enkele fantastische meervalsessies achter de rug met o.a. Rick Habermehl, Tobias Stuurman, Roy Noom en Hendrik-Jan Verheij. Allemaal echter vanuit de boot of bellyboat. Bo en ik vonden het tijd om de ultieme meervaluitdaging aan te gaan, oftewel vanaf de kant.

Links Robert Kneefel en Albert Dekker.

Op voorhand, zowel Bo als ik hebben daar geen tot weinig ervaring mee. Ik heb het wel eens in Spanje op de Ebro gedaan, maar daar stond een gelouterde visgids bij. Wij besloten dan ook om onszelf niet als waaghalzen in het diepe te laten gooien, maar een hulplijn in te schakelen. Al geruime tijd zien we in onze actuele vangstberichten de ene na de andere Siluris glanis voorbij komen van Albert Dekker en Robert Kneefel. Deze mannen lijken ze elke week te vangen en… de laatste tijd stuk voor stuk vanaf de kant.

Met name die buitenbochten van rivieren zijn interessant.

Albert en Robert zijn de beroerdste niet en vonden het juist leuk mij en Bo op pad te helpen. We kozen de rivier de Maas in Limburg uit als strijdtoneel, een stuk van de rivier, die behoorlijk stroomt. Eenmaal aangekomen bij Albert en Robert straalde hun kampement al meteen een en al expertise uit. Dat bleek onder meer uit het feit dat ze hier al de nacht ervoor hadden gevist met als resultaat een 100 cm, 156 cm, 160 cm en als kers op de taart een 187 cm meerval. Bo en ik kwam al snel tot de conclusie dat we 100% kansloos zouden zijn geweest als we op de bonnefooi aan de meerval ontgroening waren begonnen.

Beljaars met zijn karpertentje van weleer 😛

Ja ja, het zou weer ouderwets nachtvissen worden…

Alleen al het hele vernuftige systeem om de wormen aan te bieden. Een fluorocarbon leader met daarop een inline, roterende onder water dobber, daarna de rig, volgehangen met wormen. De onderwater dobber is er voor bedoelt om de wormen met een soort van opwaartse druk iets van de bodem aan te bieden in het stromende water. Waarom? Het sterft hier van de grondels en die lusten ook pap van die wormen.

De onderwater dobber als wapen tegen de vele grondels.

De baksteen met een breeklijn verbonden met de montage.

Verder het gebruik van een grote baksteen als gewicht verbonden met de montage middels een breeklijn van 45/00 nylon. Het idee is dat deze lijn breekt zodra een meerval de wormen gepakt heeft en wegzwemt. Te dik qua diameter? Nee hoor, zelfs die vissen van ‘slechts’ een meter lijken daar nul probleem mee te hebben.

Het uitvaren van een montage.

Enfin, dit systeem wordt dan uitgevaren naar de overkant van het stuk waar we zitten. Ofwel, de buitenbocht van de rivier waar het net wat dieper is. Best een lastige klus en een vlekkeloze samenwerking tussen de man op de kant met de hengel en degene met de montage in de boot is  cruciaal. Wat dat betreft vormen Albert en Robert een geoliede machine.

Snaar strak opgedraaide hoofdlijn, opdat er de meeste kans is dat de breeklijn daadwerkelijk ook breekt.

Eenmaal de montage en baksteen op de bodem, draait degene op de kant de lijn snaarstrak. Zodoende is er de meeste kans dat de breeklijn breekt bij een aanbeet. Vervolgens wordt de hengel in een stevige hengelhouder rechtop geïnstalleerd, met de top buigend naar de montage. Aldus in een notendop de tactiek.

Speciale beetverklikkers die plotselinge bewegingen van de hengel registreren.

Het gegeven dat de hoofdlijn strak over het water gespannen staat zou voor de nodige problemen zorgen. Althans, dat sterke vermoeden hadden we na afloop van de sessie. De wind was behoorlijk aangewakkerd en zorgde ervoor dat de vislijnen ‘zongen’. Dat karakteristieke geluid van wind dat langs een strakke lijn waait, je kent het vast wel. Hoe dan ook volgens Albert een mogelijke dealbreaker voor vriend snorremans die het klappen van de zweep kent. Die lijn geleidt dat zingende geluid tot aan onder water en kan wel eens voor een negatieve associatie zorgen, ander gezegd, dressuur in de kaart spelen.

Een kleine meerval beet het spits af…

Bijzondere beesten.

Kindercrèche volgens Albert die nacht.

Grotere vis opeens, maar helaas…

Zodoende vingen we die nacht meerval, dat wel, maar feitelijk alleen de kleintjes. In onze ogen de wat minder gelouterde exemplaren die honger boven argwaan laten leiden. Robert kreeg nog wel een aanbeet van een grotere vis, maar loste die helaas. Reden genoeg voor een rematch, want dit smaakt naar meer voor Bo en mij.

 


 

De baars wall of fame

Holy shit, wederom heel veel inzendingen, dit keer vroegen we jullie om je mooiste baarsfoto. Wauw, wauw, wauw!!! Wat zijn ze mooi en wat hebben jullie fraaie exemplaren gevangen. Wij moesten er 20 tussen uit kiezen. Niet te doen.

De aankomende editie zijn wij op zoek naar jouw mooiste meervalfoto. Drop it like it’s hot Roofmeisters, dat kan morgen vanaf 14:00 uur onder het Facebookbericht dat we dan plaatsen. 

Wat een kanon Gregg Hofstede, insane. Zijn laatste worp in het avondlicht. Wauw!!!

Massief goud voor Hans Ruigrok.

Dikke baars en ook super vet op de gevoelige plaat gezet Jean-Marc Brison.

Attelenoje Johan Habex, zelden zie je er zo’n pens onder hangen.

Loepje zuiver in beeld gebracht deze kneiter Jonnie Wind.

Jorit Houpline met een echte straatvechter, tof met die graffiti ’s op de achtergrond.

Heel bijzonder plaatje van Karl van West, twee 40’ers op één stukje kunstaas. Hoe bedoel je gretig???

Een grauwe lucht, maar deze baars van Michael Barten maakt alles goed.

Prachtige baars en in totaliteit echt een schilderij van een foto. Heel fraai Midas Kolsters.

Wat een bak voor Nino Wolvekamp. Wat een dikkerd!

Echt het voorbeeld van hoe massief een baars kan zijn. Een unit Ramon Koster.

Weer zo’n kolos, dit keer voor Rinus Robaard.

Zelden hebben we zo’n donker gekleurde baars gezien Rocky Geurts. Super vet!!!

Check hoe contrasterend die strepen zijn van deze baars van Sander Lepelaar. Prachtig.

Hetzelfde bij de baars van Thomas Nicters, ook al van die extra donkere strepen.

Bij deze baars van Bert Pocquet lijken de strepen nagenoeg dan weer te ontbreken.

Alsof je deze baars in de jungle hebt gevangen Bob Smolders. Heel gaaf.

Kolos alarm wederom. Massieve baars voor Brandon Vandecasteele.

Heerlijke foto van de dochter van Freek Schoonderwaldt. Check hoe blij ze is met deze beauty.

 

***Foto van de week***

Wat een plaat is dit van Chris Lieuw A Len. Een never ending wereld zonder horizon. Mist dus op groot water met heel bijzonder licht vanuit de hoek linksboven. Licht dat haar best doet om door de rode vinnen heen te schijnen. Jammer dat de stekels niet op staan, maar soms heb je het niet voor het zeggen. Groot in het museum deze foto van de week!

 


De aankomende editie zijn wij op zoek naar jouw mooiste meervalfoto. Drop it like it’s hot Roofmeisters, dat kan morgen vanaf 14:00 uur onder het Facebookbericht dat we dan plaatsen.