Zeebaars expert over molens, vislijnen, voorslag en het vissen met de dobber

27/07/2022
Zeebaars expert over molens, vislijnen, voorslag en het vissen met de dobber

De visserij op zeebaars is niet makkelijk en dat begint al bij het uitkiezen van de uitrusting. Maarrrrr… de redding is nabij met crack Jaimy Posthumus van HTO die je graag verder op pad helpt. Vorige keer uitgebreid aandacht voor de hengels, dit keer waardevolle tips over molens, vislijnen, voorslag en het vissen met de dobber op zeebaars.

Door Jaimy Posthumus

Tijdens het schrijven van het vorige stukje over de ideale zeebaarshengel (klik HIER) was het nog wachten tot de zeebaars zou arriveren. Op dit moment is de zeebaars ruimschoots aanwezig en zitten we alweer bijna halverwege in het seizoen ennn… Er zat even een dipje in de vangsten, maar die lijken nu weer volledig te zijn aangetrokken!

Na een dipje lijken de vangsten nu lekker door te komen.

In deze periode is er extreem veel aas aanwezig voor onze gestekelde vrienden en valt het nog mee hoe goed ze momenteel te verleiden zijn op kunstaas. De maanden juli en augustus staan er al jaren bekend om wat minder te zijn. Om deze reden vis ik in die periode regelmatig met de dobber.

Ben jij op zoek naar een zeebaars hengel? Klik HIER voor cruciale informatie.

In het vorige stukje gaf ik al aan dat de keuze voor een hengel iets persoonlijks is en ook erg afhankelijk van de stekken of manier van vissen. Voor de molens en lijnen is dit eigenlijk niet anders. Er zijn namelijk zoals ze zeggen; “meer wegen die naar Rome leiden”.

 

Zeebaars molens

Er zijn tal van geschikte molens op de markt en voor ieder budget is er wel wat te vinden. Als je het mij vraagt zal ik altijd voor een gesealde molen gaan met een goed werkende slip! Gesealde molens zorgen ervoor dat de levensduur wordt verlengd doordat deze nagenoeg volledig zijn afgesloten voor het zeewater. Uiteraard is afspoelen na iedere sessie nog steeds erg belangrijk voor de levensduur van je molen. De bewegende delen geef ik ook regelmatig een drupje olie. Hier is toevallig een tijdje terug een leuk filmpje op Roofmeister over verschenen, kijken dus (klik HIER)!

De slip van een molen mag NOOIT haperen.

Verder is een goedwerkende slip een absolute must voor het vissen op zeebaars. De slip staat vaak, zeker op obstakelrijke plekken, behoorlijk dicht. Haak je dan een dikke baars, dan is het wel zaak dat de slip, ondanks dat hij bijna dicht staat nog feilloos werkt!

Ook op het strand kunnen die extra meters van doorslaggevend belang zijn.

De grootte van de molen is ook veelal persoonlijke voorkeur. Ik gebruik eigenlijk alleen 4 en 5000 modellen. 3000 zou ook kunnen, maar met een 3000 molen mis je al snel wat afstand en inhaalsnelheid die in veel gevallen wel een must zijn. Vis je bijvoorbeeld op het strand dan zou de inhaalsnelheid in ieder geval geen probleem zijn, maar ook op het strand kan een paar meter extra bepalend zijn.

Net die extra afstand zorgde voor een bak. Let op de speciale off set hook constructie, de BKK Titan Diver, klik HIER.

Hoeveel je aan werpafstand inlevert is moeilijk te zeggen en ligt aan meer factoren dan alleen de spoelgrootte. Een grotere spoel zorgt er sowieso voor dat er minder wrijving ontstaat tijdens het werpen doordat de lijn langer hoger op de spoel ligt. Hoe kleiner de spoel hoe sneller de lijn tijdens de worp dieper komt te liggen waardoor er dus meer wrijving ontstaat. Geloof me, al gaat het om een aantal meter, dit kan echt het verschil maken!

Voor de dobbervisserij gebruik ik dezelfde molens als bij de kunstaasvisserij. Ook hier zijn werpafstand, de slip en duurzaamheid de belangrijkste aspecten.

 

Zeebaars vislijnen

Op de molen moet natuurlijk een gevlochten lijn worden gespoeld. Zelf vis ik meestal met 12 tot 14/00. Vrijwel iedere gevlochten lijn van deze dikte is bruikbaar, maar als je de keuze hebt zou ik voor een lijntje gaan met 8 of meer strengen. Deze lijnen zijn wat duurder dan de varianten met 4 strengen, maar zijn gladder, sterker en soepeler. Zaken die de zeebaarsvisserij zeker ten goede komen! Vooral voor de kunstaasvisserij. Het bevordert het contact met het kunstaas aanzienlijk en maakt verdere worpen mogelijk!

De software die net zo belangrijk is.

Voor de dobbervisserij zou een goedkopere lijn, mits voldoende trekkracht, ook volstaan. Alleen zal je dan wat inleveren qua werpafstand. Dunner dan 12/00 zou ik in de meeste gevallen niet gaan. De lijnen die tegenwoordig op de markt zijn, kunnen het qua trekkracht best aan. Echter, zit de lijn al wat langer op je spoel dan wordt hij al snel te zwak. Zelf heb ik wel regelmatig een spoel bij me met 10/00 gevlochten voor de gevallen dat het net wat verder moet of dat er veel tegenwind staat wat het werpen bemoeilijkt. Staat er veel stroming dan kan een dunnere lijn ook handig zijn, omdat deze minder lijndruk in het water heeft en je dus makkelijker bij de bodem kunt komen. Maar als het even kan kies ik dus liever voor 12/00.

“Ik hoor je denken: ‘Maar dan spoel ik extra meters op die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken!?'”

Welke lijn je ook kiest, probeer zeker zo’n 200 meter op de spoel te zetten. Tijdens het vissen in de Europoort verspeel je wel eens een stukje lijn en zou je minder meters op je spoel zetten dan wordt de lijn al snel te kort. Veel klossen zijn verkrijgbaar in bijv. 110 of 150 meter, maar winkeliers hebben vaak wel bulkspoelen liggen. Ik hoor je denken: ‘Maar dan spoel ik extra meters op die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken!?’ Geen gekke gedachte gezien dat de gemiddelde lijn niet goedkoop is. Echter, is de lijn aan vervanging toe en ben je niet de helft al kwijt, dan loont het om de lijn om te zetten (de lijn omdraaien, zodat het ongebruikte stuk boven komt te liggen).

Zelfs dikke voorslagen zul je geregeld moeten checken op beschadigingen.

Heb je een extra spoel dan is het een kwestie van het opspoelen op de andere spoel. Heb je geen extra spoel dan zal je de lijn 2 keer op een andere spoel moeten zetten voordat je deze weer terug zet op je zeebaarsmolen. Op deze manier heb je nooit te weinig lijn op je molen en ben je voor de 200 meter ook geen extra geld kwijt! Indien je wat meters bent kwijtgeraakt zorg dan wel voor wat extra backing. Een volle spoel draagt ook weer bij aan de werpafstand!

 

Zeebaars voorslag

Voor het vissen met kunstaas knopen we natuurlijk een voorslag aan de gevlochten lijn. Vis je op het strand zonder obstakels dan volstaat 40/00 fluorocarbon. Vis je in de Nieuw Waterweg of op andere obstakelrijke plekken dan gebruik ik al snel 60/00 en soms nog wel dikker, zeker tegen het einde van het seizoen als de baars op volle sterkte is. Bij mij gebeurt het met regelmaat dat ik na een mooie baars de voorslag moet vervangen, vandaar dat ik meestal niet dunner ga.

Hotspot; hier ga je toch geen concessies doen op je voorslag?!

Een bijkomend voordeel is dat indien er weinig stroming staat de dikkere voorslag voor extra lijndruk zorgt. Hierdoor kan je het shadje makkelijker zwevend boven de stenen aanbieden. Een wat langere voorslag geeft hetzelfde effect. Nadeel wel is dat je weer inlevert op werpafstand met een dikkere/langere voorslag. Aan de voorslag knoop ik een speld om snel te kunnen wisselen. Een andere optie is de Rapala knoop. Door deze knoop ontstaat er een klein lusje en kan je kunstaas wat vrijer bewegen (zeker met dikke voorslagen) en zal de lijn tijdens de worp gestroomlijnder langs je kunstaas liggen dan bij een normale knoop.

De meeste aanbeten krijg je vlakbij het talud.

Als ik met de dobber vis wordt het een iets ander verhaal. Ook hier kies ik ervoor om op obstakelrijke plekken en dicht tegen taluds te vissen. Vaak dicht bij het talud krijg ik de meeste aanbeten, maar komt het dus ook regelmatig voor dat ik vastloop (Ik vis eigenlijk nooit echt ondieper dan een meter of 5!) Aangezien ik dan niet mijn gehele dobbermontage wil verspelen kies ik een onderlijn die minder trekkracht heeft dan mijn hoofdlijn. Meestal 40 tot 45/00. En ja, hierdoor verspeel ik wel eens een vis, maar ja dat zijn nou eenmaal keuzes. TIP: Gebruik Navionics om je diepte te bepalen, taluds en diepere stukken te vinden!

 

De zeebaars dobbermontage

De dobbermontage die ik gebruik is eigenlijk heel simpel en bestaat uit een schuifdobber met een centraal gat, een paar stuitjes, een schuifloodje, een tonwartel en vervolgens de fluorocarbon onderlijn met hieraan een stevige haak gemonteerd. Als stuitje voor de dobber gebruik ik een stukje gevlochten lijn wat ik op mijn hoofdlijn knoop d.m.v. dezelfde knoop als dat je een haakje met bledje zou aanknopen. Dit stuitje draai je gemakkelijk door je ogen. Tussen het stuitje en de dobber komt nog een klein kraaltje dat ervoor zorgt dat het stuitje niet door het gat van de dobber gaat.

“Indien je geen contact hebt met je dobber en je dobber gaat onder, dan sla je letterlijk een gat in de lucht.”

Kies altijd een dobber met een centraal gat en niet een dobber met een wartel aan de onderzijde. Deze laatste zorgt ervoor dat je lijn sneller in de knoop gaat. Zodra je dobber het water raakt is het belangrijk om contact te blijven houden met de dobber. Als je dit niet doet zal je lijn vaak door de wind en of stroming in een bocht voor je dobber uitlopen (hierdoor versnel je namelijk ongewenst je drift) en, indien je dan geen contact hebt gemaakt met je dobber en je dobber gaat onder, dan sla je letterlijk een gat in de lucht.

De dobbermontage voor het vissen op zeebaars.

Staat er weinig tot geen stroming, vis dan wat actiever! De dobbers die ik gebruik variëren ergens tussen de 20 en 40 gram, afhankelijk van de situatie (stroming, wind etc.) Meestal blijf ik qua loodgewicht zo’n 5 tot 10 gram onder het gewicht wat de dobber kan dragen. Vis je met een flinke krab en staat er een goede stroming  dan heb je kans dat je dobber hierdoor wordt ondergetrokken. Ook bij wat golfslag hou je de dobber op deze manier wat makkelijker in beeld.

Met de dobber kun je tijdens bepaalde periodes het verschil maken!

Als aas gebruik ik bijna altijd steurgarnalen en krabben. Zachte krab is natuurlijk uitstekend aas, maar lastiger te vinden en je gooit het snel van je haak af. Harde krabben werken net zo goed en zijn goed te werpen! Vis je met zagers, gebruik dan een zogenaamde pennelrig. Dit is een extra haak die je op je haaklijn zet. Op deze manier kun je je zager op de lijn rijgen. Dit gaat het makkelijkst met een aasnaald. Zo zorg je ervoor dat de zager mooi gestrekt blijft en doe je wat langer met je, tegenwoordig toch wel dure, portie steekzagers! Zie bijgevoegde afbeelding.

 

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande toch nog met vragen zitten of heb je andere vragen over de zeebaarsvisserij? Dan kan je mij altijd benaderen via een van mijn socialmedia kanalen, Facebook en Instagram! Veel succes en wie weet tot aan de waterkant!