Vissen is meer dan alleen vangen, een enorm cliché. Echter hebben de bekende clichés een stevige kern van waarheid. Roofvissen heeft namelijk zoveel facetten. Naast het sociale aspect, het buiten zijn in de natuur, het beantwoorden van een stuk jachtinstinct of pure ontspanning, is er ook nog eens het materiaal. Misschien nog wel meer dan met karper vissen en dat zegt wat!
Door Sean Wit
Dat materiaal loopt uiteen van boten met high-tech live sonars tot hengels en kunstaas… De kleinere, essentiële materialen komen niet als eerste in je op wanneer je nadenkt over deze ‘hobby in een hobby’. Materiaal verzamelen en upgraden is geweldig en sommigen zijn meer met hun spullen bezig dan daadwerkelijk vissen. Een custom made swimbait of een nieuwe hengel is natuurlijk veel spannender dan de nieuwe wartels… Toch?
Deze kleine materialen – terminal tackle – is echter wél essentieel! In dit artikel duik ik in een aantal zaken die mij enorm helpen in de jacht naar de grootste snoeken in onze Europese wateren!
Scherp zijn is niet genoeg
Haken en dreggen, zeker voor groot kunstaas, zijn voor mij altijd een eeuwige zoektocht geweest. In mijn zoektocht ben ik uitgekomen bij de terminal tackle van BKK na jaren haken van diverse andere merken gebruikt te hebben. Ze waren of heel scherp maar bogen snel uit of ze waren sterk maar dik dradig en snel bot. Voor mij is het vissen in het voorjaar in Zweden de ultieme test. Vissen op stenen structuren (rotsen) resulteert in meerdere malen per dag (en soms per uur) vast zitten tussen de stenen. Met een beetje handigheid tik je deze zo weer los echter is dit een aanslag voor je haakpunten.
Na een druk voorjaar van 2 maanden vissen en gidsen hebben de Speak-21 dreggen van BKK een behoorlijke indruk op mij gemaakt. De eerste uitgebogen 2/0 moest ik nog meemaken en ik had amper haakpunten met bramen of botte punten. Als je maar lang genoeg je materiaal blijft mishandelen, slijt alles op den duur, echter was het verschil met andere merken significant. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook nog eens de optie hebt om je kunstaas te pimpen met de UVO range.
Ik geloof niet dat vissen het concept van een haak snappen en dus zal het hen echt niet afschrikken. Het kan wel net dat beetje extra’s geven in de presentatie van het kunstaas en hoe het opvalt. En laten we wel wezen, kunstaas tweaken en eigen maken is gewoon harstikke leuk!
All-in op fluorcarbon
Vroeger gebruikte ik veel titanium, 7-strand en soms ook single strand. Het grootste nadeel vond ik altijd de arbeid die erbij kwam kijken om je eigen leaders te maken. Daarnaast zie je niet wanneer het materiaal aan vervanging toe is. Het breekt uit het niets en daardoor is het voor mij te onbetrouwbaar. Maar… Fluorocarbon beschadigt toch door tanden van een snoek? Jazeker! Maar in mijn ogen is dat juist het voordeel van FC. Goede FC is slijtvast genoeg om de ergste aanslag van een snoek te overleven, echter is de schade dan wel zichtbaar en dus een duidelijk teken dat je de onderlijn moet vervangen.
Door je onderlijnen lang te maken (ik knoop ze direct op mijn gevlochten hoofdlijn met een FG knot) heb je behoorlijk wat marge om regelmatig een stukje in te korten. Na iedere vangst even inspecteren op beschadigingen. Ook bij twijfel gewoon een stukje afknippen, nieuwe sleeve of knoop en je kunt binnen 30 sec weer vissen. Zekerheid boven alles! Een ander voordeel is dat FC zo makkelijk te bewerken is.
Ik werk graag met double-sleeves van Savage Gear. Met fluorocarbon van 1,2 mm gebruik ik double-sleeves van 1.5. Er in, door een eventuele speld of splitring, terug door de double-sleeve en voordat je gaat knijpen met een sleeve-tang wel even het uiteinde opbollen met een aansteker. Daarna strak trekken en dan goed aanknijpen met je sleeve-tang. Deze handeling is eenvoudig, snel, vereist geen verdere afwerking en is bovendien super betrouwbaar.
Met dunnere fluorocarbon voor bijvoorbeeld snoekbaars of baars of wanneer ik zo min mogelijk poespas in mijn presentatie wil, knoop ik mijn speld aan de leader wat wederom een voordeel is van dit materiaal! Het verhaal dat fluorocarbon onzichtbaar zou zijn vind ik onzin: je ziet dit materiaal nog duidelijk onderwater wanneer je jouw kunstaas filmt met de Waterwolf onderwatercamera.
It is not going to hang itself…
Die messcherpe dreggen moeten natuurlijk wel bevestigd worden aan het kunstaas. Het is verbazingwekkend om te zien hoe vaak er splitringen gebruikt worden die makkelijk vervormen, roesten of simpelweg open springen. Niets is ellendiger dan een splitring die niet meer terug naar originele staat gaan na het verwisselen van een dreg.
Goede splitringen, voor zowel klein kunstaas als groot zijn een must. Echter staat men daar vaak totaal niet bij stil. Bij groot en soms daardoor duur kunstaas, kies ik het liefst splitringen die net iets onder de trekkracht van je leadermateriaal zit. Als je dan toch een keer vast zit aan een gedumpte brommer onder die ene brug…. Dan trek je tenminste eerder je splitringen kapot dan je leader en daarmee voorkom je een hoop ellende.
“Maar Sean, dan is de trekkracht van je gevlochten lijn toch de zwakste schakel?” Hoor ik je denken. Klopt helemaal, ik vis niet met 200 lbs gevlochten lijnen. Maar als ik vast zit, gebruik ik wel een kunstaasredder die vaak de wartel/sleeve van je onderlijn pakt. En daarmee trek je dan of een brommer uit het water of er breekt iets… Liever de splitring dan de onderlijn! Daarnaast is het fijn om met RVS ringen te vissen. Zeker voor iemand zoals ik die niet altijd even gedisciplineerd zijn kunstaas laat drogen na een visdag, zijn splitringen die niet roesten echt een must.
Make it count
Nu de koudere dagen er eindelijk weer aan komen, zal straks hartje winter de activiteit en daarmee felheid van grote snoeken een stuk lager gaan liggen. Dagen of nachten vissen voor die ene aanbeet is een spelletje wat ik fantastisch vind, maar dan moet alles wel helemaal in orde zijn. Hard werken voor dat ene moment om daarna te floppen door het falen van je materiaal is super pijnlijk.
Haken moeten scherp zijn, splitringen en wartels in orde en onderlijnen bestand tegen de zwaarste mishandeling. Het enige wat rest is die vissen vinden en tot aanbeten verleiden 😉 Succes dit najaar!
Je eind materiaal is essentieel zoals je ziet, niemand wilt die ene grote vis verspelen door het falen van je materiaal. Met deze tips van Sean weet je zeker dat het niet aan je materiaal gaat liggen als je op grote vissen jacht gaat! Check ook zeker even zijn Instagram pagina voor vette content.