In dit artikel leggen we exact uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een jerkbaithengel. Hoe lang moet hij zijn en welk werpgewicht moet de stok hebben? Welke actie, ofwel moet ie lekker strak zijn of juist niet? Stuk voor stuk essentiële elementen voor de perfecte jerkbaithengel.
Door Team Roofmeister
Jerkbaits, welke snoekvisser is er niet groot mee geworden? Nou, niet zoveel denken wij. Vrijwel iedereen is begonnen met een plugje of softbait, die monotoon door een slootje werd binnen gevist. Een volgende stap kan het vissen met jerkbaits zijn. En ja, daar komt heel wat meer bij kijken. We hebben het hier namelijk over kunstaas zonder duiklip dat jij zelf leven in moet blazen. In een notendop, je vist jerkbaits met korte tikken (jerking) binnen, waarbij het van links naar rechts door het water schiet, de zogenaamde walk the dog actie.
Voordat we dieper op de hengel in gaan, nog de opmerking dat er drie soorten jerkbaits zijn. De meeste bekende zijn de gliders, iets minder bekend de hybride jerkbaits en tot slot een type dat zo goed als in de vergetelheid is geraakt, de zagers. Wij beperken ons in dit artikel tot de gliders en hyrbide jerkbaits. Voor de beginner, begin met gliders en stap dan over naar de hybride jerkbaits.
De jerkbaithengel
Allereerst maar het gegeven dat de meesten jerkbaits gebruiken in combinatie met een reel (baitcaster). Met een molen ben je kansloos? Nee zeker niet, maar heb je het vissen met een reel eenmaal onder de knie, dan snap je dat dit veel fijner vist. Dat betekent dat een doorsnee jerkbait hengel een zogenaamde triggergreep heeft, ofwel een uitsteeksel op de reelgreep waarachter jij je wijsvinger (trigger finger) kunt leggen. Dit alles voor een comfortabele ligging van de reel/hengel in je hand. Een ander verschil met een ‘molenhengel’ is dat de ogen op de blank naar boven wijzen tijdens het vissen, in plaats van naar beneden.
Dan de lengte, hoe lang moet een jerkbaithengel zijn? Niets moet natuurlijk en dat is nogal persoonsgebonden. Oorspronkelijk zijn de jerkbaithengels over het algemeen zo’n 190 tot 210 cm lang. Kort dus. Dat heeft alles te maken met het feit dat je de jerkbait actie geeft door met de hengel neerwaartse tikken te geven.
De beginnende visser zouden wij deze hengellengte aanraden. Op deze manier voorkom je dat je met de hengeltop continu in het water staat te plonzen of tegen de rand van de visboot. Verder liefst een kort handvat om te voorkomen dat je bij het binnentikken steeds het uiteinde van de hengel tegen je oksel voelt.
Voor de gevorderden
De ervaren jerkbait vissers zie je naar wat meer lengte grijpen, denk aan ronde de 220 of zelfs 240 cm. Specialist Sean Wit: “Ik heb het liefst een wat langere hengel. Hiermee werp ik verder, heb ik meer controle over de diepgang van de jerkbait en ben ik een snoek beter de baas.” Daarbij uitgegaan van het feit dat Sean vaak vanuit een boot op groter water vist. Een korte hengel heeft simpelweg minder hefboomwerking dan een langere hengel van 220-240 cm. Het wordt zo veel lastiger om haak te zetten haak je eenmaal snoek op afstand. Om te voorkomen dat je hengeltop telkens het water raakt, pas je de hoek van de hengel ten opzichte van het wateroppervlak aan, ofwel, die hoek wordt kleiner. “Ik zit tegenwoordig veel tussen de 220-240cm,” aldus Sean.
Nog zo’n snoektopper, Roy Vanstreels, hij vult aan: “Een iets langere hengel geeft flexibiliteit om een jerkbait wat meer te sturen. Omhoog tikkend/halend wanneer het ondiep is en geleidelijk naar beneden toe vissen als het water dieper wordt.”
Het werpgewicht
Hoe zwaar moet de jerkbait hengel zijn? Met andere woorden, welk werpgewicht moet deze hebben? Daar kunnen we heel ingewikkeld over doen, maar dat heeft alles te maken met de grootte van de jerkbaits, waarmee je vist. Op kleiner water zoals in de polder en woonwijksloten zouden wij niet snel met grotere jerkbaits vissen dan 17 cm. Met een werpgewicht van 30-60 kom je dan al heel ver uit de voeten. Waarom weten we niet, maar gek genoeg kun je met zo’n hengel vaak nog zwaardere jerkbaits werpen.
Op groot water zijn de kaarten toch net even anders geschud. Daar wil je dat je kunstaas lekker opvalt en een manier om dat te doen is door de afmeting van de jerkbait op te schroeven. Meestal begin je dan met jerkbaits van 17 cm tot wel 25 cm en meer. Logisch dat je dan meer werpgewicht nodig hebt. Denk dan aan hengels met een werpgewicht van 80 tot wel 140 gram. Dat zul je echt nodig hebben.
Actie van de hengel
Wat wordt eigenlijk bedoeld met dit gegeven? Feitelijk hoe de blank van de hengel beweegt. Nog beter gezegd, hoe de blank zich verhoudt als er gewicht aan komt te hangen. In de winkel vragen ze je vaak om het topoog vast te houden, vervolgen duwt de winkelier de reelgreep naar beneden, waardoor de blank zich kromt. Zie je nu dat dat het eerst gebeurt bij het bovenste gedeelte van de blank, dan hebben we het over topactie. Dat is exact wat wij aanraden voor een jerkbaithengel.
We vroegen snoekcrack Swenn Middeljans om raad, Swenn: “Ik heb het liefst een hengel met ietwat zachtere top en een strakke body. De hybride jerkbaits van tegenwoordig kan ik hier goed mee binnen ‘aaien’ en hetzelfde geldt voor gliders. Geen knetterharde pook dus.” Met die zachte top bedoelt Swenn niets minder dan topactie, die nodig is om een jerkbait op de juiste manier binnen te vissen. Vrijwel hetzelfde zegt Roy Vanstreels: “Een te stijve hengel (dus nauwelijks tot geen topactie, red.) is vaak geen goede keuze voor aasjes die eerder een tik nodig hebben ipv een haal.”
Met de body, bedoelt Swenn de ruggengraat van de blank, oftewel, de rest van de blank mag stevig, strak zijn. Met name om goed aan te kunnen slaan bij een aanbeet. Snoek heeft zo rond de 700 tanden in zijn bek en pakt hij een jerkbait, dan kun je je voorstellen dat die behoorlijk vast in de bek zit. Toch is het aan jou om die jerkbait bij een aanbeet in zijn bek te verplaatse, opdat de haken hun werk kunnen doen. Hard aanslaan dus en een blank met power helpt je daar dan bij.
De portemonnee
Tja, wat ga je uitgeven aan een jerkbaithengel? Wil je meteen voor high end gaan of wil je eerst eens kijken of het wat is voor jou? Wij raden het eerste aan. Laat je sowieso eens informeren bij een hengelsportzaak en neem het bovenstaande verhaal mee. Enkele modellen waar je eens naar zou kunnen kijken en die qua prijs/kwaliteit top zijn:
-De Westin W3 Jerkbait-T: Die W3 serie is sowieso top en kent nu een tweede generatie.
-De Abu Garcia Jerkbait: Weinig geld voor een mooie hengel, misschien wat aan de zware kant voor wat jij wil.
-De Fox Rage Terminator Jerkbait: Lichte hengel van hoge kwaliteit.
-De Daiwa Prorex XR Jerk Bait: Wat duurder, maar dan heb je ook wat. Extreem licht in gewicht.
-De Spro CRX Jerk & Cast: Top voor de beginner en allround in te zetten voor ook andere visserijen.
-De Shimano Yasei BB Pike Jerkbait Cast: Hengel met een heel lekkere actie en betaalbaar.
We hopen dat we je met dit artikel op weg geholpen hebben voor het kiezen van een goede jerkbaithengel. Succes met misschien wel een van de mooiste visserijen.