Wintersnoek… Velen schakelen over op dood aas wanneer ze snoeken willen vangen in de winter. Ze zijn echt traag en daardoor makkelijker te vangen met een passieve methode. Maar dat wil echt niet zeggen dat je ze met kunstaas niet kunt vangen in de winter! In dit artikel bespreken we technieken die je vanaf de kant kunt toepassen en eentje voor wanneer je uit de boot vist!
Door Team Roofmeister
Wintersnoek is met kunstaas zeker nog te vangen. Echter moet het vaak langzaam, soms kun je niet langzaam genoeg gaan. Het is dus belangrijk dat je kunstaas kiest wat je traag kunt aanbieden. Het moet dus wel zwemmen bij lage snelheden. Dan kom je al snel uit bij softbaits. Test even je shad in het water bij lage snelheid, als je hem bij super trage snelheden nog kunt laten zwemmen, heb je een goede te pakken.
Dan het formaat van je softbait. In de winter is de snoek lui en eet niet veel. Energie is kostbaar en geen enkele vis wilt zijn of haar energie onnodig verspillen. Daarom zullen ze sneller een schot nemen naar een prooi die energie rijk is, een grote prooi dus. Pas hierop dus je kunstaas aan en schroef het formaat wat op! In de polder kom je goed weg met softbaits van een centimeter of 18 tot zelfs 23cm!
Een schoepstaart kan in de winter soms een beetje too much zijn en zelfs afschrikken. Wanneer je na een tijdje nog geen aanbeten hebt gehad op plekken waar je ze wel verwacht, betekent het niet dat er geen snoek zit! Probeer het eens met een softbait die een curly tail heeft. Deze zijn vaak nog trager te vissen en geven minder agressieve trillingen onder water. Wanneer de snoek passief is, kan dit de trigger weleens zijn.
Jerkbaits
Wie denkt dat jerkbaits zomer aasjes zijn, heeft het fout. Kijk ook eens naar twitchbaits op baars, die zijn ook jaar rond fantastisch. De rede dat jerkbaits jaar rond goed zijn, is precies dezelfde rede waarom twitchbaits jaar rond zo goed zijn. Je kunt ze namelijk zo snel of zo langzaam als je wilt binnen vissen! Dit komt omdat de meeste jerkbaits heel langzaam zinken of zelfs suspenderen, dus echt blijven hangen.
Hiermee kun je snoeken echt uit de tent lokken op sommige dagen. Veel jerkbaits hebben ook een flinke ratel dus ze worden zeker opgemerkt. Het kan wel zijn dat het op sommige dagen simpelweg niet werkt omdat jerkbaits toch wat agressief zijn, maar op dagen dat snoeken een beetje aan staan, zijn jerkbaits haast onverslaanbaar.
Hybride jerkbaits zijn al helemaal super, deze duiken een stuk dieper dan normale gliders en hebben ook een mooie wobbel wanneer je ze even stil laat hangen. Wanneer je het wat dieper moet zoeken, zijn dit echte wapens! Vanaf de kant is het vaak alleen niet nodig omdat je dan vaak niet veel dieper water hebt dan 1-2m. Vanaf de kant kun je het beter houden op gliders en deze extreem rustig binnen vissen!
Slow trollen
Dan nu iets wat echt kan lonen op groot water voor wintersnoek, slow trollen. Vaak is dit wat efficiënter dan werpen omdat je wat meer meters maakt. Slow trollen houdt in dat je met de boot zo’n 1 á 2 km/h vaart over je stekken. Dat betekent dus ook dat je je kunstaas hierop moet aanpassen. Vaak gebruik je hier grote softbaits en swimbaits voor. Ook is het belangrijk dat je iets dichter naar de snoek gaat, richting de bodem dus. In de herfst en zomer kun je beter hoog in het water trollen, omdat de snoek dan nog een flink schot wil nemen voor het aas. In de winter mag je iets dieper gaan.
Een softbait die 1 tot 2 meter boven de bodem rustig voorbij komt is wel een erg lekker hapje. Swimbaits komen vaak niet zo diep als gewenst. Hiervoor kun je downriggers gebruiken. Downriggers zijn hulpmiddelen waar een flink loodgewicht aan zit en een clip waar je lijn in gaat. Zo kun je je aas recht onder de boot laten zakken en houden. Vaak kun je je aas op de fishfinder goed zien en zo nauwkeurig diepte bepalen. Meer weten over wintersnoek, slow trollen en downriggers, check dan DEZE video met Sean Wit.
Met slow trollen kun je meerdere hengels gebruiken en dit is best efficiënt. Je kunt het ook iets simpeler houden en op een veelbelovende stek backtrollen of verticalen. Backtrollen is niets minder dan de boot achteruit te varen. De motor maakt dan minder toeren en je boot gaat dus langzamer, waardoor je kunstaas ook langzamer wordt aangeboden. Grote shads met flinke loodgewichten zijn perfect hiervoor. Voordeel van backtrollen is dat je de hengel vaak in de hand hebt en dat geeft je optimale controle over je aas.
In de winter kun je echt nog goed snoek vangen op kunstaas. Het mag en moet alleen een stuk langzamer dan je gewend bent. Wanneer je kunstaas vindt wat je lekker traag kunt vissen, kun jij gewoon achter de wintersnoek aan!