Snoeken met shads – zo kies jij de juiste hengel

14/01/2024
Snoeken met shads – zo kies jij de juiste hengel

Shads zijn ontzettend veelzijdig en favoriet bij vele vissers als we kijken naar het vissen op snoek. Ze zijn aan veel soorten hengel wel te vissen, maar wat als je een hengel wilt aanschaffen die speciaal dient voor het snoeken met shads? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Door Team Roofmeister – De reden waarom shads zo veelzijdig zijn en daarom favoriet bij velen is dat je ze zo diep of ondiep kunt aanbieden als je wilt. Ook kun je ze zo traag of snel aanbieden als dat nodig is. Een veilige keuze dus als je gaat vissen op snoek en vaak ook een juiste keuze. Shads zijn voor de snoek vaak redelijk natuurlijk en zeker wanneer ze echt azen, laten ze een shad zelden schieten. Ook kun je flink groot gaan, wat bij veel hardbaits niet kan.

 

Actie van de hengel

Voor het snoeken met shads gelden eigenlijk een beetje dezelfde regels als bij het snoekbaarzen met shads. Je moet flink haak kunnen zetten, niet omdat snoeken nou zo’n enorm harde bek hebben, maar omdat ze hun tanden flink in het rubber kunnen zetten. De bedoeling is dat je het rubber dus echt hard mept. In de bek van de snoek dien je feitelijk het rubber te verplaatsen om de haken te kunnen zetten…

Je moet lekker kunnen meppen om die haak te zetten! FOTO: Bart van de Walle.

Zodoende heb je een strakke blank nodig. Eigenlijk beschikken de laatste jaren veel hengels voor snoek en snoekbaars over een redelijk strakke blank, zodat je goed de haak kunt zetten. Bij shads is het prettig om een niet te strakke top te hebben, dit is beter voor het werpen. Je shad wordt dan door de top die tijdens de worp terugschiet, nog eens extra gekatapulteerd. Ook heb je bij een top die ietwat mee kan geven meer controle over je shad, vergeleken met een super strakke top, zeker als je op afstand vist.

Voor met shads wil je gewoon wat meer afstand kunnen halen.

Een klassieke jerkbait hengel is eigenlijk het laatste wat je wilt bij het snoeken met shads. Deze hengels zijn te stijf en te kort waardoor je echt inlevert op werp afstand en controle over je aas.

 

Het werpgewicht

Dit is een hele simpele. Vraag je vooral af waar je gaat vissen en hoe groot je kunstaas ongeveer gaat zijn. Vis je veel vanaf de kant in ondiepe sloten, dan heb je in de meeste situaties genoeg aan een hengel die tot ongeveer 60 gram gaat. Ga je juist vaak op de boot vissen met groter rubber, dan mag je zwaar gaan!

Op groter water mag je zwaar gaan! Gijs gebruikt hier de Abu Garcia Beast Pro.

Vanaf de boot is de kans een stuk groter dat je tegen grote snoeken aan loopt en daardoor vis je vanaf de boot regelmatig met grover rubber. Hengels tot en met 140 gram of zwaarder zijn zeker geen uitzondering. Grote shads wegen al snel een hele hoop en door een hengel te gebruiken met een flink werpgewicht ben je niet alleen grote snoeken makkelijk de baas, ook werp je veel makkelijker met zwaar aas. Dit is beter voor de hengel, maar zeker ook voor je schouder 😉

 

De hengellengte

De lengte van de hengel is ook weer afhankelijk van waar je vist. In de polder vis je vaak rond obstakels of smalle slootjes en kom je het makkelijkst uit de voeten met iets kortere hengels. Een lengte van 2.10-2.20 meter is ideaal, omdat je vaak korte worpen maakt.

Vanaf de kant hoef je niet ver te gooien, een kortere hengel tot zo 2,20 meter is dan meer dan geschikt.

Vis je juist op meer open water waar je ver kunt werpen, kies dan voor een lengte rond de 2,40-2,50 meter. Iets langer zou ook kunnen, maar dan zit je jezelf al snel meer in de weg dan dat het een echt voordeel heeft. Die lengte is prettig voor verdere worpen maar ook kun je de haken beter zetten, omdat je verre worpen maakt. Door je extra lengte heb je veel meer hefboom dan een korte hengel en daardoor ga je een stuk minder vissen lossen of missen.

 

De keuze

Veel merken hebben niet per se een hengel voor specifiek softbaits, vaak worden ze geadverteerd als redelijke allround hengels. Dit klopt ook, hengels waar je goed softbaits mee kunt vissen, hebben ook de eigenschappen die nodig zijn voor bijvoorbeeld spinnerbaits en normale grote pluggen! Hier lichten we een aantal goede opties uit.

Abu Garcia heeft met de Beast serie veel hengels die uiterst geschikt zijn. 

Westin W4 Powershad: Deze is zeker gemaakt voor het werpen met softbaits, maar ook spinnerbaits en pluggen. Met 30-90 gram werpgewicht en 2.40m lengte kun je hier mooi medium kunstaas gooien.

Abu Garcia Beast Pro Cast: Dit is voor de echte big boys, met een werpgewicht van 60-260 gram is dit geen kinderachtige hengel. Maar de Beast Pro serie heeft heel veel hengels in verschillende lengtes en werpgewichten die goed geschikt zijn.

Abu Garcia Beast X Cast: Zelfde als de Beast Pro, maar dan iets minder luxe uitgevoerd en daardoor een stuk goedkoper. Ook in meerdere lengtes en gewichten te krijgen.

 

Met deze tip ga jij zeker de geschikte hengel vinden voor het snoeken met shads! Doe er je voordeel mee en heel veel succes en plezier!