Tegenwoordig is er een ontzettend breed scala aan prachtige reeltjes op de markt. Deze kunnen heel basic zijn, of juist uitgerust met unieke features speciaal ontwikkeld voor bepaalde technieken. Op deze manier maken de reeltjes je visserij makkelijker en vaak ook beter. In dit artikel gaan we in op een aantal handige features die je kunt tegenkomen op een reeltje!
Eenvoudig pelagic vissen> Flippin’ Switch
Voor de pelagic vissers onder ons is de Flippin’ Switch van Quantum een heel handige feature. Het door Quantum gepatenteerde mechanisme laat je kiezen of je de lijn vrij wilt laten lopen wanneer je de thumbbar indrukt, of dat je je lijn afgifte kunt controleren. Normaal wanneer je de thumbbar indrukt, loopt je lijn vrij en blijft de thumbbar in dezelfde positie totdat je aan de slinger draait, dan stopt de vrije loop.
Met de Flippin’ Switch kun je dit met één hand controleren, zodat je je andere hand aan het stuur kunt houden met bijvoorbeeld pelagic vissen. De Flippin’ Switch zorgt ervoor dat de thumbbar weer omhoog wil komen, dus wanneer je je duim loslaat, stopt de lijnafgifte omdat de thumbbar direct omhoog komt. Je kunt het natuurlijk ook uitzetten zodat je zelf de slinger moet draaien om de vrije loop te stoppen. Het reeltje met deze feature heet de Quantum Accurist. Check hem HIER.
Voor het verticalen> Twitchin’ Bar
Het lijkt een beetje op de Flippin’ Switch, maar het werkt net een beetje anders. Ook dit mechanisme is gemaakt voor gemak, de Twitchin’ Bar van Daiwa is ideaal voor het verticalen. Deze feature zorgt er ook voor dat je makkelijker met één hand kunt vissen en met de andere altijd kunt sturen.
Hoe werkt het? Met de Twitchin’ Bar kun je heel simpel een beetje lijn binnen draaien. Met één druk op de knop haalt de reel een klein stuk lijn binnen. Dit is ideaal als je een grillig bodemverloop hebt met verticalen. Met je ene hand controleer je perfect hoeveel lijn je moet geven en nemen en met de andere hand kun je sturen. Het reeltje met deze feature heet de Daiwa Viento. Check hem HIER.
Minder risico op pruiken> Shimano Digital Control (DC)
Het Digital Control (DC) systeem van Shimano is één van de meest innovatieve en mooiste systemen. De chip die in de reel zit leest met 1000x per seconde de lijnafgifte. Zo weet de reel hoe hij moet remmen om pruiken te voorkomen. Dit systeem zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker lichter kunstaas kunt wegzetten met een reel. Iets wat voorheen nog best lastig was!
Vaak hebben de reeltjes van Shimano ook een wieltje aan de zijkanten met de nummers één tot en met vier. Dit zijn standen voor de rem voor verschillende omstandigheden. Eén is ideaal voor rustige omstandigheden, dit is de maximale afstand modus. Twee is de meest gebruikte, de gevlochten lijn/mono standaard modus. Drie is Fluorcarbon modus en vier is skipping modus, hierbij wordt je lijnafgifte sterker geremd. Reeltjes die het DC systeem hebben en verdeeld worden in Nederland zijn de Shimano SLX, Curado en Metanium. Check ze HIER.
Beetverklikker bij trollen> Ratel
Wanneer je trolt, kun je niet altijd oog op alle hengels hebben. Bepaalde reels hebben dan ook een ratel functie. Dit is een knop aan de zijkant die je kunt indrukken. Wanneer de roofvis lijn neemt via de slip, hoor je een ratelend geluid.
Sommige reels hebben sowieso al een ratelende slip, hiervoor hoef je geen knop in te drukken of iets dergelijks. En zeg nou zelf, hoe heerlijk is dat geluid van een ratelende slip wanneer een grote vis ervandoor gaat! Een knop op de reel voor een ratel is eigenlijk gewoon een soort beetverklikker, ideaal! Voorbeelden van reeltjes met een optionele ratelfunctie zijn de Okuma Citrix en Abu Garcia C4. Voorbeelden van reeltjes die een ratelende slip hebben, zijn Lews Superduty 300 en SPRO OX BC.
Al die features zijn dus nooit voor niets en voor verschillende technieken is er dus vaak ook een reeltje die net wat geschikter ervoor is. Met dit artikel hopen we dat de verschillende functies duidelijk zijn!