Lees dit en je gaat veel snoekbaars vangen in de maand juni!

15/06/2023
Lees dit en je gaat veel snoekbaars vangen in de maand juni!

Het seizoen is weer los en we hebben al vele prachtige vangstberichten gezien. De maand juni is een heerlijke maand om te vissen, maar toch horen we links en rechts dat het soms lastig kan zijn. Waar liggen de rovers in deze maand? In dit artikel leggen we uit waar je snoekbaarzen kunt vinden in de maand juni.

Door Team Roofmeister

In juni kun je letterlijk op alle soorten stekken vis vangen. Je kunt ze diep zoeken en ondiep, hoog of laag in het water. In juni liggen ze erg verspreid, want sommige snoekbaarzen die laat gepaaid hebben, hangen nog rond op het ondiepe waar andere snoekbaarzen alweer wat dieper zijn weg getrokken. In juni ben je ook een beetje afhankelijk van hoe warm het voorjaar is geweest. Bij een wat frisser voorjaar zoals we dit jaar hadden, liggen er veel snoekbaarzen erg ondiep tussen de planten.

Je kunt ze best ondiep in het kribvak vangen deze tijd van het jaar.

Ze hangen hier waarschijnlijk rond omdat ze de witvis volgen. Het valt ook op dat je niet echt grote scholen witvis op je fishfinder ziet zo vroeg in het seizoen. Deze tijd van het jaar ligt een groot deel van de aasvis tussen de planten waar ze denken veilig te zijn… Nog iets om rekening mee te houden: hoe harder het stroomt en hoe troebeler het water, hoe ondieper snoekbaarzen gaan liggen.

 

Ondiep vissen

Wanneer je kiest om ondiep te vissen op snoekbaars, kun je knetterharde beten verwachten. Wanneer je op snoek vist, is de kans ook echt groot dat je gewoon een aantal snoekbaarzen tussendoor vangt. Deze tijd van het jaar zijn ze nog erg agressief en op zoek naar voedsel om weer op krachten te komen na het paaien.

Je moet niet raar staan kijken als er haast meer snoekbaarzen dan snoeken op je kunstaas, bedoeld voor snoek, knallen.

Zelfs wanneer het water redelijk helder is, kun je snoekbaarzen begin juni gewoon ondiep vangen. Het klopt zeker dat ze wat lichtschuw kunnen zijn, maar het instinct om te jagen is ook groot in juni. Je kunstaas keuze lijkt ook niet uit te maken in deze tijd van het jaar. Ze knallen echt op alles, van jerkbaits tot kleine jigs, van spinnerbaits tot crankbaits. Maar goed, wanneer je ondiep gaat vissen, kun je ook veel snoek en baars verwachten, maar dat maakt de maand juni ook zo leuk! Je kunt alles verwachten, ook hele grote vis!

 

Dieper vissen

Wanneer je ze ondiep niet kunt vinden, kun je een stukje dieper zoeken, vis alleen nooit dieper dan 10-12 meter! Dit is enorm slecht voor de snoekbaars vanwege het grote drukverschil. Echt diep hoef je gelukkig nog steeds niet te zijn, vaak kun je de snoekbaarzen beneden aan de talud randen vinden buiten de planten velden. Natuurlijk is elk water verschillend. Je moet rekening houden met een aantal factoren: de helderheid van het water, de stroming en de felheid van de zon.

Als het iets dieper moet, is een shadje toch wel the way to go.

Op rivieren kunnen steenstort kanten ook erg goed zijn waar het afloopt naar ongeveer 3 á 4 meter. Deze kanten kunnen super goed zijn om met pluggen tegenaan te werpen en je plug over de bodem te laten stuiteren. Als je moeite hebt met een snoekbaars vangen en je wilt er echt graag eentje vangen, dan raden we je aan zo’n stenen rand op te zoeken en daar langs te gaan trollen. Zorg ervoor dat je plugje mooi over de bodem stuitert en je gaat vanzelf snoekbaars vangen!

Zomaar een voorbeeld om een idee te geven. Stenen randen kunnen ook heel productief zijn.

Sowieso heb je ook goud in handen als je een harde bodem kunt vinden, dus stenen, mosselen etc. Vaak liggen hier een hoop grondeltjes op en andere aasvissen en daar komen de snoekbaarzen ook op af. Mosselen tussen de planten heb je al helemaal jackpot! Die mosselen of stenen kun je erg goed voelen als je met een shadje vist of met een crankbait, je voelt echt overduidelijk aan je hengel als je met je aas de bodem raakt.

 

Het beste kunstaas

Over het kunstaas kunnen we haast hetzelfde zeggen als over de stekken, eigenlijk werkt alles wel. Maar over het algemeen werken chatterbaits, shadjes, spinnerbaits en crankbaits erg goed. Je kunt ze ook zeker op ander aas vangen, maar dit zijn wel aasjes die je erg goed kunt inzetten op ondiepe platen tussen de planten of op plekken met stenen. En het beste kunstaas is kunstaas dat je het best op een bepaalde stek kunt aanbieden…

Chatterbaits zoals de Rapala Rap-V bladed jig zijn erg goede keuzes voor snoekbaars in juni.

Chatterbaits en spinnerbaits triggeren echt een soort agressie in de snoekbaarzen en ze zijn gewoon ontzettend goed door de planten te vissen. Hierdoor is je aas presentatie ook optimaal en dat is erg belangrijk. Shadjes werken eigenlijk altijd wel, want deze kun je op elke gewenste diepte aanbieden en imiteren een kleine aasvis erg goed, de nummer één prooi van de snoekbaars.

Crankbaits kun je perfect laten stuiteren over de stenen. Elke type stek heeft weer een type kunstaas wat excelleert.

Crankbaits kunnen net als chatterbaits en spinnerbaits agressie triggeren. Deze verplaatsen veel water en vaak zit er nog een ratel is. Bijkomend voordeel van deze aasjes is dat ze vaak drijvend zijn. Wanneer je op de stenen vist, kun je de plug lekker over de stenen laten stuiteren en weer omhoog laten komen. Dit is echt killing voor snoekbaarzen!

 

Juni is super, maar het kan dus onoverzichtelijk zijn, omdat de vis overal kan liggen en al het kunstaas opzich wel werkt. Als het water helder is en niet stroomt, wordt het al een stuk lastiger om ze echt ondiep te vangen, maar op ietwat troebeler en stromend water, kun je echt goed snoekbaars vangen tussen de planten of tegen stenen kantjes aan!