Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Mark Kuiper

24/07/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Mark Kuiper

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Mark Kuiper met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

Nico Molkens vroeg me het stokje over te nemen in de interessante serie waarin roofvissers hun beste drie stukjes kunstaas laten zien. Hij vroeg me dat voor snoek te doen. Als de altijd sympathieke Nico dat vraagt, doe ik dat uiteraard graag. Het is me helaas niet gelukt! Ik heb er sterk over nagedacht, ik heb een uur lang in de boot mijn kunstaasdozen doorgespit. Maar ik heb ze niet gevonden. Ik vond zóveel kunstaas wat me dierbaar is of waar ik op momenten super goed aan ving dat ik er niet uit kwam om een echte top 3 samen te stellen.

Ik vond zoveel kunstaas wat me dierbaar is dat de keuze te lastig was.

Er ging teveel door mijn handen waar ik de afgelopen 25 jaar veel of grote snoek aan ving. Ik vond hele oude Torobs, Whoppers en Strikers van mijn vriend Rob Kraaijeveld waar ik al vele jaren goed op vang. Stond mijn huis in brand redde ik deze als eerste! (Na het gezin uiteraard). Ik vond nieuwere Berkley Zilla’s met al serieus veel bijtsporen. Ik heb wat zitten dromen met de snoekjes van Lucky Lures in mijn handen die al zo vaak beet gaven van erg grote snoeken of de Roach van Lucky Lures! En de aasjes van Esox inc. waar ik pas een jaartje mee vis maar die zo mooi gemaakt zijn… Maar ook mijn dozen met Rapala’s! Wat dacht je van Super ShadRaps?! Nog steeds supervangers! Altijd vangers! En dan gingen de dozen met rubber en spinners nog niet eens open!

Giga collecties aan kunstaas, de spinners en rubber nog niet eens meegerekend!

Afijn, ik kwam er niet uit. Bovendien heeft ieder jaargetijde, ieder viswater en zelfs ieder moment van de dag, waterkleur of weersomstandigheid weer een kunstaasje wat ik dan het liefste pak. Maar goed, om dan toch drie dingen te noemen waar ik zelf veel vertrouwen in heb en waar ik gemiddeld genomen bijna altijd vis op vang, heb ik een keuze gemaakt. Deze zijn gewoon goed en hebben er bij mij veel aan gehangen dit jaar.

 

Nummer 1> Zalt 14 CM

De Zalt 14cm, drijvend, suspending of zinkend zijn allemaal killers. Toch vis ik liefst met de suspending en de zinkende versies. De Zalt is zo’n aasje waar ik echt verknocht aan ben. Het is een allesvanger, maar meest vang ik er snoek op. Al hoewel het aantal snoekbaarzen en baarzen ook al erg groot is ondertussen.

Ik vang ook geregeld baarzen en snoekbaarzen op de Zalt.

De Zalt is precies zo’n kunstaasje wat iets doet wat weinig andere aasjes kunnen. Hij zwemt behoorlijk wild als je hem binnendraait, hij hangt perfect stil of zinkt traag als je een paar tellen stopt en hij slaat wild uit naar links, rechts op zijn plek als je tikken geeft. Het beste komt hij tot z’n recht op platen van 2-4 meter diepte met niet te veel planten en langs randen van plantenbedden. Beste tip die ik kan geven is om vooral pauzes te houden en de Zalt te laten hangen… Stukje draaien en stoppen. Tel dan maar tot drie, of tot vijf zelfs. Geef een paar tikken zodat ‘ie heen en weer schiet en weer drie tot vijf seconden rust!

 

Nummer 2> Torob Twitch

Ik had natuurlijk alle jerkbaits van Rob kunnen noemen, want ik vis graag met bijna alle modellen, maar sinds ze er zijn, vis ik erg graag met de Torob Twitch. Het is de kleinste telg in de Torob familie die Rob tegenwoordig maakt. Het is een vrij kleine jerkbait wat prachtig en gemakkelijk op een meter tot anderhalf zijn verleidelijke dansje doet. Ook weer een allesvangertje. Baarzen, snoekbaarzen en snoeken pakken hem graag. Maar toch ook de grotere vissen vang ik er aan. Het is een misvatting dat kleiner aas geen grote vissen vangt!

Ook weer zo’n allesvangertje, die Torob Twitch.

Dat heeft deze kleine jerk maar al te vaak bewezen. Belangrijker is dat je vist waar grote vissen jagen en daar kunstaas laat zwemmen waar je vertrouwen in hebt. Wat ik zo leuk vind, is dat je dit jerkbaitje, net als de Zalt overigens, perfect aan een lichte jerkbait hengel kunt vissen. Ik gebruikte de laatste tijd een prototype 2-delige Legend Tournament  SLOP-N-TAIL (LTPC223HF2) waarop ik een 13 Fishing Concept A2 reel heb met dunne Sufix 131 lijn met ca. 10-15kg trekkracht. Een lichtgewicht setje waar ik kleiner kunstaas heel relaxed veel uren achtereen mee kan vissen.

Heerlijk met een wat lichtere hengel, de SLOP-N-TAIL in combinatie met de Concept A2.

Maar als het moet, kan ik toch veel druk zetten en grote vissen drillen. Maar ook een pittige spinhengel kan heel goed voor de Zalt en kleinere jerkbaitjes gebruikt worden. In bepaalde omstandigheden gebruik ik die spinhengel zelfs liever dan een reelhengel. Bijvoorbeeld als ik extra ver wil werpen of met nog dunnere lijnen wil vissen.

 

Nummer 3> Gliders

Als derde noem ik een groep van jerbaits. Het zijn de reguliere “walk the dog”, links-rechts-links-rechts jerkbaits van ca. 12 tot 16 cm. Eigenlijk het het oermodel jerkbait, ze zijn er van veel merken. Ik heb dan ook hele oude baits van Rob die al 25 jaar meegaan tot nieuwe sterren aan het firmament van Berkley en Rapala.

Kleine gliders zijn super op ondieper water, zoals deze van Rapala.

Alle lopen ze maximaal een meter diep en hebben ze min of meer dezelfde actie. Sommige uitbundiger, sommige wat meer ingetogen, sommige stil en sommige juist met harde tungsten ratels. Afhankelijk van het water en het humeur van de snoeken is soms de ene of juist de andere weer wat beter. Dit zijn de jerkbaits die je makkelijk gebruikt in ondiep water en boven dichte planten. Iedereen kan ermee vissen, ze lopen bijna altijd goed. Ik vis ze aan een stevige jerkbaithengel en met minimaal een 25 kg hoofdlijn. Ik vis ze graag vrij rustig en “op de reel”.  Wat wil zeggen dat ik mijn hengel relatief stil hou en slechts kleine tikjes geef en de jerkbait vooral met gevarieerde slingerslagen van de reel activeer. Al jaren en jaren blijft dit type jerkbaits aanbeten produceren en mooie vissen vangen.

Dit type jerkbaits blijven gewoon aanbeten produceren.

Tja… Mijn top drie… Had ik maar een echte top drie, dan zou mijn snoekvisserij er een stuk eenvoudiger uit zien. Snoekvissen blijft keuzes maken, inspelen op omstandigheden en uitproberen. Met deze drie kan ik zelf in ieder geval in veel situaties uit de voeten, kans op een aanbeet is groot en weet ik zeker dat ook die enorme snoek kan bijten. Succes! Laat eens via mijn Insta of Facebook account weten of je het met me eens bent. Of laat me eens weten wat jouw eigen favoriete aasjes zijn. Ik weet veel, maar ik leer heel graag nog wat bij.

 

Bij deze nomineer ik Frank Mylle voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

Robert-Jan Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.