Het is inmiddels hoog zomer, waarbij warmte nu afgewisseld is door bijna herfstweer. Hoe vang je snoekbaarzen in de zomer? Wij vroegen het Jouke Jansma van Daiwa. In dit artikel vertelt hij hoe je op verschillende manieren in de zomer aan je snoekbaarzen komt!
Door Jouke Jansma
Snoekbaars zal in de zomermaanden over het algemeen flink verspreid liggen in niet al te diep water. Hoe helderder het water, hoe dieper je de snoekbaars over het algemeen moet zoeken. Dit geldt vooral in periodes met onbewolkte dagen en hoge temperaturen. Over het algemeen zijn snoekbaarzen tijdens dergelijke omstandigheden vaak in de vroege ochtend en de late avond actief, al zijn er altijd dagen met uitzonderingen.
Vooral in troebel water, zoals we dat vaak in de Friese kleigebieden tegenkomen, wil het juist overdag nog wel eens bingo zijn. Snoekbaars is en blijft een grillige vis, die vaak onvoorspelbaar is. Reden genoeg om het, ook op dagen dat de omstandigheden niet ideaal lijken te zijn, te blijven proberen.
Vanaf de kant
Vissers die de snoekbaars vanaf de kant belagen, moeten zich concentreren op plekken waarvan ze weten dat er een redelijk harde bodem is. Ten eerste valt daarbij te denken aan bruggen. Doordat er meestal een versmalling ontstaat bij een brug, zal er relatief sterkere stroming staan. Hierdoor ontstaat onder de brug en vlak daarachter (stroomafwaarts) meestal een wat dieper gedeelte met een wat hardere (uitgesleten) bodem.
Andere plekken waar zich veel vissen plegen op te houden zijn sluizen, stuwtjes, uitlaten van gemalen, kruiswateren, of plaatsen waar brede sloten rechtstreeks, of via een duiker in het grote kanaal uitkomen. Al deze stekken hebben als overeenkomst dat er ook daar door uitslijting vaak een wat diepere geul ontstaat met een stevige bodem. Dergelijke stekken zijn vaak goed te bevissen met een crankbait of een spinner, maar relatief goedkoop en zeker zo effectief is de grote variëteit aan rubberen kunstaas…
Vanuit de boot
Eigenlijk is het cruciaal dat je het te bevissen traject een beetje kent, zodat je niet helemaal lukraak ergens je kunstaas laat zakken. Dat helpt bij het maken van een plan van aanpak en als je onverhoopt je techniek en of tactiek moet wijzigen. Zoek in ieder geval naar wat scherpere taluds, waar relatief diep water in de buurt is.
Soms is dat het talud naar de vaargeul, maar even vaak gaat het om een wat diepere kuil ergens midden op. Gebruik daarom niet alleen je dieptemeter, maar zeker ook je waterkaart.
Je snelheid
Nu is wel bekend dat ik graag een wat hogere snelheid heb tijdens het verticalen, maar zeker in de zomer maakt dat juist het verschil. Ik vis het liefst met een snelheid tussen de 1,5 en 2 km/u. Dat betekent wel dat ik soms enige keren over een stek moet vissen voor er een reactie komt, maar dan komen er ook vaak meerdere vissen na elkaar.
Het formaat van shads zit zomers meestal tussen de 10 en 15 cm. Als ik echt grote snoekbaars verwacht, ga ik nog wel eens een beetje groter. Favoriete kleuren verschillen soms per uur, dus je kunt maar beter een breed assortiment meenemen.
Schoepstaarten
Tijdens de zomermaanden vis ik eigenlijk uitsluitend met shadjes met een schoepstaart. Die zijn vaak net wat gemakkelijker stuurbaar en hebben ook een wat meer schommelende actie. In de warme maanden is dat prima. De zoektocht naar een favoriete kleur is iedere dag weer een nieuwe. Op taaie dagen kiezen we nog we eens voor fellere kleuren om extra agressie op te roepen.
Toch moet je ook in de zomer het op en neer bewegen van je shad niet te gek maken. Vaak komen de aanbeten als je slechts de contouren van de bodem volgt en niet teveel gaat tikken. Soms kun je je shad het best een paar tellen stil laten hangen. Dat is met name het verschil tussen wel en niet vangen. Tijdens gidsdagen is dat vaak het eerste dat ik mensen meegeef. Het blijkt trouwens nog niet eens zo eenvoudig te zijn. Probeer het maar eens.
Houd goed je dieptemeter in de gaten, want gedurende een zomer dag willen vissen nog wel eens wat afzakken naar dieper water. Als het erg druk is met scheepvaart, schuiven ze nog wel eens naar wat relatief rustigere stekken die een beetje buiten de vaarroute liggen. Jij zult steeds degene zijn die zich moet aanpassen…
Sneller vissen met schoepstaartjes en constant kijken en inspelen op de omstandigheden. Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, dus tijd om het te gaan doen! Met deze tips van Jouke ben je weer een stapje verder naar je eerste zomer snoekbaars. Volg Jouke HIER op Instagram.