Kantvissen op snoek is en blijft heerlijk om te doen. Dit is echter geen makkelijke periode om overal goed bij te komen. Check hoe er voor Rob Nullens een wereld voor hem open gaat met deze ingreep…
Door Rob Nullens
Het vissen op snoek biedt talloze mogelijkheden, maar persoonlijk behoort het wadend afstruinen van rivieren en meren met een waadpak tot mijn favoriete manier. Hiermee bevind je je al enkele stappen voor op andere vissers voordat je zelfs maar het water hebt bereikt. Je kunt zonder problemen kleine riviertjes en beekjes doorkruisen, waar je anders een alternatieve route zou moeten vinden.
Een cruciaal aspect van een waadpak tijdens een lange dag struinen, is dat het niet te strak of te los mag zitten. Het zou immers gedurende de hele dag aan je benen of voeten kunnen schuren, of oncomfortabel op andere manieren kunnen knellen. Dit kan al snel je enthousiasme voor vissen bederven. Het is dus van groot belang om het waadpak van tevoren goed af te stemmen, want dat is al de helft van het werk. Een ademend waadpak is dun en voel je nauwelijks rond je lichaam, wat het ideaal maakt voor langdurig gebruik tijdens warmere maanden.
Dit betekent echter niet dat je het niet in de winter kunt dragen; in dat geval kun je simpelweg zorgen voor goede sokken en je kleden in lagen. Bij de aanschaf van waadschoenen is het raadzaam om één of twee maten groter te nemen dan je normale schoenmaat, omdat waadsokken over het algemeen groter zijn dan gewone sokken. Zo blijf je comfortabel, ongeacht het seizoen.
Stekken vinden
Eenmaal aan het water zijn de mogelijkheden werkelijk eindeloos. Voordat ik lukraak begin te werpen, bestudeer ik eerst aandachtig de omgeving. Er valt namelijk veel te leren van duikende meerkoeten en futen. Wanneer zij zich op één specifieke plek met meerdere vogels verzamelen om te duiken, kan dit duiden op de aanwezigheid van een school aasvis of iets anders wat hun aandacht trekt. Dit kan een nuttige aanwijzing zijn, vooral op groter water, om je sessie op een specifieke plek te starten.
Een andere aanwijzing is de aanwezigheid van een aalscholver. Deze vogel staat er om bekend veel witvis te eten en waar witvis te vinden is, daar is vaak ook snoek te vinden. Bovendien spelen de seizoenen en de watertemperatuur een rol in je beslissing. Tijdens koudere periodes kunnen snoeken zich in dieper water bevinden. Dit is belangrijke informatie om in gedachten te houden tijdens je visavonturen.
“Zonder een waadpak zou het vrijwel onmogelijk zijn om deze onderliggende stekken te bevissen”
Ik loop meestal langs de rietkragen en maak hier enkele worpen, zodat ik er zeker van ben dat ik geen snoek over het hoofd zie. Vooral in september is de kans groot dat de snoeken nog in ondiepe wateren liggen te wachten om een aasvis te grijpen. Zonder een waadpak zou het vrijwel onmogelijk zijn om deze onderliggende stekken te bevissen. Dit is dus nog een groot voordeel van deze uitvinding.
In de volgende sessie paste ik de bovenstaande richtlijnen toe en merkte ik meteen activiteit recht voor mijn voeten op. Ik stond tot mijn heupen in het water, vlakbij de rietkraag en besefte dat ik iets te dicht bij de vis stond. Ik nam een paar stapjes achteruit om meer afstand te creëren tussen mezelf en een eventuele aanbeet. Dit is essentieel omdat het voorkomt dat er te weinig speling is tussen de top van je hengel en de vis. Dit vergroot de kans dat de vis zich kan losschudden. Net nadat ik mijn stap achteruit had gezet, zag ik een kleine snoek een aasvis grijpen. Ik besloot nog een paar worpen te maken en al snel hapte deze kleine vis in de Line Thru Trout. Voor kleinere vissen bleek deze 20 cm forel duidelijk niet te groot te zijn.
Na het bevissen van deze rietkraag, wandel ik een stukje verder en werp ik richting het diepere water. Net zoals gedurende andere seizoenen, is snoekvissen een kwestie van zoeken. Ik geef elke stek voldoende tijd, maar probeer niet te lang op dezelfde plek te blijven hangen. Als ik merk dat er volgers zijn, is het vaak beter om later op de dag terug te keren naar die stek of om van kunstaas te wisselen. In de herfst vis ik vaak met swimbaits en jerkbaits. De Line Thru Trout en Deviator Swim zijn twee bewezen toppers die me veel actie hebben opgeleverd.
Wat heb je nodig?
Ik besloot om de stek nogmaals uit te vissen in een waaiervorm met de jerkbait. De ratels creëerden wat lawaai, waarna er een loze aanbeet volgt. Naar mijn gevoel beet de vis niet volledig door, dus besloot ik door te gaan naar de volgende stek. Mijn keuze voor de volgende stek maak ik heel bewust, want deze is anders dan de vorige. In tegenstelling tot de voorgaande locaties grenst deze aan een bosrand. Vooral tijdens warmere maanden, wanneer de zon al vroeg in de ochtend begint te branden, kun je snoeken verwachten in de meest schaduwrijke gebieden.
Voor deze stek gebruik ik een langere en stuggere baitcaster hengel. Een hengel in deze categorie stelt me in staat om met allerlei soorten aas te werken, of het nu een 200 gram swimbait of een 80g jerkbait is. Bij de SG4 110-220g swimbait hengel gebruik ik de parabolische top om het aas op afstand te werpen en de stevige ruggengraat om de haak meteen te zetten bij het eerste contact. Als je vist met een te flexibele hengel, duurt het net te lang om de haak goed te zetten. Vaak kan de snoek dan het aas al losschudden voordat je de haak effectief kunt zetten.
Na de vroege ochtenduren begint vaak de moeilijkere periode van de dag en deze vissessie was geen uitzondering. De zon stond al behoorlijk hoog aan de hemel zonder enige aanwezigheid van wolken. Niet echt mijn favoriete omstandigheden, maar volhouden loont altijd! Helaas leverde de stek aan de bosrand niets op, dus vis ik al wadend terug langs de kant. Ik probeer altijd zoveel mogelijk meters te maken om mijn kansen op het vangen van een snoek te vergroten. Wat ik absoluut iedereen kan aanbevelen, is het aanschaffen van een waadjas.
Deze regenjas lijkt misschien te kort ontworpen, maar dat heeft een reden. Zo kun je dieper in het water staan zonder dat de hele jas aan de onderkant doorweekt raakt. De SG6 waadjas is superlicht en echt waterdicht, waardoor je zelfs tijdens een nazomerse regenbui volledig droog blijft.
Geniet van elk moment
Bij het vissen op snoek laat ik vaak mijn gedachten de vrije loop. Dat betekent niet dat ik lukraak mijn lijn uitgooi zonder na te denken over mijn aanpak, maar eerder dat ik geniet van elke vissessie die ik onderneem. Vaak zie je een ijsvogel met een snelheid van wel 80 km/u recht voor je hengeltop scheuren, of een reiger die zo stil in het water staat dat je bijna zou denken dat het een standbeeld is. Dat is precies waar het voor mij om draait. Geniet van elke vis en de prachtige omgeving waarin je aan het vissen bent.
Net toen ik die ijsvogel aan het bewonderen was, kreeg ik een harde slag op mijn hengel, maar de vis miste de eerste keer. Ik draaide mijn kunstaas op dezelfde snelheid binnen en de vis ging er voor een tweede keer voor. Deze keer had ze iets meer gevoel voor de richting van mijn aas, waardoor ik meteen een betere vis aan de oppervlakte zag springen. Omdat het water erg ondiep was, hadden de snoeken de neiging om snel uit het water te springen. Daarom hield ik mijn hengeltop zo laag mogelijk om te voorkomen dat ze zou ontsnappen. Uiteindelijk maakte ik me niet al te veel zorgen dat de vis snel los zou komen. Dankzij het line-thru systeem kon de vis geen gewicht gebruiken om de haken los te schudden. Na een korte maar intense dril, schepte ik de vis en was de vreugde groot!
De vis rustte even in het net terwijl ik mijn camera klaar zet om een foto te nemen. Het kunstaas hing uit de bek van de vis en de haken zaten keurig in de hoek van de bek. Dit was een perfect voorbeeld van hoe je wilt dat snoeken worden gehaakt. Helaas is dit niet altijd het geval en soms slikken ze het aas zo ver in dat de haken in de kieuwbogen belanden. Dat is geen prettig moment, maar geen reden tot paniek. Zorg er gewoon voor dat je altijd een lange onthaaktang en een goede kniptang bij je hebt.
Als je twijfelt of je de vis op de normale manier kunt onthaken, kijk dan voorzichtig langs de kieuwbogen en knip de haken af bij de haakbochten. Op die manier loopt de vis minder kans op schade en jij hebt minder stress omdat je de vis anders niet op de gebruikelijke manier zou kunnen onthaken. Ik werd levend opgegeten door muggen terwijl ik de vis aan het onthaken was, dus het duurde niet lang voordat ik weer aan het water stond met de vis.
Ik beëindig de sessie met het terug zetten van de vis. Omdat het ondiep is, ga ik helemaal tot mijn buik in het water om de vis goed te kunnen ondersteunen. Op deze manier kan ze mooi weg zwemmen. Als de vis eventueel niet mooi blijft hangen op zichzelf, houd ik haar zeker vast tot ze met een krachtige slag weg kan zwemmen. Op die manier zorg ik ervoor dat de vis zichzelf kan rechthouden en terug kan zwemmen naar het open water.
Ik hoop dat jullie iets hebben kunnen leren van het lezen van dit artikel en dat jullie deze tips kunnen gebruiken om de kansen te vergroten om meer snoeken te vangen tijdens jullie visdagen. Onthoud dat als je op sommige dagen minder vis vangt, dit niet per se betekent dat het een slechte visdag is. Leer van elk moment dat je aan het water staat en gebruik dit voor volgende sessies. Tot ziens aan de waterkant!
Een leuke visserij en zeker eentje die je een hoop voordeel geeft ten opzichte van andere vissers. Probeer het eens uit met de tips van Rob! Check HIER de Instagram van Rob voor andere leuke foto’s.