Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jogi Deij

23/12/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jogi Deij

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Jogi Deij met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

Allereerst wil ik Roy Vanstreels bedanken voor de nominatie! Het zette me meteen aan het denken aan veel mooie, maar ook hele taaie visdagen waarin niets leek te werken en waarin ik vooral in de begin periode (de eerste twee jaar vissen op groot water met de boot) al snel gaat twijfelen aan je kunstaas. Shad, swimbait of toch een jerkbait? De keuze is enorm, maar ook de vraag welk aas op welke stek en in welk jaargetijde?

 

Nummer 1> Miuras Mouse

De Miuras Mouse, op het moment dat ik dit aas voor het eerst zag, was ik meteen verkocht. Het deed me denken aan de beginjaren als tienjarig jongetje in de polder toen we met zelfgemaakte streamers visten. Ik vis de Mouse heel graag in de zomer boven plantenbedden als er nog net genoeg water boven staat, maar ook later in het najaar. Continue binnen draaien met kleine langzame halen op de hengel. Je krijgt daardoor een goede waterverplaatsing, de bucktail komt tot leven en de staart danst verleidelijk door het water!

Die Miuras Mouse, die lusten ze echt wel.

Over die staart gesproken, deze wissel ik graag voor een iets grotere (Spro Flapper) of voor een enkele nog grotere krulstaart c.a. 30 cm lang. Mijn favoriete kleur is toch wel zwart met een oranje staart. Ook bevestig ik vaak een klein loodje, afhankelijk van hoe diep ik hem wil presenteren. Hier wissel ik constant mee zodat ik hem op de perfecte diepte kan krijgen. Vaak varieert dit van vijf tot vijftien gram. Zo zet ik het aas ook in boven diepere taludranden! De aanbeten zijn vaak verslavend hard. Ik laat de mouse naast de boot altijd heel even hangen want het zal niet de eerste keer zijn dat er op het laatste moment nog een snoek uit het niets vol over heen schuift!

Je kunt mooi variëren qua trailers.

 

Nummer 2> Maddball van Danny Dillen

De Maddball van Danny Dillen, deze hybride jerk is een ware vismagneet. Niet alleen snoeken maar ook snoekbaars en zelfs grote baarzen kunnen er op sommige momenten niet vanaf blijven. Deze kleinere jerkbait vis ik met krachtige middelgrote halen, en een tel tussen iedere haal, binnen.

Die kleine jerkbaits leveren vaak verrassend leuke vis op.

Af en toe las ik een hangmoment in. Juist dat zijn vaak de momenten dat de aanbeet volgt! Ik heb altijd meerdere hengels opgetuigd klaar liggen. Als je een volger hebt, gooi er dan eens totaal iets anders over. Vaak pakken ze dan wel…

Ze vangen niet alleen snoeken!

 

Nummer 3> Westin Ricky The Roach

Ik denk dat dit een van mijn meest gebruikte shads is, zowel in 14 cm als 18 cm. Met een shallow-screw boven de planten en met een loodkop boven dieper water. Door zijn hoge profiel een ware killer! De vorm laat het echt lijken op een mooie voorn. Enig nadeel is wel dat je vaak al heel snel de staart kwijt bent na het vangen van een vis. Maar ach, dat is niet zo erg als je een droomvis te pakken hebt!

Nadeeltje is dat je het staartje redelijk snel kunt verliezen, maar ach, als ze veel vis opleveren hoor je mij niet klagen.

 

Bij deze nomineer ik Siegfried Schön voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.