Vissen in het donker kan mega succesvol zijn, maar het komt ook met de nodige risico’s. Zo zijn er minder mensen die jou kunnen zien mocht er iets gebeuren en kun je zelf veel minder zien, waardoor de kans op ongelukken groter is. In dit artikel van Herrald Koetzier lees je over hoe jij goed voorbereid de nacht in kunt gaan!
Door Herrald Koetzier – Dat er grote vissen te vangen zijn zodra de zon achter de horizon verdwijnt en de duisternis valt, hoef ik denk ik niemand meer te vertellen. Wel denk ik dat het belangrijk is een artikel te wijden aan de bijkomstige zaken als je in het donker aan of zelfs op het water wilt zijn. De laatste jaren zie je het steeds meer: vissen in het donker. Voornamelijk bij de pelagic jongens zie je wekelijks enorme kastelen van snoekbaarzen of spoorbielzen van snoeken in het donker langs komen.
Ondanks dat ik niet pelagisch vis, moet ik zeggen dat ik zelf de laatste seizoenen ook steeds meer in het donker op en aan het water te vinden ben. Als vader van twee jonge dochters creëer ik zo gewoon een stuk meer vistijd. Nadat de kinderen op bed liggen nog even snel voor een paar uurtjes de rivier op, of toch even doodaas vissen op die overdag veel beviste plek. Het kan zeker een verschil maken. Maar ook zie ik toch zo af en toe nog mensen slecht voorbereid op pad gaan. Overdag zit een ongelukje al in een klein hoekje, maar in het donker is die kans nog veel groter.
Verlichting
Of je nu vanaf de kant vist of vanaf de boot, goede verlichting is onmisbaar. Zelf vis ik voor 90% uit de boot in het donker dus dit artikel zal daar voornamelijk over gaan, maar veel dingen zijn vanaf de kant praktisch hetzelfde. Alles begint al met het traileren. Ga nu niet, zodra je net een boot hebt of weinig ervaring met traileren, direct in het donker het water op. Zorg eerst dat je bij wijze van spreken blind je boot op en van de trailer kunt krijgen in een paar minuten voor je het überhaupt in het donker wilt proberen.
Goede verlichting op de trailer is onmisbaar. Zelf heb ik een led schijnwerper op mijn trailer gemonteerd zodat ik alles goed in de gaten kan houden op de minder verlichte trailerhellingen. Je zit er immers niet op de wachten om met een boel schade weer thuis te komen. Verder moet je uiteraard je verlichting op de boot in orde hebben. De meeste visboten (die harder dan 13 km/h kunnen varen) moeten volgens de wet boordlichten, een hek en een toplicht voeren. De boordlichten mogen gecombineerd zijn in één lamp en zullen voorop de boot moeten zijn bevestigd.
Het boordlicht is een groene lamp aan de stuurboordkant (rechts) en een rood licht aan de bakboordkant (links) van de boot. Het heklicht en boordlicht mag ook worden vervangen door een rondom wit schijnend licht, wat de meeste visboten dus ook hebben. Zorg ervoor dat je voor je het water op gaat thuis even controleert of de lampen werken en of de accu’s zijn opgeladen en ruim voldoende capaciteit hebben om het de gehele sessie vol te houden. Echt, je wilt niet op een uur varen van de helling zonder stroom zitten om in het pikkedonker terug te moeten varen.
Verder heb ik zelf nog een zelfde schijnwerper als op de trailer voorop de boot bevestigd die ik vanaf mijn plek bij de motor met een schakelaar kan bedienen. Deze lamp gebruik ik enkel om bij het invaren van de haven/helling eventueel wat extra zicht te creëren. Of, wanneer ik extra licht nodig heb bij het positioneren van de boot. Hoofdlampjes heb ik standaard in de boot liggen. Het liefst één of twee reserves en één op batterijen en één op accu, inclusief powerbank en kabels. Zo kom ik nooit zonder hoofdlamp te zitten want deze zijn onmisbaar bij het knopen van een nieuwe onderlijn of bij het onthaken van de vis.
Om zoveel mogelijk te zien in het donker is het verstandig om zo weinig mogelijk lichten in de boot aan te hebben, slim om bijvoorbeeld de schermen van de dieptemeters in de nachtmodus te zetten.
Veiligheid
Ik zorg er altijd voor dat ik een reddingsvest draag. Mijn boot is niet al te groot en de kans op een misstap of struikelpartij is in het donker toch net iets groter dan overdag. Zorg er ook voor dat je altijd terug in je boot kunt komen. Mocht je een boot hebben met hoge gangboorden dan is het sowieso verstandig om een zwemtrap te monteren. Zelf vis ik in het donker nooit driftend en enkel met de boot op spotlock. Dit omdat ik dus meestal werpend op de rivier vis en ik niet in het donker op een kribkop of ander obstakel wil botsen.
Zorg uiteraard voor goed kloppende waterkaarten die ook de betonning aan geven, je bent niet de eerste die vol gas op een boei vaart. Vis uiteraard niet in de vaargeul en houd de omgeving goed in de gaten op naderende boten. Als je vanaf de kant vist, zorg dan voor goed schoeisel. Helemaal op de keien langs de rivier zijn loszittende sneakers of andere slappe schoenen overdag al een crime, laat staan in het donker.
Goede organisatie
Chaos in de boot in het donker is echt verschrikkelijk, dus ik werk volgens vaste patronen. Alles heeft een vaste plek, het schepnet ligt al uitgevouwen klaar en ik schep eigenlijk de vis altijd op dezelfde plek in de boot. Op deze plek zorg ik dus ook altijd dat alle tangen binnen handbereik liggen. Je las hierboven al even het schepnet. Normaal doe ik vrijwel altijd een handlanding maar in het donker schep ik toch 99% van mijn vissen. Je hebt toch iets minder zicht op waar de dreggen zitten in het donker.
Foto’s maken in het donker
Als je dan in het donker die monster vis hebt weten te vangen, dan wil je hem natuurlijk ook zo goed mogelijk op de foto hebben. Vaak zie je foto’s in het donker van halve vissen of totaal over of onderbelicht.
Zelf zet ik zodra ik begin met vissen de spullen al klaar. Ik heb een houder van Scotty waar ik mijn telefoon of camera op kan monteren. Deze monteer ik altijd in dezelfde mount zodat ik precies weet waar ik kan gaan zitten om de vis goed in beeld te krijgen. Naast deze steun heb ik een zelfde Scotty houder waar een fotografielamp op zit gemonteerd. Dit is een lamp die goed licht geeft en eentje die je zelf kunt instellen op hoe fel je hem wilt hebben, zodat je altijd genoeg licht hebt voor alle omstandigheden.
Weersomstandigheden
Overdag is het natuurlijk al belangrijk om goed de weerberichten te checken voordat je op pad gaat, maar dat is in het donker minstens zo belangrijk. Het weer kan snel omslaan en eventuele onweersbuien kunnen snel ontstaan. Houd ook rekening met snel opkomende mist in het donker.
Met Roofmeister gaan we niet heel veel in het donker op pad, deze keer was ronduit legendarisch! Zie video boven!
Vooral als de water temperatuur warmer is dan de buiten temperatuur kan het snel dichttrekken boven het water. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen als je niet goed voorbereid bent. Door goed voorbereid het water op te gaan als de nacht valt, kun je een boel extra vistijd creëren voor jezelf, daarnaast is het heerlijk om op het water te zitten in de rust van de nacht.
Met deze tips kun jij veiliger het water op. Het is belangrijk altijd alles op orde te hebben, gezien we allemaal ambassadeur zijn van onze mooie sport. Spullen niet in orde? Ga dan niet vissen. Klik HIER om Herrald te volgen.