Fabel of waarheid: In de zomer MOET je snel en agressief vissen!

12/06/2024
Fabel of waarheid: In de zomer MOET je snel en agressief vissen!

Iets wat je vaak hoort over de zomervisserij is dat het wel wat sneller mag. De watertemperatuur is hoger en de vis een stuk agressiever. Er zit dus zeker wat waarheid in deze stelling, maar toch is het niet altijd waar dat je snel moet vissen. In dit artikel gaan we in op situaties waarin je best wat sneller mag vissen en wanneer het juist wat langzamer mag!

Door Team Roofmeister – In de regel kun je de meeste stukken kunstaas agressiever vissen en überhaupt agressiever kunstaas gebruiken. Vaak scoort kleiner kunstaas met flink wat vibraties goed in de zomer. Dit kunstaas dien je vaak ook wat sneller te vissen om de goede actie te krijgen, in ieder geval sneller dan typisch winter aas, als dat al bestaat. Sowieso is het belangrijk altijd goed naar je kunstaas te kijken en te voelen op welke snelheid de actie het beste is. Een hele grote swimbait bijvoorbeeld kun je wel snel vissen, maar dan is de actie echt niet optimaal en dus ga je lastiger vis vangen.

Bedenk goed wat de ideale snelheid voor jouw kunstaas is. Een schoepstaart zwemt vaak beter met een ietwat hogere snelheid en een curly tail kun je echt tergend langzaam vissen.

Bij het jiggen op snoekbaars mag je in de zomer best wel sneller en agressiever vissen dan in de winter. Hetzelfde geldt voor jerkbaits en twitchbaits, deze kun je minder lang laten hangen, maar het hangmoment blijft wel belangrijk! Eigenlijk kun je met alle ‘actieve’ manieren van vissen sneller vissen in de zomer dan in de winter, dit is in de meeste gevallen goed om te doen. De vis heeft minder lang de tijd om na te denken en slaat vaak agressief toe.

Klein kunstaas met veel trillingen is echt goed deze tijd van het jaar, zoals de Bladebite V2 van Westin.

Wanneer het water heel helder is, kun je ook rustig een tikkeltje sneller vissen. De vissen kunnen heel makkelijk je kunstaas zien en inspecteren. Zeker met de huidige hengeldruk zie je vaak dat ze alleen volgen wanneer je in helder water heel langzaam vist. Wanneer je sneller vist, trigger je meer het jachtinstinct en dwing je ze tot een keuze: toeslaan of laten gaan. Even versnellen bij een volger is vaak ook een goed idee bijvoorbeeld. Ook wanneer je echt ziet dat er vis actief is in het oppervlak of je ziet vis jagen, dan kun je best eens sneller vissen!

De DEX Ripper van Berkley is ook een super keuze in de zomer!

 

Wanneer vis je dan langzamer?

Natuurlijk is dit ook weer per dag verschillend en het blijft experimenteren. “Na een heel aantal jaar op de rivier heb ik wel duidelijk iets gemerkt en dat is wanneer het water troebel is, langzaam vissen echt veel meer aanbeten oplevert.” Zegt Luc de Groot, die week in week uit op de rivieren vist, zelfs wanneer het water net koffie is.

Langzamer vissen en bewust een plug met grotere zwemlip kiezen zodat er mee water wordt verplaatst en harder tegen de bodem aan tikt voor meer geluid.

“De kleur van het kunstaas maakt ook niet echt uit, want door al dat bodemsediment in het water zien ze toch geen hand voor ogen. Ik kies dan liever groter kunstaas wat meer water verplaatst, of een plug met extra grote lip, want ik geloof veel meer dat ze in deze omstandigheden hun zijlijnorgaan gebruiken.” Voegt Luc hier nog aan toe. Door langzamer te vissen en groter kunstaas te gebruiken, geef je de vis veel meer tijd om je aas te vinden. Ze mogen dan wel actiever zijn, maar als jij compleet blind bent, moet je toch ook langer doen om iets te lokaliseren?

Dat kunstaas voor finesse technieken is zo realistisch, dat pakken ze ook als het al een tijdje voor hun neus ligt. Dit is de Pulse Realistic Craw van Berkley.

Nog een reden om langzamer te vissen is wanneer de temperaturen echt hoger zijn, lees 22-23 graden en hoger. Nu raden wij het af om op snoek te vissen met deze temperaturen, maar snoekbaars en baars kunnen hier prima tegen. Door het lagere zuurstof gehalte merk je ook wel dat de vissen trager zijn en daardoor werken finesse presentaties vaak goed. Je geeft ze dan goed de tijd om toe te slaan en de meeste finesse presentaties zijn ultra realistisch, waardoor de rovers er vaak nog alsnog in trappen, ook al ligt het al seconden lang voor hun neus.

 

Het is elke dag weer uitvinden wat het beste werkt, want vissen is nooit hetzelfde! Experimenteer vooral en wees niet bang soms echt eens goed snel te vissen of juist mega traag. Denk goed na over de waterkleur en de temperatuur en speel daarop in, veel succes Roofmeisters!