Zo vind en vang jij XXL baars in de zomer volgens de experts!

14/07/2024
Zo vind en vang jij XXL baars in de zomer volgens de experts!

De winterperiode is een populaire periode om op XXL baarzen te vissen. In de winter vist men vooral met finesse technieken, twitchbaits of andere soorten technieken die langzaam aangeboden kunnen worden. Maar hoe zit dat nou in de zomer? Wij vroegen het ons ook af en gingen er achteraan door het aan experts te vragen!

Door Team Roofmeister – Baarzen zijn echt prachtige rovers met hun zwarte strepen, rode vinnen en mooi kam stekels. Ze mogen dan wel mooi zijn, makkelijk te vangen zijn die XXL baarzen niet. Baarzen kunnen ontzettend nukkig zijn en waar de ene dag een crankbait goed werkt, werkt de andere dag alleen een finesse presentatie. Dit is ook precies waarom veel vissers zo gek op baarzen zijn, het kan elke dag weer compleet anders zijn!

Het zijn prachtige, kleurrijke rovertjes welke op zoveel verschillende manieren te vangen zijn!

Je kunt hele grote baarzen vooral vinden op meren en rivieren waar veel mosselbanken en andere harde structuren zijn. Baarzen houden van harde structuur zoals dus stenen, brugpeilers of steile taluds. Hier zwemmen ze rond en scharrelen ze naar kreeftjes, visjes en bijvoorbeeld insecten larven. Ook is baars een zichtjager, dus ze zijn beter te vangen wanneer het water ietwat helderder is!

 

Grote baars op de rivieren

Stel, je vist veel op de rivier, waar ga je de baarzen zoeken? In tegenstelling tot snoekbaars houdt baars minder van stroming. Je kunt ze zeker wel vangen in de stroming, maar waarschijnlijk liggen ze dan net achter een taludje of wat stenen. “Zoek de baars op de rivier vooral net achter de kribkop of onder een keerstroom.” Dit vertelde baarzen legend Jan Boomsma ons over baars op de rivier. Dit zijn ook precies plekken waar de stroming op zijn zachtst is en dit is ook waar de baars van houdt.

Zo heel veel lijkt de baarsvisserij in de zomer niet te verschillen ten opzichte van die in de winter.

Bruggen zijn ook echte baars magneten, zeker op de stromende rivier. De peilers en alle andere structuren breken de stroming enorm op en er zit veel voedsel voor witvis rond deze plekken. Op dit soort plekken net uit de stroming is het een goed idee om bijvoorbeeld een dropshot rig langs een peiler te vissen. Deze kun je dan ontzettend lang op een specifiek hoekje uit de stroming houden en reken maar dat daar dikke baarzen zitten!

Veel meters maken met een crankbait is nooit een slecht idee! FOTO: Niels Peirsman

Als je echt grote baars wilt vinden op de rivier buiten de bruggen om, dan doe je er verstandig aan gewoon veel meters te maken en te focussen op de kribkoppen en steenstort randen. Wanneer je deze plekken goed uitgooit met een chatterbait of crankbait, kom je echt vanzelf een hele grote baars tegen! Finesse technieken zijn veel lastiger op de rivier vanwege de stroming en de vele stenen, je zult alleen maar vast komen te zitten en de stroming neemt constant je rig mee. Stroomt het niet of heel zacht, dan is het altijd een poging waard.

Crankbaits zijn op de rivier echt killers voor alle rovers, dus ook baars!

Nog een type stek om niet over te slaan voor grote baars in de zomer, is bij pontjes. Deze maken een hoop reuring in het water en waar reuring is, is vis. Voedsel wordt omhoog gestuwd waar aasvis op af komt en hier komen dan ook weer de rovers op af, met name baars houdt echt van dit soort plekken. Op deze plekken kun je vaak afhankelijk van de stroming bijna elke techniek toepassen!

Chatterbaits werken ook vaak goed op rivieren, zelfs in troebel water! FOTO: Lau Boom

Wanneer je dus een stukje hebt gevonden waar je een dikke baars hebt gevangen, onthoud deze dan goed. Baarzen kunnen vrij honkvast zijn en ‘wonen’ soms echt op een bepaalde plek in tegenstelling tot snoekbaars, die vrij veel migreren. Wanneer er dus een grote baars op een stek ligt, betekent dat ook dat zijn vrienden waarschijnlijk in de buurt zijn!

 

Hoe zit het op de meren?

Op de meren heb je iets minder keuze uit stekken dan op de rivier, wat het enigszins makkelijker maakt. Op de meren moet je het vooral hebben van mosselbanken en steile taluds. Hier komen de baarzen graag op af en hier patrouilleren ze, op zoek naar voedsel. Over de meren vertelde Jan ons: “Op de meren zoek je de baarzen op de mossels of op een steil talud. Zijn ze actief, dan liggen ze vaak bovenaan het talud. Zo niet, dan liggen ze vaak onderaan en dan is een langzaam geviste Carolina rig dodelijk.”

De Carolina rig is ook in de zomer hartstikke effectief. FOTO: Pieter-Bas Broeckx

Dat de Carolina-rig dus niet alleen goed is in de winter, daar is baarzenfluisteraar Pieter-Bas Broeckx het ook mee eens. Hij vertelde: “Ga in de zomermaanden, zeker wanneer het heet is, eens zeer langzaam vissen met finesse technieken zoals de C rig of Ned rig. Vis dan net zo langzaam als in de winter, maar sla wel aan zodra je de aanbeet voelt! Doe dit op een gekende baarsstek zoals een mosselbank, talud, onder een brug of bij een sluis en je zult versteld staan over hoe goed dit werkt.”

 

Welke technieken?

Er zijn een aantal technieken die er ’s zomers echt bovenuit springen in populariteit, zoals de snellere en meer actieve technieken zoals crankbaits, bladebaits, chatterbaits, spinnerbaits en lipless crankbaits. Deze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze ontzettend veel trillingen onder water maken en een vrij nerveuze actie hebben. Zo’n nerveuze actie is vaak heel interessant voor baars.

Ook Jan is niet vies van een crankbait op z’n tijd. FOTO: Jan Boomsma

Maar wat veel mensen niet wisten, is dat finesse technieken ook uitstekend werken in de zomer. Hier zijn wij vissers de afgelopen jaren pas echt achter gekomen. Zeker als het water echt warmer wordt, dan zit er minder zuurstof in. De vis wordt trager en finesse technieken zijn dan juist de sleutel tot succes omdat de baarzen dan heel weinig moeite hoeven te doen om het te pakken! Wat dus wel belangrijk is in de zomer, is dat je direct aanslaat op een aanbeet, omdat ze het aas vaak feller pakken, wat Pieter-Bas ook al eerder zei.

Misschien niet het meest gebruikelijke, maar de vlieg werkt ook! FOTO: Pieter-Bas Broeckx

Volgens Niels Peirsman zijn de finesse technieken ook de key tot succes tijdens deze zomer: “Normaal zijn mijn voorjaarsstekken in de zomer helemaal leeg en moet ik weer zoeken. Dan is het water flink opgewarmd, zit er veel klein broed en daar past de baars zijn gedrag op aan. Klein aas wat agressie opwekt is dan heel goed. Maar nu heeft het veel geregend en is het water troebel en minder warm. Dit heeft effect op het gedrag, er is minder broed aanwezig en de baars ligt nog volop op plekken met veel structuur, waar ze denk ik kreeftjes eten. Finesse vissen met de C rig heeft me echt veel succes opgeleverd deze zomer.” Over aanpassen aan de omstandigheden gesproken…

Weliswaar een winters plaatje van Niels, maar op het moment vist hij nog gewoon hetzelfde! FOTO: Niels Peirsman

Er zijn tal van technieken die goed werken en het is gewoon een kwestie van veel uren maken, veel proberen en een beetje logisch nadenken met de bovenstaande tips! Zoek dus vooral de onregelmatigheden, structuurtjes en keerstroompjes op in het water en jij gaat XXL baars vangen!

 

Die grote baarzen kunnen verdraaid lastig zijn, maar dat maakt het spelletje ook zo leuk. Ben jij meer van de finesse presentaties of juist meer van de ‘snelle’ technieken?