Chatterbaits zijn niets anders dan een loodkop met daar aan een skirt en een metalen blad wat gaat trillen bij het binnen draaien. De afgelopen jaren zijn veel mensen heel enthousiast geworden over dit kunstaas, waaronder Roofmeister Luc de Groot. Maar waarom zijn ze nou zo populair, waar kun je ze toepassen en hoe werken ze het best?
Door Luc de Groot – Sinds een aantal seizoenen ben ik steeds meer gaan ontdekken hoe goed chatterbaits zijn. Eerst vond ik het maar vreemde dingen en had ik er nog niet veel vertrouwen in. Toch heb ik ze een eerlijke kans gegeven, omdat ik al zwaar overtuigd was van spinnerbaits.
Beide stukken kunstaas zorgen voor veel commotie in het water en hebben een skirt, waardoor ze enigzins op elkaar lijken, maar ook weer niet helemaal. Een chatterbait heeft een andere trilling dan een spinnerbait en kun je op alle dieptes vissen. Dat is dus zo mooi aan chatterbaits, je kunt ze gewoon in een rechte lijn binnen halen, jiggen, of naar de bodem laten zakken en dan binnen halen. Redenen genoeg om ze eens goed te proberen.
De kracht van een chatterbait
De kracht van een chatterbait zit hem in meerdere dingen. Wat voor mij top is, is dat het een ‘snelle’ techniek is, dus een techniek om in korte tijd veel water af te dekken. Ik vis met niet al teveel technologie aan boord, alleen een goede SideVision van mijn Raymarine Element, waarmee ik de vis soms op kan sporen. Maar meestal doe ik het met structuur en vegetatie vinden om deze vervolgens uit te driften.
Wanneer je 100% zeker weet dat je op de vis zit, kun je naar trage finesse technieken gaan, maar ik weet niet altijd of ik op de vis zit, dus ik moet ze eerst zoeken. Dit deed ik vaak met crankbaits, maar die lopen bij plantenrijke stukken heel veel vast en dit is precies waar chatterbaits zich onderscheiden. Deze kan ik gewoon vrij goed over of door de planten heen vissen op zoek naar roofvis. Door de enkele haak blijf je niet veel hangen en kun je dus goed vissen rond obstakelrijke stekken.
Ook vis ik bijna altijd op rivieren, waardoor je sowieso al meer beperkt bent tot bepaalde technieken. Finesse technieken zijn lastig uit te voeren door de stroming en vele stenen. Met een chatterbait kun je perfect naar ondiep water gooien om hem vervolgens met het talud mee te laten zakken. Hoe dieper ik wil vissen, hoe smaller het blad is wat ik kies omdat je dan minder weerstand hebt. Wil ik juist weer trager vissen en wat meer boven de planten, dan vind ik een groter blad prettiger. Sowieso is het elke dag even zoeken naar het juiste model.
Soms werken ze namelijk helemaal niet, dat kan! Het zijn natuurlijk ook enorme herrieschoppers en agressief kunstaas werkt gewoon niet altijd. Wanneer ik dit merk, schakel ik eerder over op een shadje en vaak werkt dit dan juist wel.
De laatste kracht van een chatterbait en dat vind ik persoonlijk de leukste, is dat je echt alles erop kunt vangen, net als met crankbaits waar ik ook helemaal gek van ben. Grote snoeken, dikke baarzen en mooie snoekbaarzen zijn allemaal al eens de sjaak geweest!
Dit maakt een chatterbait goed
Wanneer je gaat vissen met chatterbaits, zijn een aantal dingetjes belangrijk. Voor mij is het belangrijkste de opstartsnelheid. Dit is de tijd die de chatter nodig heeft om te gaan trillen wanneer jij begint met draaien, dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk. Zeker wanneer je jiggend vist of spinstops maakt, moet de chatterbait echt snel opstarten, anders heeft het geen zin. Kijk hier dus goed naar wanneer je er eentje aanschaft. Eentje die snel opstart, is de Bladebite V2 van Westin.
Ook kijk ik graag naar de haak, want vooral Amerikaanse chatterbaits hebben een vrij lompe haak. Dat komt omdat ze gemaakt zijn voor de bass visserij en die hebben een grotere bek dan onze baarzen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel Europese fabrikanten die super chatterbaits maken voor onze eigen roofvissen! Verder kun je weinig verkeerd doen aan het maken van chatterbaits naar mijn mening. Er zullen vast een paar kleine details zijn die ik niet bespreek, maar die doen er in mijn visserij amper toe.
Handige tips & tricks
Het vissen met chatterbaits is helemaal niet zo spannend, nog een reden dat het zo leuk is vind ik. Een spinhengel volstaat al tot een gram of 30. Ik pak gewoon de hengel die ik op dat moment mee heb en licht genoeg is om met chatters te gooien. Als ik echt kies die dag met chatters te gaan gooien op ondiep water, vind ik het zelf leuk met mijn crankbait hengel te vissen.
Zelf vind ik het prettig met een hele dunne titanium leader te vissen met daarvoor een meter of anderhalve meter fluorocarbon. Zo ben ik altijd klaar voor een snoek en kan ik makkelijker langs obstakels vissen door de schuurbestendigheid van het fluorocarbon. Een dunne titanium leader heeft ook de minste invloed op de actie van je chatterbait. Mocht ik fluorocarbon gebruiken, moet dit best dik zijn en dan kan het, zeker bij kleinere chatterbaits de actie ontzettend beïnvloeden. Neem ook een hakenslijper mee, want je kunt de haak niet vervangen. Deze wordt door alle obstakels en na een paar vangsten een beetje bot.
Als laatste kies ik graag bij een zonnige ochtend een gouden blad. Het valt me op dat dit echt een mooie flash heeft onder water en de zon goed weerkaatst. Het kan tussen mijn oren zitten, maar vertrouwen is alles! Zo vind ik het fijn om de chatterbait qua kleur overeen te laten komen met het rubber er achter. Echter kan dit echt alles zijn, experimenteer vooral! Je kunt ook gewoon een pintail of V-staartje als trailer gebruiken.
Lekker veelzijdig die chatterbaits en in de zomer echt leuk om mee te vissen. Je kunt er alles op verwachten en hopelijk kun je met deze tips & tricks meer vangen!