Essentiële onderhoudstips voor de buitenboordmotor – Deel I

08/10/2024
Essentiële onderhoudstips voor de buitenboordmotor – Deel I

Heb je een visboot, dan is de buitenboordmotor  heel belangrijk en natuurlijk wil je dat dit zo lang mogelijk meegaat en blijft presteren. Daarom is goed onderhoud heel belangrijk! In dit artikel prangende vragen over de buitenboordmotoren van Yamaha, beantwoord door een Yamaha expert. 

 

Wat onderscheidt Yamaha motoren van andere merken? 

Yamaha staat onder andere bekend om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid. Veel pelagische vissers zweren bij dit merk. Het continu lopen de van de motor, voor- en achteruit schakelen vraagt immers heel veel van de motor. FOTO: UFX Visgidsen

Yamaha motoren staan bekend om hun sterke prestaties en betrouwbaarheid. Ze hebben een solide reputatie opgebouwd bij zowel de recreatieve als de professionele gebruikers. Daarnaast heeft Yamaha ook een uitgebreide ondersteuning en service. Ze bieden sterke klantenservice en after-sales ondersteuning, wat helpt om klanttevredenheid te waarborgen. 

 

Wat zijn de tekenen dat een buitenboordmotor dringend onderhoud nodig heeft? 

Een buitenboordmotor vereist regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren en om problemen te voorkomen die tot dure reparaties kunnen leiden. Er kunnen heel wat tekenen zijn dat de motor onderhoud nodig heeft die je kunt zien of voelen. Zo zijn lekkages, rook, beschadigingen of overmatige trillingen geen goed teken.

Een buitenboordmotor vereist regelmatig onderhoud, negeer het niet! 

Het kan ook zijn dat je motor zelf al een alarm geeft of een waarschuwingslichtje laat knipperen. Ook zijn dingen als slecht starten, onregelmatige motorloop en snelheid en/of vermogenverlies tekenen dat je motor aan een beurt toe is.

 

Wat voor simpel onderhoud zou iemand thuis zelf makkelijk kunnen doen? 

Onderhoudstabel van Yamaha. Het zwarte bolletje houdt in dat je dat zelf mag doen. Het witte bolletje geeft het werk aan dat moet worden uitgevoerd door een Yamaha dealer.

Door aandacht te besteden aan deze signalen en regelmatig controles uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je buitenboordmotor betrouwbaar blijft werken en dat je mogelijke storingen kunt herkennen. Afhankelijk van de technische vaardigheden van de eigenaar zou je zelf ook onderhoud kunnen uitvoeren. In de gebruikshandleiding worden een aantal onderhoudspunten besproken.  

 

Hoe vaak moet een buitenboordmotor professioneel worden onderhouden en wat houdt dit onderhoud in? 

Vissen en niets dan vissen tijdens een sessie. Zorgen over je buitenboordmotor horen daar niet bij. FOTO: UFX Visgidsen

Bij normaal gebruik is de standaard onderhoudsinterval 100 vaaruren of jaarlijks. Bij professioneel gebruik spreken we al snel over zware gebruiksomstandigheden. Yamaha raadt aan om de standaard onderhoudsinterval in dit geval te halveren naar 50 vaaruren of 6 maanden.

 

Goed onderhoud is dus belangrijk, dat blijkt maar weer. Stay tuned voor deel 2!