Optimaal je fishfinder benutten – Zo doe je dat

05/09/2024
Optimaal je fishfinder benutten – Zo doe je dat

Sommige mensen zeggen weleens: “Ja met zo’n fishfinder kan ik het ook, dat is toch geen vissen meer!” Dit is natuurlijk de grootste onzin, want zie de vis nog maar eens te vangen. Een fishfinder gebruik je vooral om structuur op te zoeken, de waterkaart in de gaten te houden en de diepte. Of je dan vis ziet, dat is mooi meegenomen, maar eigenlijk bijzaak. In dit artikel leggen we uit hoe je je Raymarine Element optimaal benut en wat je er mee kunt!

Door Luc de Groot – Een fishfinder zoals de Raymarine Element is ten eerste één van de beste fishfinders als je kijkt naar prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast is het ook een echte ‘plug-and-play’ fishfinder, waarbij de standaard instellingen van de opties eigenlijk al heel goed zijn. Als je dus niet veel weet van fishfinders, maar wel veel wilt zien en luxe functies wilt, dan is dit echt een hele goede optie.

Met de Element kun je perfect en niet al te moeilijk je weg vinden in de wereld van fishfinders.

Toch zijn er wel een paar puntjes waarbij jij er het maximale uit kunt halen en dan gaat het niet zozeer over het finetunen van de functies. We beschrijven eerder waar de functies voor zijn en met welke technieken je welke indeling het beste kunt gebruiken. Zo haal je het meest uit je Element!

 

2D sonar en DownVision

De 2D sonar en de DownVision gebruik je vooral om direct onder de boot te kijken. Het verschil tussen deze twee zit hem in de frequentie waarmee de transducer het signaal uitzendt. Hoe hoger de frequentie, hoe dunner de kegel en dus hoe nauwkeuriger je beeld. Bij een lagere frequentie is de kegel breder, waardoor je meer waarneemt, maar wel ten koste van detail.

Links de 2D sonar, hier zie je enkel een rode vlek, rechts de DownVision en deze vertelt je direct dat het om een snoek gaat.

De 2D sonar heeft dus een lagere frequentie, waardoor je vrij globaal kunt scannen naar aasvis bijvoorbeeld. De DownVision heeft een frequentie tot 1.2 MHz, waardoor je super nauwkeurig beeld kunt krijgen van wat er recht onder de boot gebeurt. Deze functie is bijvoorbeeld handig met verticalen om snoekbaars onder de boot te spotten of te zien wat voor soort structuur er onder de boot ligt, wat je met de 2D niet echt kunt zien.

 

SideVision

Dit is één van de handigste functies, mits je hem een beetje doorkrijgt. De Element heeft een hele scherpe SideVision en dat is waar de Element zo om geroemd wordt. Met de SideVision kun je opzij kijken, waardoor je al vrij snel door kunt hebben hoe een stek er uit ziet onder water. Hoe staan de planten, waar liggen er stenen, etc.

Een hele school aasvis, dit is interessant!

Je kunt zelfs scholen baars of aasvis waarnemen en als je geluk hebt, zie je ook weleens een snoek of snoekbaars liggen. Zeker wanneer je steeds vaker dat soort signalen gaat zien en ook vis gaat vangen bij het zien van de signalen, kun je na verloop van tijd best goed inschatten met wat voor vis je te maken hebt en of het het waard is om de stek te gaan bevissen. Wanneer je dichterbij de boot wilt zoeken in hoog detail, dan kies je de hoge frequentie van 1.2 MHz.

Als je geluk hebt, zie je gewoon precies wat voor vis het is. In dit geval een snoekje vlak boven de bodem die naast aasvis ligt.

Wil je juist ver van de boot kunnen kijken en meer globaal kunnen scannen, dan is de lagere frequentie goed geschikt. Wat ook heel mooi is aan de SideVision van de Element, is dat deze op ondiep water van rond de twee meter nog steeds haarscherp en betrouwbaar beeld geeft. Dit is hartstikke prettig wanneer je vooral werpend op ondiep water vist. Sommige fishfinders hebben iets meer diepte nodig om scherp beeld te geven.

 

De waterkaart

Misschien wel één van de meest cruciale functies, de waterkaart. De Element heeft zelf niet een ingebouwde waterkaart, maar je kunt er wel een Navionics kaart inpluggen. Een fishfinder is meer dan alleen een object om vis en structuur te vinden. Een waterkaart erbij is van groot belang om precies de randjes te volgen van het talud en om (in het donker) te navigeren.

Met de waterkaart (linksboven) kun je perfect de taludranden volgen. Deze lagen in dit geval vol met witvis.

Met een waterkaart kun je ook super veel interessante stekken vinden, eigenlijk is dit wel de belangrijkste functie, want je kunt de diepte erop af zien en hoe het er onder water globaal uit ziet. Handig om op groot water al water af te strepen wat niet interessant genoeg is.

 

Optimaal benutten

De Element is ontzettend snel en simpel te bedienen met sneltoetsen. Je kunt drie van je favoriete layouts van tevoren instellen en toewijzen aan een sneltoets. Zo kun je in no-time wisselen van layout aan de hand van wat je op dat moment het hardste nodig hebt.

Met ondiep werpen is een waterkaart, 2D sonar en SideVision ideaal.

Stel, je vist veel werpend op ondiep water, dan is een samenstelling van de waterkaart, 2D sonar en SideVision ideaal. Met deze layout kun je precies de taludranden aanhouden en makkelijk afstand houden tot bijvoorbeeld de planten of structuur, omdat je deze op je SideVision in de gaten kunt houden. Sowieso is dit een hele goede allround layout voor de meeste visserijen. Ga je weer veel verticalen, dan kun je juist gaan voor de waterkaart, 2D sonar en DownVision, zodat je echt perfect onder de boot kunt zien wat er gebeurt.

Een groter scherm stelt je in staat om wel vier verschillende functies goed te gebruiken.

Een groter scherm stelt je ook weer in staat om meer opties open te houden. Op een 7 inch scherm is het lastig om met de SideVision en nog een andere functie te werken. Hier zou het dus slim zijn om op sneltoets 1 de waterkaart + 2D sonar in te stellen en op sneltoets 2 de SideVision, zodat je razendsnel tussen schermen kunt switchen. Op de 12 inch kun je natuurlijk veel meer wat betreft layout en zie je alles net wat beter, het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Denk bij elke visserij goed na wat je nodig hebt en stel het zo in!

 

Een makkelijk te gebruiken fishfinder  met alle belangrijke functies om structuur, vis en je weg te vinden op het water! De Element is beschikbaar in 7, 9 en 12 inch en je checkt hem HIER.

     Media Resources for Logos and Branding | Raymarine