Dit is de ideale tijd om te vissen met chatterbaits, maar wat maakt ze nou zo goed en hoe herken je een goeie chatterbait? We vroegen het niemand minder dan Pieter-Bas Broeckx van de Vistechnische Dienst. In dit interview lees je alles over chatterbaits en over de Molix Compact Bladed Jig!
Roofmeister> Wat maakt chatterbaits zo uniek ten opzichte van ander kunstaas?
Chatterbaits zijn uniek omdat je ze op veel verschillende manieren kunt vissen. Je kunt ze binnenhalen zoals een spinner, je kunt ze tikken zoals bij een jig, en wat ik ook fijn vind is dat ze goed door planten heen gaan. Met één aasje kun je eigenlijk heel veel verschillende technieken toepassen, wat het superhandig maakt.
Het grote voordeel van chatterbaits is hun veelzijdigheid én de herrie die ze maken onder water. Het blad aan de voorkant van het aas zorgt voor veel vibratie en geluid, wat roofvissen aantrekt, zelfs in moeilijkere omstandigheden.
Roofmeister> Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen waar een goede chatterbait aan moet voldoen?
Allereerst moet de haak klein genoeg zijn. Een te grote haak zorgt ervoor dat je te veel vissen verliest en bovendien onnodige schade aan de vis veroorzaakt. Vervolgens is een snelle opstarttijd cruciaal; het aas moet direct beginnen te werken zodra je begint met binnenhalen. Als dat niet het geval is, kan de chatterbait zijn kracht verliezen.
Ten slotte mag het gewicht van het kopje wat aan de zwaardere kant zijn, ergens tussen de 10 en 20 gram. Een te lichte chatterbait beperkt je mogelijkheden om op diepte of met snelheid te vissen.
Roofmeister> Welke omstandigheden zijn volgens jou ideaal voor het gebruik van een chatterbait?
Ik gebruik chatterbaits graag wanneer de watertemperatuur hoger ligt, met name tijdens warmer weer in de periodes wanneer de vis actiever is. Dit kan in de ochtend of avond zijn, maar ook op momenten dat er stroming is en de vis wat losser komt. Vooral in de zomermaanden, wanneer er veel planten zijn, kun je er goed gebruik van maken.
Je kunt er namelijk snel mee vissen en inspelen op een reaction strike van de vis. Het is ideaal om de aandacht van rovers te trekken die klaar zijn om toe te slaan. Je speelt eigenlijk in op de agressie die ze nogal kunnen hebben in de zomermaanden. Je kunt in de winter ook zeker met chatterbaits vissen over de bodem, probeer het eens!
Roofmeister> Op wat voor type stekken vis je het liefst met een chatterbait?
Dat varieert heel erg, maar ik vis vaak op plekken met waterplantenvelden, taludjes, en gebieden met stroming. Eigenlijk overal waar je wat ‘reuring’ in het water wilt maken. Omdat het zo’n veelzijdig kunstaas is, kun je het op veel verschillende stekken gebruiken. Ik ben er gek op in situaties waar je snel moet reageren en flexibel moet zijn.
Roofmeister> Wat vind je van de Molix Compact Bladed Jig? Wat zijn voor jou de grote voordelen van dit specifieke kunstaas?
De Molix Compact Bladed Jig heeft voor mij relatief kleine haken, wat echt een groot voordeel is. De gewichten zijn ook precies goed: zwaar genoeg om diepte te houden en toch snel te vissen. Ze zijn bovendien strak afgewerkt en wat belangrijk is: ze hebben een zeer snelle opstarttijd. Zodra je begint met binnenhalen, is de actie er meteen, en dat is iets wat ik echt belangrijk vind bij chatterbaits.
Roofmeister> Kun je een paar successen delen die je hebt gehad met de chatterbait?
Afgelopen zomer heb ik meerdere hoge veertigers gevangen, terwijl eigenlijk niets anders leek te werken. Het was echt een taaie periode, maar de herrie die de chatterbait maakt, bleek toch echt de sleutel te zijn. Vooral wanneer de vis niet actief leek op andere technieken, maakte dat geluid echt het verschil. Het zorgde ervoor dat ik toch nog een aantal mooie baarzen kon vangen.
Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor iemand die nog nooit met een chatterbait heeft gevist?
Mijn belangrijkste tip zou zijn: hou vol! Neem de tijd om je kunstaas te leren kennen. Veel mensen geven te snel op als ze niet meteen resultaat zien, maar met een chatterbait moet je vertrouwen kweken. Leer hoe het aas beweegt, hoe het reageert op verschillende technieken, en blijf experimenteren. Uiteindelijk word je er beter in en zul je zien dat de vangsten komen.
Wil jij het ook eens proberen met de chatterbait? Now is the time! Check hem HIER voor meer informatie.