Zo vang jij je eerste snoekbaars op de rivier!

01/12/2024
Zo vang jij je eerste snoekbaars op de rivier!

Door ons land stromen een aantal prachtige rivieren met een rijk bestand aan vis. Denk aan de machtig stromende Waal, de drukke Merwede en de rustige Nederrijn. Iets wat al deze rivieren gemeen hebben, is dat het topwateren kunnen zijn om snoekbaars te vangen vanaf de kant. Maar hoe pak je dit aan als je nooit een snoekbaars hebt gevangen? Wij helpen je een handje!

 

Waar ga je beginnen?

Een korte blik op Google Maps laat je al zien dat er talloze plekken zijn langs de rivier waar je kunt komen. Maar niet alle plekken zullen jou snoekbaars gaan opleveren. Op dit moment begint de winter langzaam haar intrede te doen. Over het algemeen zie je dan dat de snoekbaarzen overdag wat dieper weg trekken, veelal in de diepere kuilen die achter de kribkoppen liggen. Deze zijn wat dieper omdat de stroming dit zo uitgesleten heeft.

Op Navionics zie je al goed waar de interessante stukjes zijn. De stroming komt hier vanaf onder.

Het diepste water ga je vinden in de buitenbochten van de rivier, want hier stroomt het het hardst. Hierdoor is de bodem dus harder en meer uitgesleten dan de binnenbochten. Met Google Maps kun je een aantal kribben uitzoeken in een buitenbocht en vervolgens check je gratis en snel met de Navionics website waar de kuilen liggen en hoe diep deze zijn. Even thuis wat onderzoek doen met deze twee apps gaat je al mega veel informatie opleveren!

 

Wat heb je nodig?

Vervolgens heb je natuurlijk ook het juiste materiaal nodig en zeker met de visserij op snoekbaars geldt dit. Hierbij is het verstandig om je goed te laten adviseren bij de hengelsport winkel. Voor het vissen op snoekbaars van de kribben is het prettig een lange hengel te hebben tussen de 2,40 m en 2,70 meter. Wat meer lengte is namelijk fijn om je kunstaas makkelijker uit de stenen voor je voeten te kunnen houden. Bovendien heb je zo meer controle over je kunstaas en kun je beter aanslaan bij een aanbeet of afstand.

Een langere hengel zorgt ervoor dat je de vis uit de stenen kunt houden en makkelijker kunt landen.

Dit zijn speciale hengels voor het jiggen op snoekbaars, deze hebben een gevoelig topje en een strakke blank, want de bek van snoekbaars is hard! Een werpgewicht tot ongeveer maximaal 45 gram is voor deze visserij als beginner voldoende. Combineer deze hengel met een 2500-3000 serie molen met een 12/00 gevlochten lijn en een 45/00 fluorocarbon voorslag en je bent helemaal ready to go! De reden dat we niet voor te dunne lijn en voorslag kiezen is vanwege de stenen en het feit dat het de rivier is. Je kunt echt grote vis tegen komen!

Je kunt van alles tegenkomen op de rivier.

Naast een hengel en molen heb je natuurlijk wat kunstaas nodig. Hiervoor zijn shadjes tussen de 9- en 14 cm ideaal, hierop kun je elk formaat snoekbaars zeker vangen. In de winter en het najaar mag het aas best wat groter en een kleine snoekbaars is verre van bang voor een 14 cm shad. =Kies deze shads het liefst slank zijn met een schoepstaartje. Denk aan een Westin ShadTeez slim, Berkley Sick Vibe, Fox Rage Zander Pro of een Daiwa Slim Shady om maar wat toppers te noemen.

De kleur roze verdient meer liefde!

De shad monteer je vervolgens aan een loodkopje. Hoe je dit doet, dat kun je precies zien in onze Community! Het gewicht van het loodkopje hangt af van de wind en stroming. Speel hiermee en voel goed hoe je contact met de shad kunt houden. Een mooie vuistregel is dat je shadje ongeveer twee á drie seconden zweeft voordat deze de bodem raakt. Is het korter of veel langer dan dit, dan pas je je loodgewicht aan!

 

Eenmaal bij het water

Je hebt thuis de kribben uitgekozen en je materiaal helemaal op orde, dus is het tijd om te vissen. Je hebt altijd twee kanten van de krib: een kant waar je tegen de stroming in werpt en een kant waar je met de stroming mee werpt. De diepe kuil ligt altijd aan de kant waar je met de stroming mee werpt. Dus stel je staat op de krib en de stroming komt van links, dan werp je naar rechts.

De stroming komt hier van links van de krib, dus dan gooi je naar rechts. Je ziet hier ook duidelijk waar de stroming loopt en waar niet.

Wanneer er weinig wind staat, kun je de stroming vaak goed zien lopen en zie je deze gebroken worden door de kribben. Dit zorgt voor luwe of minder hard stromende stukken. De stroomnaad is daarbij in feite de grens tussen het hard stromende water en het minder hard stromende water. Aan jou de taak je shad nauwkeurig langs deze stroomnaad binnen te vissen, want dit is en blijft een interessante zone.

De hengel houd je omhoog in een hoek van 45 graden en je zorgt ervoor dat de lijn zo strak mogelijk staat.

Zodra je hebt ingeworpen, doe je de beugel van de molen dicht om direct contact met je shad te zoeken en een bocht in je lijn te voorkomen. Als het goed is, voel je je shad op de bodem ploffen. Dit is het moment dat je twee slagen met de molen doet en de shad weer aan een strakke lijn laat afzakken. Die strakke lijn is nodig omdat je anders de beet niet voelt en je shad dan onnatuurlijk hard naar de bodem zinkt. De fase waarin de shad zakt, is vaak het moment dat snoekbaars toeslaat, dus wees scherp! Dit herhaal je tot de shad binnen is, je vist hem feitelijk met hupjes over de bodem naar binnen.

 

Extra tips & tricks

Laat je absoluut niet gek maken, snoekbaars is nou eenmaal een lastige vis om te vangen. Technisch is het jiggen op snoekbaars ook niet de makkelijkste visserij. Wanneer je geen beet krijgt, wissel dan van kleur, snoekbaars kan erg op kleur reageren. Kleuren als groen, bruin, wit of roze zijn kleurtjes waar je mooi mee kunt wisselen.

Wees vooral niet bang om te wisselen van kleur en van formaat shad.

Kijk ook altijd goed naar de helderheid van het water, hoe helderder het is, hoe lastiger het kan worden om overdag snoekbaars te vangen. Wanneer dit zo is, dan kun je het wellicht eens in het donker proberen. Hoe troebeler het water, hoe ondieper de snoekbaarzen weer kunnen liggen, ze zijn namelijk lichtschuw. Gooi dus niet alleen maar de stroomnaad af, want zeker als het troebel is, dan kun je ze ook dieper in het kribvak zelf verwachten. In troebel water mag je kunstaas overigens best een maatje groter zijn!

 

Deze visserij kun je verfijnen tot-en-met. Met deze basis echter, zul je al een heel eind komen. Succes!