Big game in de winter – Zo vang jij nu meervallen!

14/01/2025
Big game in de winter – Zo vang jij nu meervallen!

De meerval, de grootste, sterkste en misschien wel slimste vis van ons land. Een brute vis die bezig is aan een flinke opmars! De visserij op meerval wordt ook steeds populairder en dat is natuurlijk terecht, want een meerval drillen komt dichtbij het echte big game vissen. Wij vroegen specialist Albert Dekker hoe hij het meervallen in de winter aanpakt!

 

Roofmeister> Kun je vertellen hoe jouw meervalvisserij is ontstaan?

Jazeker, dat is twintig jaar geleden begonnen toen ik op visvakantie ging naar de rivier de Po in Italië. Samen met mijn broer Johan Dekker en nog twee vrienden hadden we een reis geboekt bij Lucas van der Geest. Toentertijd onze gids, nu al meerdere jaren mijn productmanager bij MadCat en oprecht een goede vriend. In deze vakantie ving ik gelijk twee meervallen van twee meter of groter.

Mijn liefde begon op de Po…

Als je al die jaren karper en snoek gewend bent, is meervallen nog wel even een tikkie gekker. Bij de eerste vis stond het remspoor van mijn voeten in het zand, ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Ik was gelijk verkocht natuurlijk. Het duurde niet lang of we gingen het ook proberen bij ons in de Benelux en in Nederland toen de meerval van de verboden lijst kwam, we hadden toen al goede resultaten. De rest is wel geschiedenis denk ik.

Niet normaal wat voor units daar zwemmen…

 

Roofmeister> Wat vind je het meest uitdagend?

De spanning en zeker als je vanaf de kant vist. Op een dieptemeter zie je nog wat er gebeurt, ook heel spannend natuurlijk, maar vanaf de kant is het afwachten geblazen.  Het kan elk moment gebeuren. Als je dan een grote aan de haak hebt, dan is het echt touwtrekken en kijken wie het het langste volhoudt.

Met zo’n zwaar beest is het wel even touwtrekken.

En laten we het dan maar niet hebben over de aanbeten, die zijn echt abnormaal. Al met al is het gewoon allemaal heel erg spannend en kost het veel energie om ze binnen te krijgen. We noemen het ook wel zoet water big game vissen, heel verslavend.

 

Roofmeister> Welke uitrusting gebruik je het liefst?

In de winter pak ik liever de bellyboat en in de warme dagen span ik liever af. Waarom doe ik dat? Heel simpel: in de winter zitten de meervallen meestal dicht bij elkaar, omdat de witvis dat ook doet, de roofvissen volgen dan. Dus heb je een stek gevonden in de winter dan tref je er vaak meerdere meervallen aan.

In de winter pak ik het liefst de bellyboat.

Ook zijn ze in de winter een stuk trager vanwege de kou en kun je ze makkelijker aan vissen zonder dat ze hard weg zwemmen. Als het water dan weer boven de acht graden komt, is het juist weer andersom en zitten ze vaak best wel verspreid over bepaalde stukken en zwemmen ze grote afstanden.

Bij warmere temperaturen span ik graag af.

Afspannen en uren maken is dan juist weer de truc omdat je dan de meervallen de tijd geeft om je aas te vinden. Ook stromen de rivieren dan goed voor het onderwaterdobber-systeem met wormen, wat goed werkt bij stroming.

De onderwaterdobber is mijn favoriet als het warmer is.

 

Roofmeister> Hoe zoek je de beste stekken in de winter?

De regel die geldt bij alle roofvissen: je moet de scholen met aasvis vinden. Heb je een water waar meerval zit, dan ga je ze vaak vinden bij diepe stukken waar veel aasvis aanwezig is. Dan kost het ze weinig energie met jagen en blijven ze lekker dik om de winter te overleven.

Hoe kouder het wordt, hoe slomer ze worden natuurlijk. Rustig vissen is de truc.

De diepte zorgt dan weer voor een constante temperatuur, want meervallen haten teveel verschil in watertemperatuur. Denk dan aan dieptes rond de zeven meter of nog veel dieper en vaak uit de stroming als het op de rivier is.

 

Roofmeister> Wat is volgens jou het grootste misverstand over meervalvisserij in de winter?

Dat mensen zeggen dat je ze dan slecht vangt… Allemaal onzin, ze eten iets minder omdat de spijsvertering ook trager is, maar vangen kun je ze juist goed in de winter, zeker met shads of wormen onder een loodgewicht.

 

Roofmeister> Welke rol speelt aaskeuze bij het vangen van grote meervallen in de winter? 

Shads met V-staart werken goed in de winter.

Shads met V-staart van 25 á 30 cm werken prima en dan met een loodkop van 150 á 200 gram. Ik zelf vis veel met de Monster Slug van Savage Gear van 25 cm en dan het liefst de kleur Whitefish. En natuurlijk wormen, want die werken heel het jaar prima. Dan neem ik een loodgewicht van 200 gram, dan een stukje kevlar van 30 cm met daaronder een grote meerval haak of dreg. Vullen met wormen en vissen maar.

Je kunt ook prima doorvissen met wormen!

 

Roofmeister> Hoe verschilt meervalvissen in de winter van de zomermaanden?

In de winter zijn ze traag en verzamelen ze zich meestal en in de zomer zijn ze vaak lekker zelf op pad en zijn ze heel actief. Dus in de winter traag en rustig vissen en in de zomer heel actief of vissen met iets dat veel herrie maakt.

 

Roofmeister> Wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het vissen in koud water?

Dat je het zelf niet koud krijgt! Kleed je dus goed aan. Traag vissen, want de de witvissen zijn ook traag. Teveel bewegen schrikt de meerval dan juist af.

Kleed jezelf goed aan! Het kan goed koud worden.

Houd altijd goed je omgeving in de gaten als je op het water zit. Veiligheid boven alles! Leg de meerval ook niet op een bevroren ondergrond als deze gevangen is, dit kan de huid beschadigen door bevriezing.

 

Roofmeister> Wat drijft jou om steeds opnieuw op zoek te gaan naar die grote meervallen?

Het is alles bij elkaar denk ik. Meervallen is echt een avontuur op zich. Het begint al met stekken zoeken, de vis vinden, de vis verleiden, de vis vangen en landen zonder te verzuren en ga zo nog maar even door.

Vissen op meerval verbroedert. Je doet het samen!

Plus, wij van MadCat zeggen altijd dat op meerval vissen een band creëert en dat is ook echt zo, want je doet het ook heel vaak samen. Een echte familie, want samen sta je sterk en dat maakt het allemaal zo leuk.

 

Meervallen in de winter kan gewoon! Met deze tips van Albert kun je weer even op weg. Volg HIER Albert op Instagram.