De metersnoek… Voor velen de magische grens en een grens waar je soms lang, soms jaren voor moet vissen. Hoe vang je nou zo’n grote snoek? Hier zijn zeker wel manieren voor en trollen is daar één van. Met deze vijf stappen helpen we jou op weg naar je eerste metersnoek!
Headerfoto: Het Nederlands record snoek van 138 cm, gevangen door Siegfried Schön. Drie keer raden hoe hij deze vis ving.
Door Team Roofmeister – Er wordt nog weleens neerbuigend gedaan over trollen, dat het een luie visserij zou zijn. We kunnen je vertellen, als je het goed doet op grote snoek, is het alles behalve saai! Je bent constant bezig met je lijnen dat je aas goed blijft lopen, je bent continu aan het nadenken hoe je je boot moet varen en aan het opletten of alles goed blijft gaan en met een beetje geluk heb je zomaar een of misschien wel meerdere hengels klapperend in de steunen staan.
Gericht trollen op grote snoek is een andere tak van sport dan even een poldervaartje door trollen met pluggen. Maar hoe optimaliseer je jouw kansen op een echt dikke snoek? Wij gaan het je zo goed mogelijk uitleggen in deze vijf stappen! We nemen de tijd van het jaar even niet mee, anders wordt het te uitgebreid en kunnen we eeuwig door schrijven. Deze tips kun jij vrijwel het hele jaar toepassen!
Stap 1> Waterkeuze is super belangrijk
Het water moet niet alleen helder zijn, het liefst hebben we ook een beetje groot water. Groot water is fijn omdat je dan de ruimte hebt voor eventueel je planerboards en ruimte hebt om te draaien met de boot, zonder dat je constant al je lijnen binnen moet draaien. Plus, op groter water is het bestand aan grote snoek doorgaans groter. Het kan een taaie visserij zijn, maar dit is letterlijk een visserij waarbij de aanhouder wint!
Stap 2> De setup moet in orde zijn
Wil jij op grote snoeken vissen, dan moet jij hier ook op voorbereid zijn, geen concessies! Voor het trollen op grote snoek heb je hengels nodig met minimaal 180 gram werpgewicht en liefst wel minstens 2,40 meter lengte. We gaan namelijk vissen met groot rubber en planerboards, dus je hengel krijgt wel wat te verduren en die haak moet gezet worden op soms flinke afstand. Vandaar dat de lengte van de hengel ook van belang is.
Goede hengel series voor dit werk zijn bijvoorbeeld series als de Abu Garcia Beast X Trolling, Savage Gear SG6 Alpha Monster of de Sportex Black Arrow G4 Musky. Als reel dien je ook een stevige reel te kiezen, waarbij het belangrijkst is dat de slip zeer sterk is. Deze dient potdicht te zitten tijdens het trollen om de haak goed te zetten. Zeker wanneer je met groot rubber vist, is het lastig haak zetten als je slip te los staat. Op je reel spoel je een dikke 30/00 gevlochten lijn en een 1 mm dikke fluorocarbon leader en je bent ready to go!
Daarbij dus planerboards, dit zijn verschrikkelijk goede tools om het trollen te optimaliseren. Planerboards stellen je in staat om verder van de boot af te vissen en dus meer hengels te gebruiken. Nog een voordeel is dat je aas heel ver weg van de boot zwemt en de snoek je boot niet opmerkt en eventueel schrikt. Ben je goed erin, dan kun je met wel drie planerboards aan elke kant vissen. Begin je net, dan raden we je aan één planerboard te gebruiken aan elke kant en een hengel direct achter de boot te vissen.
Stap 3> Niet al het aas is geschikt
Voor het trollen op grote snoek kun je niet al het aas gebruiken. Een kleine plug bijvoorbeeld is niet geschikt, dit valt niet op groter, diep water en je wilt selectiever vissen op de grote vissen. Voor deze stijl van vissen dien je grote (rubberen) swimbaits te gebruiken of ander groot aas, zoals shads of grote mouse-imitaties. Dit soort aassoorten presteren het best bij lage snelheden. Met die lage snelheden geef je de snoek ook tijd om vanuit de diepte een schot omhoog te nemen.
Je moet ze ook een reden geven om dat schot omhoog te nemen, vis je te klein, dan is het de energie niet waard en valt het niet genoeg op voor de snoek. Je wilt een groot profiel hebben wat goed afsteekt tegen de lucht. Deze visserij is een kwestie van durven en vertrouwen en geloof ons: lef en vertrouwen hebben, kan echt dik beloond worden. Je kunt ook echt aantallen vangen met dat grote aas. Een goede tip is om tijdens het varen eerst je aas even langs de boot te houden en kijken hoe dit reageert op je snelheid. Ben je tevreden? Dan kun je beginnen!
Stap 4> De juiste vaarlijnen en snelheid
Wie denkt dat trollen doelloos wat rondjes varen is, die heeft het fout. Goed trollen is een ware kunst! Je wilt zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk water af zoeken. Vaak vind je de grote snoeken bij de ballen met aasvis of rond de taludranden. Vind je een bal aasvis op het wijd, dan is het verstandig hier een paar keer langs te trollen, niet één keer! Houd ook een snelheid aan van rond de 3 km/h, sneller is vaak niet goed voor je aaspresentatie. In de winter kan het nog langzamer, maar check wel of je aas dan nog goed zwemt.
Het uitzetten van je hengels is ook niet zomaar willekeurig. Stel dat je precies onder aan het talud vaart met tien meter water onder de boot en je vist met vier hengels. Het ondiepe zit aan je rechterkant en het wijd zit links van je. Om dan efficiënt uit te zoeken wat werkt, begin je met een ondiep lopend stuk kunstaas aan de ondiepe planerboard, een stuk kunstaas wat op 3 meter diepte loopt in de steun rechts, een stuk kunstaas wat op 5-6 meter diep loopt in de steun links en op de planer links zet je weer een ondiep lopend, groot stuk kunstaas.
De reden dat je het aas het beste wat ondieper kunt laten lopen aan de planers is, dat het bij het draaien van de boot de bodem niet aantikt. Je hengels in de steun kun je makkelijker bijstellen qua diepte en daardoor kun je beter het dieper lopende aas vissen. Ben je meer geoefend, dan kun je rustig met meer planers vissen en ook dieper lopend aas gebruiken op de planers. Begin dus met aas op verschillende dieptes en pas het gedurende de dag aan op welke diepte en aassoort je het meest beet krijgt.
Stap 5> Je kansen vergroten
Stel je vangt alles ondiep, dan kun je met alle hengels ondiep gaan vissen door gewoon dwars over bijvoorbeeld die ondiepe plaat te varen. Een truc om niet vast te komen in de planten is om het kunstaas maximaal een meter achter je planer te laten lopen en dan gewoon over de planten heen te varen. Spektakel gegarandeerd! Ook is het slim een beetje te zigzaggen, zo speel je met de snelheid van je aas en wordt het soms versneld of juist afgeremd.
Een kleine stoot gas af en toe versnelt ook het aas. Mocht een snoek al een tijdje volgen, dan is dit vaak het moment dat ze toeslaan! Als je net begint met trollen dan kan het handig zijn om dat samen met een vismaat te doen. Bij een aanbeet, de motor op stationair of uit. De een drilt de vis, terwijl de andere zo snel mogelijk de andere hengels binnendraait. Ben je meer geoefend, vaar dan rustig door maar op lagere snelheid op de elektromotor op ongeveer 1.5 km/h. Zo blijven je lijnen mooi in positie en hoef je niet alles weer uit te zetten. De lagere snelheid is nodig om minder druk op de snoek uit te oefenen tijdens de dril.
Er zijn natuurlijk hele andere manieren van trollen, maar dit is wel degene die het meest efficiënt is voor de echte grote snoeken. Heel moeilijk is het niet, maar het kan doorbijten zijn! Veel succes Roofmeisters!