Met softbaits op snoek, er is al veel over gesproken en geschreven en toch blijven ze in populariteit winnen. Waarom dit zo blijft groeien is erg simpel te verklaren, juist omdat dit soort baits zo eindeloos zijn in hun inzetbaarheid komen er steeds weer nieuwe verrassingen op de markt en raken we er maar niet mee uitgevist. Ruben Dekkers neemt je mee in de wereld van het vissen met shallow screw. Welke montage, welke shads, welke details zijn belangrijk?
Door Ruben Dekkers
Om te beginnen starten we met de shads, want daar staat of valt je volledige presentatie al mee. Niet iedere shad die je in de rekken kan vinden is geschikt voor het vissen met een shallow screw. Er zijn een aantal details die je in acht moet nemen bij het zoeken naar een geschikte shad.
Allereerst moet je goed kijken naar de vorm van de buik en de rug. Een shad met buik in de vorm van een V die breder uitloopt richting de rug zijn hier doorgaans erg voor geschikt. De reden hiervoor is dat deze shads van nature al een bepaalde stabiliteit hebben. Je kunt het vergelijken met het onderschip van een boot dat langs beide flanken evenveel tegendruk heeft van het water. De neus dient bij voorkeur afgerond te zijn en een beetje taps toelopend naar de achterkant van het lichaam van de shad. Als deze zaken goed zitten maakt het niet echt uit of we een shad kiezen met een schoepstaart, een twisterstaart of een dubbele twister, hij zal in alle gevallen mooi recht door het water lopen.
Wat nog wel een aandachtpuntje is is de hardheid van het rubber. Bij te hard rubber gaat de shad vaak een eigen leven leiden en zal deze om zijn as beginnen tollen, dat kan niet de bedoeling zijn natuurlijk. Wanneer het rubber juist aan de zachte kant is dempt het rubber als het ware de actie van de bait, en kun je ook niet het maximale uit je aas halen. Een flexibel doch stevig rubber is vaak de gulden middenweg, dit verschil kun je goed voelen wanneer je 2 verschillende soorten rubber tussen je duim en wijsvinger neemt.
Je zult ook merken dat shads met een groter soortelijk gewicht, hiermee bedoel ik vooral forse brede shads die van zichtzelf al veel wegen, vaak een stuk stabieler in het water gaan dan de wat kleinere soorten. Shads vanaf een centimeter of 15 genieten dan ook mijn voorkeur, aangezien ik vaak werpend vanuit mijn boot op het grote water te vinden ben, kies ik mijn kunstaas niet veel kleiner. Shads die ik persoonlijk heel vaak inzet zijn de Svartzonker Mc Pike Realistic in 21cm en 25cm en de nieuwe Beast Paddle Tail 21cm van Abu Garcia.
De montage – Do’s & don’ts
Laten we de montage even onder de loep nemen, want ook hier zijn er een aantal do’s en don’ts. In grote lijnen zien alle shallow screw montages er hetzelfde uit waarin de volgende onderdelen aan bod komen: schroef met oog, tonwartels, pins, sleeves, 7-strand of verenstaal, splitringen en haken. De schroeven zijn er in verschillende uitvoeringen te vinden, ik geef persoonlijk de voorkeur aan de schroef zonder een centerpin.
Let er ook op dat de omtrek van de schroef breed genoeg is en dat de draaddikte hiervan ook dik genoeg is, zodoende is de houvast in de shad optimaal. Wanneer een schroef te smal is neigt de shad tijdens een worp van de schroef te schuiven en zo ook uit te scheuren, dat is zonde van je kunstaas.
De tonwartels in de montage zorgen er enerzijds voor dat je de haken altijd in één lijn in de buik van je shad kunt prikken zonder dat er teveel tractie op de montage komt te staan, dit kan er op zijn beurt weer toe leiden dat de shad scheef gaat lopen. Anderzijds hebben we hier veel bewegingsvrijheid na het haken van een snoek. Zodra een snoek zal beginnen kopschudden of als een krokodil om zijn as draait zal de montage met de richting mee draaien, op deze manier kan de snoek geen kracht op de haken genereren om zo de boel kwijt te geraken.
De pins zorgen ervoor dat we de montage op verschillende punten kunnen fixeren op de shad. Voorkeur gaat uit naar dikdradige pins met een lichte knik in de draad opdat er extra grip wordt gecreëerd. De pins geven je ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen of je de dreggen in de shad prikt of niet. Sommige shads lenen zich hier prima voor, doorgaans zijn dit shads met een schoepstaart. Shads met een langere twisterstaart slingeren tijdens de worp vaak meer rond waardoor de staart in de haak verstrikt geraakt, dit is uiteraard nadelig voor de actie. Bij deze shads kiezen we ervoor om naast de pins ook de dreggen in de shad te prikken. Om dit probleem op te lossen zijn er ook kleine zogenaamde stingermagneetjes in de handel te verkrijgen, deze houden de dreggen op zijn plaats terwijl wel de 3 haakpunten vrij blijven voor de inhaking.
Het staaldraad (de plitringen en sleeves) dat wordt gebruikt dient van extra goede kwaliteit en daarnaast ook dik genoeg te zijn, je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel kracht er op zo’n relatief kost stuk staaldraad komt. Sommigen geven de voorkeur aan verenstaal, persoonlijk vind ik dit nadelig voor de actie omdat we hierdoor een bepaalde flexibiliteit verliezen.
De dreggen die we gebruiken zijn bij voorkeur dikdradig en tegelijkertijd enorm scherm. Zaak is dat we kijken naar dreggen met een ruime haakbocht zodat deze een klein beetje uitsteken ten opzichte van het silhouet van de shad, op deze manier is de inhakingskans het grootst.
Om af te sluiten gebruiken we splitringen die ook de nodige krachten kunnen opvangen. Zoals je kunt zien geldt dat eigenlijk voor alle componenten van je shallow screw. De diameter van de splitringen pas je aan naar je shad en de gebruikte dreggen. Je kan zelf aan de gang met losse onderdelen, maar in de nieuwe beast range van Abu Garcia zit een ‘ready-to-screw’ Shallow Screw pakketje dat perfect aan deze eisen voldoet.
Hengelset
Genoeg gesproken over heel de montage, tijd om aan de slag te gaan met je shad op een shallow screw montage! Aangezien ik persoonlijk vaak met shads vis van 18 cm tot 25 cm wil dit zeggen dat deze shads ook al een hele massa aan rubber met zich mee brengen. Gemiddeld lopen de gewichten van 50 gram op tot een stuk over de 100 gram.
De hengel stemmen we hier dan ook op af. Een hengel van een lengte vanaf 225 cm tot 270 cm met een werpgewicht tussen de 50 en 150 gram geniet mijn voorkeur. Een langere hengel zorgt ervoor dat je het maximale uit je worp kan halen. Ook is het hiermee makkelijker om de haak op afstand te zetten. Een hengel tot 150 gram zal voor sommigen al snel aanvoelen als een bezemsteel of harde pook, maar de ruggengraat in de hengel heb je hoe dan ook nodig om de haak goed te kunnen zetten.
Snoek heeft de neiging om rubber aas wat langer vast te houden dan een hardbait en met een stevige hengel kunnen we het aas en de haken zonder moeite in de bek van de snoek verplaatsen, iets dat nodig is om de vis te haken. Of je deze hengel in combinatie vist met een reel of molen is een persoonlijke voorkeur, mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar een reel. Ik vis graag met een Beast reel van Abu Garcia, een compacte doch enorm krachtige reel. Deze reel heeft geen moeite met de gewichten die soms ruim over de 100 gram gaan.
Het hele jaar shallow screw
Door de enorme veelzijdigheid van de shallow screws kunnen we deze visserij in zowat ieder seizoen perfect toepassen. Om te beginnen tijdens het voorjaar, dit is dé periode waarin de dikke snoekendames zich gaan klaarmaken voor de paai en meestal de ondiepere paaigronden gaan opzoeken.
Doordat deze shads gewichtsloos zijn en langzaam zinken kunnen we ze inzetten op relatief ondiep water. Dit is ook de periode waarin de grotere vissen nog heel voorzichtig azen en doordat we de shads tergend langzaam kunnen aanbieden vergroten we onze kansen aanzienlijk. In de zomer krijgen we steeds meer te maken met plantengroei, dit in alle vormen en maten. Vaak is er maar een kleine zone tussen de top van de planten en het wateroppervlak. Shads in combinatie met shallow screws kunnen we in deze zone nu perfect aanbieden.
Als we de herfst en daarmee het najaar ingaan beginnen de planten af te sterven, aasvissen houden zich dan nog op bij de laatste plantenresten die overblijven. Het benaderen middels een shad op een shallow screw leent zich perfect voor het vissen over en tussen deze plantenresten. Vanaf deze periode mogen het dan ook de iets forsere shads zijn. In de winter mag het allemaal weer een beetje langzamer, vissen zitten vaak tussen scholen aasvis in de wat diepere waterlagen. Een forse shad die langzaam in de buurt aangeboden wordt, kan nu echt killing zijn.
Stiekem is er al met al weinig dat de effectiviteit van een shad op een shallow screw kan evenaren.