Kleine pluggen zijn weer helemaal terug van geweest, maar welke waarvoor gebruiken? Zeker als je begint, kan het lastig zijn om in te schatten welke je nodig hebt.
Aan de duiklip kun je zien hoe diep je hardbait zal lopen. In de regel geldt dat wanneer de lip in het verlengde van het lichaam staat, hoe dieper de plug loopt. Zeker als de lip ook nog eens lang is, drukt de plug zeker naar beneden. Dit geldt voor zowel twitch- als crankbaits. Staat de lip juist meer naar beneden en is deze korter, dan komt er dus minder neerwaartse druk op de plug en duikt deze ondieper.
Wanneer kies je nou voor dieplopers en wanneer voor ondieper lopende hardbaits? Dat ligt natuurlijk aan de visstek. Vis je graag tussen de planten, dan is het wel zo prettig om er net boven te vissen. Een plug met een kleine duiklip biedt dan uitkomst. Toch is het soms ook handig om op iets ondiepere stekken een wat dieper lopend plugje te gebruiken. Soms ligt er een interessant mosselbankje op bijvoorbeeld 2 meter diepte. Lekker daar overheen stuiteren kan echt agressie opwekken.
Je komt met sommige ondiep lopende pluggen echt wel bij de bodem. Alleen als je een iets grotere duiklip gebruikt, wordt je plug met de kop meer naar de bodem gedrukt, waardoor het je duiklip is die over de structuren stuitert en niet je dreggen. Zo voorkom je het haken van vuil en bescherm je je dreggen. Kies in dit uitzonderlijke geval eens voor een plug die 2,5 meter duikt! Sowieso is het prettig om bij de bodem te vissen met grotere duiklippen om bovenstaande redenen.
Vis je bijvoorbeeld op een rivierplas of langs een taludrand, dan is een diepduiker ideaal om de contouren van de bodem te volgen. Gooi je plug naar het ondiepe toe en geef een paar snelle slagen om hem op diepte te brengen.
Je plug volgt optimaal het talud naar beneden en op deze manier kom je dichterbij de strike zone van de roofvis. Pluggen vallen qua actie beter op dan een dikke shad en zeker in iets troebeler water kan zo’n wild bewegend stuk kunstaas sneller opgemerkt worden.
Slank of dik
Nu zijn er ook nog allemaal verschillende modellen. Laten we beginnen met het verschil tussen twitchbaits en crankbaits. Beide zijn gewoon spinnend binnen te vissen, maar een twitchbait schittert pas echt als je hem met rukjes binnen vist. Een twitchbait is vaak langwerpig en dun gebouwd. Zoals met crankbaits heb je ook met twitchbaits grote en kleine duiklippen, deze vertellen je hoe diep de twitchbait loopt.
Bij crankbaits zijn er over het algemeen twee veel gebruikte vormen. Je hebt bollere plugjes en wat slankere plugjes. De bolle pluggen, ook vaak squarebills genoemd, hebben een vaak wildere actie. De naam hebben ze te danken aan de vierkante duiklip die haaks op het lichaam staat. De kont van de crankbait slaat ver uit van links naar rechts en het lichaam rolt mooi.
De dunnere pluggen hebben minder weerstand in het water, waardoor ze een wat minder agressieve actie hebben. Het is per dag even uitzoeken waar de vis een voorkeur voor heeft. Natuurlijk zijn er ook diep duikende bolle pluggen, dan is de vierkante lip vervangen door een lange lip in het verlengde van het lichaam.
Vaak zijn squarebill pluggen onverslaanbaar op ondieptes tussen de planten. Ze vallen lekker op van onder door het brede profiel en ze waggelen lekker boven de planten langs door de kleine duiklip.
Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zo bestaan er ook lipless crankbaits zoals de Rippin’ Rap van Rapala. Dit zijn pluggen zonder duiklip. Deze pluggen zinken en je monteert ze aan je speld via de rug. Er komt druk op de rug te staan waardoor de plug met heel hoge frequentie gaat trillen. Ook zijn deze pluggen vaak voorzien van een harde ratel.
Doordat ze zinken, kun je ze prachtig over de bodem jiggen. Is toch net weer anders dan een shadje! Ook bestaan er twitchbaits die ook heel goed als een crankbait te vissen zijn, of andersom natuurlijk. Een voorbeeld hiervan is de Rapala Shadow Rap Jack Deep 07. Een hele mond vol, maar Rapala pro staffer Arend van der Heijden vist graag met deze plug. Deze plug vangt op beide manieren goed! Normaal binnen draaien kan al goed vis opleveren, maar twitchend komt deze plug ook goed tot zijn recht!
Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt zodra je een beetje feeling hebt hoe je plug zwemt. Doe eens gek en zet een diepduiker in op iets ondieper water, experimenteer vooral en voordat je het weet, ligt er een dikke vis in je handen!
Pluggen zijn op sommige momenten onverslaanbaar! Zeker met de pluggen van Rapala heb jij hardbaits voor alle omstandigheden. Check HIER alle producten van Rapala!