Beroepsvissers winnen weer! Sportvissen veel belangrijker voor de economie

18/02/2022
Beroepsvissers winnen weer! Sportvissen veel belangrijker voor de economie

En toen was paling het mikpunt niet meer van de beroepsvisserij, toen werden de pijlen gericht op schubvis, denk aan witvis, baars en snoekbaars. Nog steeds, het hek is van de dam en de gevolgen zijn overal in het land merkbaar. Tot overmaat van ramp wordt de beroepsvisserij door de politiek een hand boven het hoofd gehouden. Wederom was er onlangs een treffend en tegelijkertijd schrijnend voorbeeld. 

Door Team Roofmeister

De discussie laait op als nooit tevoren. Een bericht op de website van Sportvisserij Nederland deed ons bijna van de stoel vallen. Ok ok, het is wel echt zo’n tekst die je 83 keer moet lezen, voordat je de essentie te pakken krijgt, klik HIER en succes ermee. Ok, hier een poging onzerzijds. De beroepvissersbedrijven Klop en Struik hebben een zaak aangespannen bij de Raad van State om te kunnen vissen in Natura 2000 gebieden van de Biesbosch. Dat is dus op het gemakkie door deze “hoogste bestuursrechter” toegewezen. Dit kan er nog wel even bij en wij begrijpen er niks meer van… De beroepsvissers wel hoor:

“Volgens de beroepsvissers kunnen er honderdduizenden sportvissers in het gebied vissen en hebben deze een grotere impact op de visstand dan de drie beroepsvisserijbedrijven.”

Honderdduizenden sportvissers… Ja, Klop en Struik, het zijn er heel wat in Nederland. Een recent onderzoek (klik HIER) van onderzoeksbureau Kantar heeft aangetoond dat “…ruim 1,7 miljoen Nederlanders in 2020… een of meer keer hebben gevist in hun eigen land op het binnenwater of op zee.” Dat zijn nogal wat zieltjes die lekker actief in de buitenlucht bezig willen zijn. Het hoofd leeg maken. Een visje vangen is dan wel zo lekker natuurlijk.

Dat schiet lekker op zo’n geblinddoekt rechtssysteem.

Maar dat zal Klop en Struik een worst zijn. Hen gaat het om de centen en keer op keer hebben ze op dit vlak bij juridisch touwgetrek aan het langste eind getrokken. Met andere woorden woog het economisch belang van de beroepsvisser  keer op keer zwaarder op de weegschaal van Vrouwe Justitia. Maar goed, die heeft dan ook een blinddoek om. Even heel gechargeerd: De beroepsvisser vult zijn netten, anders geen brood op de plank. De sportvisser zal daar geen economische schade aan ondervinden. De beroepsvisser kan dat verlies op directe wijze aantonen. Telkens weer wordt voorbij gegaan aan de economische slagkracht van de hengelsport. Denk aan groothandels, winkeliers, VVV’s, visgidsen, etc.

Zomaar een onwijs kapitaalkrachtige wedstrijd op de Benedenrivieren. Wat zal hier alleen al liggen aan motoren en boten?

Maar wat is die economische waarde van de sportvisserij nu eigenlijk? Ook dat hebben ze meegenomen in het onderzoek van Kantar. Houd je vast: “De totale economische bijdrage van de Nederlandse sportvissers aan de Nederlandse economie is ongeveer één miljard euro.” Even voluit dan nog maar in cijfers 1.000.000.000 Euro’s. Dit is exclusief “…de honderduizenden sportvissers in Nederland, goed voor honderden miljoenen Euro’s aan sociaal-economische betekenis”. Tja, wij Nederlands hebben (nog steeds) de mooiste viswateren van Europa. Oh ja, ook nog nuttig om te vermelden: “Met de Nederlandse sportvisserij is in totaal zo’n 3.300 mensjaren aan werkgelegenheid gemoeid.” Je zult al deze mensen een handje moeten schudden… Geloof ons, met het aantal beroepsvissers ben je veel eerder klaar.

Het werd allemaal anders toen beroepsvissers hun pijlen niet meer op paling richtten.

Lastig om de kant van de beroepsvisserij in dat perspectief te plaatsen. Sportvisserij Nederland: “De beroepsbinnenvisserij is qua voedselvoorziening, werkgelegenheid en omzet slechts van beperkt belang – de meeste consumptievis komt uit de viskweek of zeevisserij. Het open water biedt ook onvoldoende ruimte aan de huidige beroepsvissers voor een gezonde bedrijfsvoering en een redelijk, duurzaam vergaard inkomen.” Ja, het is praten voor eigen parochie van onze belangenbehartiger, maar niet minder steekhoudend.

De afgelopen jaren zijn er massa’s brasem weggevangen. Nu vragen ze zich af waar ze gebleven zijn. Beroepsvisser Frans Komen geeft de meerval maar de schuld. Klik HIER. Het is toch om je te bescheuren. 

Laten we anders eens een voorbeeld uit de praktijk nemen. Onlangs jubelde de gemeentelijke IJsselmeervisafslag met een nieuw omzet record in 2021. Klik HIER. Ruim 50% daarvan was te danken aan de vangst van snoekbaarzen. Dat ging om een totaalgewicht van 459.000 kilo snoekbaars. Wij hebben dat gemakshalve omgerekend 229.500 snoekbaarzen met een gemiddeld gewicht van 2 kilo. Nogmaals, wij zijn geen wetenschappers cq ecologen, maar dat moet gewoon desastreuze gevolgen hebben voor de visstand als dat de oogst is van een jaartje knallen door de beroepsvissers op alleen al de gemeentelijke IJsselmeervisafslag van Urk!

Netten of Oneten plugjes van Megabass?

Goed, welke omzet hebben ze hiermee gedraaid? Komen we in de buurt van die 1.000.000.000 Euro of in ieder geval een substantieel deel, gezien het feit dat we het over het grootste ontrekkingsgebied in Nederland hebben?  Nope, de Urkers hebben met hun totale vangst 5,1 miljoen Euro omgezet (dus inclusief andere vissoorten), de snoekbaars alleen was goed voor 3,1 miljoen Euro.  We rest our case.

Hoe lang nog voordat het tij keert?

Klop en Struik hebben het daarnaast over de “grotere impact” van de sportvissers “op de visstand dan de drie beroepsvisserijbedrijven”. Yeah right! Ja, er zijn nog veel sportvissers die een snoekbaarsje meenemen voor thuis en, jazeker, ook binnen de sportvisserij lopen er rotte appelen rond die veel meer meenemen dan voor eigen consumptie. Maar wij moeten de eerste sportvisser nog ontmoeten die met de hengel in één keer kribvak op kribvak leegtrekt.

 

En, aan die rotte appelen kun je wat doen. Een betere handhaving, meer controle. We zien een nieuwe toekomst voor Klop en Struik. Zie je ze al staan in hun BOA uniformen? Kunnen ze alsnog sportvissers pesten. To be continued.