Opnieuw is er geschiedenis geschreven aan de waterkant: een nieuwe recordroofblei is gevangen in Nederland door Reinout Stam, en dat op een wel heel opmerkelijke manier. Niet op een plug of softbait, maar op een stuk brood — drijvend aan de oppervlakte. Deze vangst komt op een moment waarop de gesloten tijd voor aassoorten (zoals kunstaas) in volle gang is, en dat maakt het verhaal alleen maar specialer.
De opening van het Main-Donaukanaal in 1992 is het begin van de intocht van veel exoten waaronder de roofblei. De roofblei is sindsdien in groten getale te vinden in de grote rivieren in Nederland zoals de IJssel, Rijn, Maas, Vecht en de Waal, maar ook in kanalen en kolken die daarmee in verbinding staan zoals de Biesbosch. De vis komt bovendien voor in de Maas tussen beide Limburgen. In Duitsland hebben ook veel uitzettingen van roofblei plaatsgevonden, zodat nog onduidelijk is hoe de soort het Rijnstroomgebied heeft veroverd.

In het buitenland waar ze vandaan komen, groeien ze nog groter!
Een roofvis met een twist
De roofblei is een fascinerende vis. Ooit is deze in Nederland gekomen door de opening van het Main-Donaukanaal. Razendsnel groeide deze soort uit tot een dominante roofvis in veel Nederlandse wateren. Hoewel roofblei formeel nog steeds als exoot wordt gezien, heeft hij inmiddels een vaste plek ingenomen in het ecosysteem én in de harten van veel roofvissers. En terecht. Want wat is er nu gaver dan een zilveren torpedo die een aasvis achtervolgt in het oppervlak en met donderend geweld toeslaat?

Zilveren torpedo’s die garant staan voor spektakel. FOTO: Tim Hakkert
Toch is de roofblei ook een bijzondere en mysterieuze vis die we maar moeilijk kunnen doorgronden. In de zomer is hij vaak visueel aanwezig: jagend in scholen, kolkend aan de oppervlakte. Maar in de winter? Dan is het alsof hij volledig van de radar verdwijnt. Alleen de echte doorgewinterde specialisten weten hem dan nog te vinden. Waar? Joost mag het weten…
Roofblei op… brood?
Wat deze recordvangst nog spectaculairder maakt, is het feit dat de vis werd gevangen met een drijvende broodkorst. Ja, echt. Een aaspresentatie die je normaal associeert met zomerse karpervisserij werd deze keer de sleutel tot succes op een top-roofvis. Toch weten wij als geen ander dat dit kan werken. Wij hebben dit in het verleden wel eens geëxperimenteerd met een korstje op stromend water, op zoek naar roofbleien die hun karper instinct niet konden bedwingen, het blijven immers karperachtigen.

Zo’n grote rover en dat op brood, hoe gaaf!
Dit toont opnieuw aan hoe veelzijdig en opportunistisch deze soort is. Roofblei is geen klassieke jager zoals snoek of snoekbaars. Hij is razendsnel en is absoluut niet vies van een hapje buiten de gebaande paden. Bij de vraag of Reinout er wat over kon vertellen, was hij nog steeds beduusd: “Eigenlijk ging alles zo snel, ik heb er eigenlijk niet heel veel over te vertellen, het ging zo snel allemaal haha.” En dus, in tijden van gesloten seizoenen, waarin pluggen, spinners en softbaits in de kast blijven, opent zo’n vangst de deur naar creativiteit en kun je toch nog op roofvis vissen!
Hoe groot was ‘ie?
Deze roofblei was maar liefst, houd je vast, 90 cm! Het lijkt het erop dat dit nieuwe record het vorige record ruimschoots heeft overtroffen. Voor wie het zich afvraagt: het oude record stond op 87 cm en stond op naam van Oscar Wissink. Dat formaat werd zelden benaderd, laat staan overtroffen.

Ruben Dekkers had deze zomer ook een record roofblei te pakken, echter is deze niet officieel ingediend. FOTO: Ruben Dekkers
Van de zomer had Ruben Dekkers ook een giga roofblei van 89 cm gevangen met Swenn Middeljans, maar deze hebben zij niet officieel gemeten en ingediend voor het record. Een vangst als dit is echt uitzonderlijk en het feit dat deze ‘gewoon’ gevangen is op een broodkorst, maakt het een geweldig verhaal. Vissen hoeft soms helemaal niet moeilijk te zijn!
Een knipoog naar het onverwachte
Deze vangst laat zien hoe vissen nooit helemaal voorspelbaar is. Zelfs ervaren vissers worden telkens weer verrast. En misschien is dat wel precies waarom we het zo graag doen. Een vis die in de zomer snoeihard op pluggen knalt, blijkt in april een stuk oud brood te verkiezen. Dat is sportvisserij op zijn mooist — een mix van kennis, geduld, timing en een beetje lef.

Je ziet ook aan alles dat ze gemaakt zijn voor snelheid! Check die staart dan! FOTO: Karl West
Deze recordroofblei krijgt nu de aandacht die hij verdient. Niet alleen omdat hij groot is, maar omdat hij staat voor de veelzijdigheid en mystiek van een soort die nog lang niet volledig is doorgrond. En misschien is dat wel precies wat hem zo interessant maakt.
Hoe groot zou de grootste roofblei van Nederland echt zijn? Zou het een meter zijn?! Wij denken dat we nog lang niet klaar zijn met deze torpedo’s en kunnen niet wachten om weer op ze te gaan vissen! Volg Reinout HIER.