De gesloten tijd… De tijd van rust voor sommigen en de tijd van aftellen tot juni voor anderen. Wat mag nou wel en wat mag nou niet in deze tijd? Mag de beroepsvisser wel doorgaan in de gesloten tijd of moet deze ook wachten? Lees het nu hier in dit artikel!
Door Team Roofmeister
De gesloten tijd is er niet voor niets, het is goed dat in onze extreem druk beviste wateren even pauze wordt gehouden. Natuurlijk zijn de data misschien wat achterhaald met het vroegere voorjaar en minder strenge winters. Toch heeft de vis zo even tijd om tot rust te komen en zijn ze weer helemaal klaar om in juni gevangen te worden wanneer er is gepaaid!
In welke periodes?
De gesloten tijd voor alle roofvissoorten begint op 1 april. In maart mag je dus nog WEL vissen met kunstaas en dood aas, echter geldt er dan een terugzetplicht. De laatste zaterdag van mei mogen we weer aftrappen voor het nieuwe seizoen. Op het IJsselmeer geldt een uitzondering: tot 30 juni mag er NIET op snoek gevist worden.
Op alle andere wateren is het dus toegestaan om in maart en juni op snoek te vissen! De gesloten tijd geldt voor iedereen en is er om de huidige visstand te beschermen en rust te gunnen. Ook de beroepsvissers zijn verplicht om hun netten twee maanden droog te houden. Het liefst doen wij daar nog een behoorlijke schep bovenop natuurlijk, maar dat terzijde.
Welk aas?
In de gesloten tijd geldt een verbod voor al het kunstaas, dus ook kunstaas onder de 2,5cm. Stukjes vis, hele vis en slachtafval zijn ook verboden. Maden en wormen mag nog wel. Dat betekent dat je dus ook op meerval mag vissen met wormen. Zolang je geen kunstaas gebruikt, mag het. Echter raden wij het af om te vissen met wormen op de andere roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars. Besluit je het toch te doen, zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat de vis niet midden in de paai zit.
Bij snoek is dit altijd een lastige, zij beginnen het eerst. Dit kan in begin februari al beginnen op kleiner water dat snel opwarmt en in april zijn ze ongeveer klaar. Gebruik dus ook zelf je gezonde verstand. Ook al mag je van de wet nog vissen, betekent het niet dat je het moet doen. Zie je zelf snoek paaien, laat ze even lekker rustig hun ding doen. Jij vindt het toch ook niet prettig als je bezig bent en gestoord wordt?
Overige regels en het zoute water
Op zee gelden en langs de kust gelden andere regels. Hier mag je met kunstaas blijven vissen op bijvoorbeeld zeebaars. Een leuk alternatief dus in de gesloten tijd. Ook mag je op het Oostvoornse meer op forel vissen, hier geldt een gesloten tijd van 15 oktober t/m 14 december. In de gesloten tijd kun je dus heerlijk blijven vissen op dit grote brak/zout water meer. Lees alleen wel even goed over de regels van dit meer, hier gelden andere regels dan op andere wateren. Lees HIER meer over het Oostvoornse meer. In België geldt geen gesloten tijd zoals wij hem kennen, echter moet je hier wel de gevangen vis netjes terugzetten. Meer informatie hier over, klik HIER.
Kortom, de gesloten tijd is er niet voor niets. Tussen 1 april en de laatste zaterdag van mei is het verboden om met kunstaas te vissen. In de tussentijd kun je je materiaal, boot en andere benodigdheden weer helemaal op orde krijgen zodat je kunt vlammen het komende seizoen! Succes tijdens deze laatste maand Roofmeisters!